04 January 2011

BUDAK PEREMPUAN 6 TAHUN DAH PANDAI BERONANI?


Sekadar Hiasan


Risau Tabiat Anak Enam Tahun

SAYA mempunyai anak yang baru berumur enam tahun. Masalahnya, anak perempuan saya itu sudah pandai beronani yang dilakukannya secara senyap.

Saya sudah memarahinya dan dan menasihatinya berulang kali, tetapi tetap dilakukannya. Saya inginkan pandangan puan untuk mengatasi masalah anak saya ini. Katanya, dia mengikut cara kawannya di rumah jiran kami. Saya amat risau mengenai masalah ini.

YZ
Johor

ELOKLAH anda segera membawa anak perempuan anda berjumpa pakar psikiatri untuk rawatan, lebih-lebih lagi pakar psikiatri kanak-kanak. Jika dibiarkan, ia boleh mengundang lebih masalah sekiranya anak anda dipermainkan atau sebaliknya mempengaruhi orang lain sama ada dewasa mahupun kanak-kanak.

Ini kerana pada usia ini, kanak-kanak mudah disuruh dengan sedikit paksaan atau ugutan sahaja serta takut untuk mengatakan 'tidak mahu' walaupun sebenarnya mereka sepatutnya sudah dapat membezakan sama ada sesuatu tingkah laku atau amalan itu baik mahupun buruk. Pemerhatian pakar psikiatri melalui maklum balas terhadap soalan sewaktu temu duga bersama anak anda mungkin dapat membantunya mengenal pasti punca sebenar berlakunya tabiat itu. Lazimnya kaunseling dapat membantu tetapi ia bukanlah mudah dihentikan selepas satu temu janji sahaja. Ujian darah hormon juga mungkin akan dilakukan walaupun pada usia ini, ia masih sepatutnya pada tahap prabaligh.


Doktor Adilah Ahmat

SUMBER : myMetro>Tanya Pakar>Pakar Sakit Puan

Advanced sungguh budak perempuan ni...kalau umur 6 tahun dah pandai buat semua benda tu, nanti bila umur dah mencecah 16 tahun entah apa pulak yang dibuatnya ek?...hope mak budak ni cepat-cepatlah bertindak sebelum terlambat...mak dia tak bagitau pulak anak dia tu beronani pakai apa (gambar kat atas tu just hiasan jek)...agak-agak kawan (jiran sebelah rumah) yang dia tiru tu umur berapa?...alamak, konfius aku dibuatnya...hope bukan rakan sebaya

Pakar sakit puan yang menjawab soalan tu relax jek aku pulak yang kalut tanya macam-macam...bukan apa aku nak tahu jugak cerita yang sebenar just untuk dijadikan pengajaran...takut gak aku nanti kalau ada anak perempuan...kenalah jaga elok-elok jangan bagi berkawan dengan anak-anak jiran yang jenis macam tu...nampaknya cabaran mak bapak zaman sekarang nak jaga anak perempuan zaman millenium ni semakin mencabar

Cara mak dia tanya soalan pun nampak macam cool jek padahal apa yang anak dia buat tu hot...dah lah buat benda alah tu berulang kali pulak tu & dah kantoi pun dengan mak dia tapi still buat lagi...tak sakit ke engkau budak?...dashyat sungguh...budak-budak memang senang terpengaruh dengan benda-benda baru ni...semangat ingin tahu (curious) tu memang kuat gila...kalau mak bapak tak pandai jaga memang macam-macam benda yang nak dibuatnya


Pengaruh yang paling kuat datang dari dalam rumah & rakan sekeliling...anak sedara aku pun lepas tengok Ben10 terus tak pasal-pasal  bertukar jadi watak tu ...sampai tidur pun pakai jam Ben10 sebab takut orang jahat kacau dia tidur...lepas tu, bila balik dari berkawan main basikal dengan anak-anak jiran setaman ada jek perkataan baru yang dia cakap...kalau perkataan baik aku tak kesah ni perkataan orang dewasa pun dia belajar...entah dia tahu ke tidak apa yang disebut tu


Dunia hampir kiamat...itu jek kot kalimat yang paling sesuai lepas tengok dan menilai beberapa perkara yang manusia lakukan hari ni...batas-batas ketamadunan seorang manusia semakin menipis...manusia dah tak lagi wujud sebagai makhluk tuhan yang paling mulia berbanding haiwan dan ciptaan Tuhan yang lain...renungkanlah bersama...


**Onani atau melancap adalah perbuatan yang merangsang diri sendiri untuk mencapai kepuasan seks

*nota kaki berbau :
Anak itu umpama kain putih yang bersih lagi suci tanpa corak...kitalah yang bertanggungjawab mencorakkannya either nak dia bercorak batik, polos tanpa corak atau bercorak splash attack ataupun nak dicelup saja menjadi hitam

13 KOMEN:

joegrimjow said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau pakar tu gelabah
xdapatlah jawab soklan
;)

noie said...[Mari Balas Komen Ini]

mak oi takutnyer.. risaulah dgn budak2 zaman sekarang ni huhuhu

Mknace said...[Mari Balas Komen Ini]

aiyaa

Peter Ingkut said...[Mari Balas Komen Ini]

ape la nak jadi dgn bdk2 sekarang ne...

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

joe : betul gak ek?

noie : yup, risau naseb bek tak beranak lg

mknace : aiyoyo...

peter : nak jd tarzan kot..hoho

suffer8zine said...[Mari Balas Komen Ini]

mak ai, 6 tahun tu, huhu,

Terkini : Khairul Fahmi Akan Berhijrah ke Manchester United

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

@suffer8zine...rasanya 6 tahun lg KFCM main dgn MU kot...

syrupmasin said...[Mari Balas Komen Ini]

adoiii..macam-macam lah sekarang

Illiana Hidayah said...[Mari Balas Komen Ini]

agaknya mampu tak kurikulum seks yang diajar di sekolah rendah bendung msalah ni?

Haa Fakihah said...[Mari Balas Komen Ini]

Astarghfirullah! masyaallah. tekujat lah bace ni. mcm x caye je.

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

syrupmasin : dulu tak macam ni kan?

hidayah : tak mampu, yg bleh setelkan didikan agama jek bg yg beragama islam

fakihah : i wan't to believe

Skynet said...[Mari Balas Komen Ini]

Ikut prihatin....

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@Skynet...mari jd msyarakat yg prihatin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...