09 September 2011

PENAWAR SAKIT DEMAM DENGGI AKHIRNYA BERJAYA DITEMUI | SEKSANYA SAKIT DEMAM DENGGI



Ancaman demam denggi yang dihidapi hampir 100 juta orang dan menyebabkan 22,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, dijangka akan berakhir berikutan penemuan vaksin untuk merawatnya...


Alhamdulillah...syukur sebab akhirnya jumpa jugak vaksin untuk merawat demam denggi ni setelah sekian lama kita menunggu & melihat seorang demi seorang jiran atau saudara mara mahupun ahli keluarga kita yang terkorban dek kerana satu gigitan nyamuk

Siapa yang pernah kena demam denggi sure taubat kalau boleh memang tak mau kena lagi...termasuklah aku yang pernah menginap kat hospital selama 7 hari 6 malam semata-mata kerana seekor nyamuk yang digelar sebagai nyamuk AEDES...bertapa terseksanya zahir & batin menanggung sakit demam denggi

Memang seksa pun...waktu yang paling kritikal time lepas subuh & lepas asar...time tu badan tiba-tiba jadi menggigil selimut tebal sampai 3 helai pun still sejuk menggigil lagi macam mat gian tak dapat benda tu...sakitnya membawak pulak sampai ke tulang, makan nasi pun rasa macam makan pasir...

Yang peliknya time tengah hari relax jek badan tak sakit sangat...tapi, bila sampai timenya tiba-tiba jek collapse tak boleh nak buat apa...ni simpton yang aku rasa maybe orang lain rasa sakit yang berbeza...tapi demamnya memang lain daripada yang lain

Bila pergi hospital & disahkan sakit demam denggi lagilah bertambah seksa...biasanya kalau bacaan platelet darah bawah 100 memang akan kena tahan masuk wad...dah lah tidur kena pakai kelambu...seumur hidup memang tak pernah tidur pakai kelambu sebab rimas & panas rasa macam tidur kat dalam khemah waktu camping...memang tak selesa, tapi kalau tidur tak masuk dalam kelambu nanti nurse bising pulak...start pukul 6 petang nurse dah siap-siap pasang kelambu suruh bertafakur kat dalam tu

Yang paling seksa 4 jam sekali nurse akan datang cucuk untuk ambil sampel darah...nak tidur pun tak lena...urat sampai bengkak asik kena cucuk jek...bukan apa diaorang just nak pantau kalau bacaan platelet darah terlampau rendah area 50 kebawah nanti diaorang akan masukkan plasma darah...cecair yang berwarna putih kuning tu

Biasa kita tengok kalau pesakit kurang darah doktor akan masukkan darah merah tapi untuk sakit demam denggi ni special sikit tak masuk darah merah tapi darah putih...tapi, definately bukan darah Mahsuri yang tak bersalah tu

Badan ni memang kena sentiasa masuk air sampai berbotol-botol air yang masuk kat dalam badan guna drip...bila urat kat tangan dah bengkak nurse akan cari urat lain untuk masukkan drip...doktor pun nasihatkan minum air banyak-banyak sebab sakit demam denggi ni memang doktor tak kasi ubat sebab memang takde ubat yang spesifik pun...either dia akan pulih sendiri or mati...

Ubatnya kena banyak-banyak minum air...orang cakap nak bagus minum air 100plus...aku pun layan minumkan air mineral & air 100plus sampai berbotol-botol nak cepat sihat punya pasal...berlumba-lumba aku minum air dengan mamat sebelah katil tu...tapi, efektif jugak sebab aku dengan dia yang paling cepat recover

Bila dah minum banyak air, campur pulak air yang masuk ikut drip faham-faham jeklah...toliet dah jadi katil kedua selepas katil hospital...1 or 2 jam sekali sure akan pergi ke toilet untuk overflow...macam biasa aku dengan mamat katil sebelah bergilir-gilir ambik shift ke toilet

Yang paling seksa berjalan nak ke toilet kena angkut drip bersama-sama dengan botolnya sekali...kemana pergi benda tu mesti ikut...memang tak dapat dipisahkan ibarat irama & lagu...nak mandi & pakai baju pun susah...kadang-kadang terpaksa mintak tolong dengan nurse...tangan yang ada drip tak boleh gerak lebih-lebih sangat sebab nanti darah akan naik ke atas lagi leceh...kadang-ladang sampai saluran drip tersumbat dengan darah beku & air tak boleh masuk dalam badan

Setiap masa doktor & nurse akan tanya ada tak pendarahan kat mana-mana bahagian badan...kalau ada even gosok gigi keluar darah pun kita akan ditempatkan dalam bilik khas...kalau dah masuk dalam bilik tu jangan haraplah nak keluar or berjalan-jalan even pergi toilet pun...dah macam masuk penjara dalam hospital...semua aktiviti akan dijalankan di atas katil...memang terseksa makan, minum, mandi & berqadak hajat semua buat kat atas tu...doktor tak kasi kita bergerak sebab nak mengelakkan berlaku kecederaan

Demam denggi berdarah memang bahaya sebab kalau berlaku pendarahan or kecederaan darah kita tak boleh nak membeku macam biasa...maksudnya darah akan mengalir keluar tak henti-henti sebab virus aedes ni akan menyerang agen pembekuan darah...habis sistem pembekuan darah kita dia makan tu yang bacaan platelet jadi semakin berkurang

Aku nak terangkan dengan lebih lanjut pun tak faham sangat tapi lebih kurang macam tulah...biasanya pendarahan akan berlaku kat dalam otak & kebanyakkan pesakit meninggal lepas jatuh kat dalam bilik air...even jatuh slow pun dah bahaya...sebab tu doktor tak bagi berjalan ke bilik air bila demam denggi berdarah...kebetulan pesakit katil sebelah aku baru masuk wad sehari dah meninggal & aku tengok darah meleleh ikut hidung...lagilah bertambah scary

Dalam masa 5 hari akhirnya bacaan platelet darah aku dah meningkat lebih 100 berbanding time baru masuk dulu just 60 jek...gembira macam dapat result SPM cemerlang time sekolah dulu...tak sabar-sabar nak keluar hospital rasa macam nak salam semua tangan nurse-nurse & doktor kat wad tu termasuklah amah hospital

Usaha aku minum air banyak-banyak berjaya jugak akhirnya...disamping tu, kita sebagai orang Islam ada cara kita sendiri nak merawat apa-apa sakit pun...lagipun kita wajib percaya takde sakit yang takde ubat walaupun secara saintifiknya bagitau yang sakit demam denggi ni takde vaksin atau ubat khusus untuk merawatnya...hari yang ketujuh aku pun discharge daripada hospital setelah disahkan 100% sihat

Sampai jek rumah benda first yang aku buat ialah bersihkan rumah...habis segala tempat yang bertakung air semua aku bersihkan & bakar mana yang tak perlu...tapi taklah sampai bakar kelambu bak kata pepatah "Marahkan nyamuk kelambu dibakar"...semua tempat aku taburkan ubat jentik-jentik termasuk longkang besar kat belakang rumah orang sebelah...pantang nampak nyamuk walaupun seekor aku akan kejar keliling rumah sampailah dia mati either kena tampar or sembur Ridsect...begitulah gamaknya aku berdendam dengan nyamuk

Biasanya bila kita disahkan mengidap demam denggi orang pejabat kesihatan automatik akan datang rumah buat pemeriksaan...mana tau area rumah kita tu jadi port nyamuk aedes bertendang...so, better cepat-cepat clearkan rumah kalau tak habis kena saman sekurang-kurang RM300 kalau jumpa seekor jentik-jentik kat kawasan rumah...tapi, jentik-jentik biasanya berekor-ekor takkan jumpa seekor jek...selalunya kita takut kena saman bukannya takut kena sakit demam denggi...biasalah tu

Sebelah petang pulak pasukan fogging akan datang buat semburan kabus...dah macam GhostBuster, tapi bukan datang nak tangkap hantu nak bunuh nyamuk daa...kalau area rumah kita ada orang buat fogging tu maksudnya ada kes demam denggilah tu...maybe anak-anak jiran ada yang masuk hospital kena demam denggi...kadang-kadang seminggu sampai 2 or 3 kali orang datang fogging

Rasanya nyamuk tak mati tapi kita yang duk dalam rumah yang mati hidu bau asap...macam dah tak efktif sangat kot semburan kabus tu...nyamuk dah makin kuat & makin canggih...dah imun dengan bau asap tu...dah kena tukar cara lain yang lebih efektif & moden...nyamuk sekarang banyak yang educated

Moral of the story, bersihkanlah kawasan rumah kita sebab sakit ni sebenarnya berpunca dari kita sendiri...kalau rumah bersepah & kotor of courselah sakit akan datang bukan setakat demam denggi jek...nyamuk jugak menyedarkan bertapa kerdilnya manusia hanya dengan sebab satu gigitan kita boleh sakit & meninggal dunia padahal makhluk tu kecik jek...Hope, vaksin yang diaorang cipta ni berkesan & dapat membantu menyelamatkan nyawa orang-orang yang kita sayang.

*nota kaki berbau :
Tiada Aedes Tiada Denggi...Tiada Nyamuk Tiada Lagi Ubat Nyamuk...Tiada Nyamuk Tak laku Kelambu Dijual Dipasaran...Tiada Nyamuk Tiada Istihlah "Marahkan Nyamuk Habis Kelambu Dibakar"...Tiada Nyamuk maka bertambahlah kadar pengangguran sebab tutuplah kilang Ridsect & Fumakilla...Tiada Nyamuk Tiada Orang yang mengamuk tengah malam sebab tak dapat tidur akibat kena gigit nyamuk

8 KOMEN:

cik azeya said...[Mari Balas Komen Ini]

takotnye kene denggi. nasib baik tak penah kene lagik. mintak2 dijauhkan. huhuhu

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

bahaya nih
Alhamdulillah tak pernahkena lagi
tak mo kena
seksa

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

Alhamdulillah tak pernah kena lg penyakit ni... bila baca ni nmpak sgt teruknya...

minta di jauhkan penyakit ni selamanya

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

hoho...semua org kt ats ni xpnh kena dmm denggi ek? bguslh jg diri elok2 jgn smpi kena kalo tkut kena cucuk...

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

hehee..xde kelambu best ape hahaa :P

aleen aiden said...[Mari Balas Komen Ini]

mak aih,2014 baru available.lame lagi tu...hu3

Melda Darwiena Aiman said...[Mari Balas Komen Ini]

Seksa woo kna deman denggi..hope inilh skli dlm seumur idup aku kna denggi n..smpai rasa nyawa dah diujung tnduk dah..x snggup

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Jangan lah tertipu dengan vaksin...vaksin hanya menerukkan kesihatan...nak elak denggi..tapi kena kanser...
Orang yg kena denggi biasanya org yg suka makan fast food dan roti...ada banyak bahan dlm tu yg merendahkan sistem imun manusia...jus daun betik kan ada...X yah lah vaksin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...