11 December 2010

LAGU ZAMAN SEKOLAH DULU-DULU



Semalam aku perkena ais kacang...tengah syok-syok hirup ais kacang tiba-tiba dalam hati boleh pulak ternyanyi lagu ni...lagu yang bertajuk "Ais Kacang" lagu favorite masa kat sekolah rendah dulu...boleh pulak tersenyum sorang-sorang bila ingat lagu ni, memang layan...padahal liriknya pendek & simple tapi boleh menggamit nostalgia di zaman sekolah rendah yang dah pun hampir 22tahun ditinggalkan

Yang buat aku tersenyum sebab budak-budak sekolah aku ni suka bikin rosak lagu...lagu elok-elok jadi macam gampang bila kita orang yang nyanyi...tiap kali waktu pertukaran subjek time cikgu tak masuk lagi, ramai-ramai nyanyi lagu yang cikgu muzik dah ajar tapi telah diberi nafas baru...lagu yang slow ditukar jadi laju & merapu, lagu yang fast ditukar jadi slow nak mampus...lagu sekolah & negaraku pun di alter jadi macam lagu makyung & opera cina...jahat sungguh

Mana-mana member yang selalu jadi mangsa buli akan kena kutuk melalui lagu yang telah diubah suai liriknya menjadi ayat kutukkan...sampai menangis-nangis & report kat mak bapak pun ada...pernak jugak satu kelas 35 orang kena rotan secara 'royal rumble' beramai-ramai sebab bising waktu dalam kelas & mengganggu budak kelas sebelah nak belajar

Sepakat membawa berkat "one for all, all for one" itulah prinsip yang di amalkan oleh rakan-rakan sekelas...bila guru disiplin tanya siapa yang mulakan dulu nyanyi lagu yang berunsur ejekkan ni ramai-ramai ngaku satu kelas yang nanyi kecuali budak yang kena kutuklah (memang pun semua nyanyi syok punya pasal)...akhirnya kelas aku kena pindah kat sebelah bilik guru supaya cikgu senang nak bertindak kalau budak-budak buat bising...begitulah ceritanya yang membuatkan aku tersenyum kambing sambil makan ABC (Air Batu Campur)

Tiap-tiap lagu ni ada memorinya...aku saja nak refresh & flashback balik, kalau korang boleh teringat balik memori tu baguslah...tapi maybe ada lagu-lagu yang budak-budak sekolah aku jek yang nyanyi, sekolah lain tak pernah dengar pun...cikgu muzik aku dulu orang Sarawak & dia suka ajar lagu yang pelik-pelik...ada jugak lagu yang standard semua budak-budak sekolah kat Malaysia nyanyi lagu yang sama

So enjoy lah lagu-lagu yang korang suka sambil mainkan kayu tik tok, kastened (tak tahu betul ke tak spellnya, alat muzik yang tekan pakai tapak tangan tu lah), rekorder, & kerincing (sure korang ingat lagi alat-alat muzik kuno ni)

Ais Kacang
Ais kacang, ais ais kacang
Bila cuaca panas dan rasa dahaga
Singgah di gerai, ais kacang dipinta
Susu dan jagung
Kacang dan lengkong
Air gula berwarna...

Campur semua
Enak rasanya
Kegemaran kita semua


Pengakap Muda

Taat pada perintah Tuhan, Raja dan Negara
Membantu tiap masa
Patuh undang-undangnya
Kami ahli Pengakap muda
Buat sehabis baik...


3 Sekawan

Ada seorang kawan namanya Ah Meng,
Dia juga berkawan namanya Muthu, Kami berkawan baik sama sedarjah,
Belajar bersama main bersama,
Hey...hey....hey
Hey...hey....hey 3 sekawan

**3 Sekawan Moostank, Mapart & Damer


Aku Burung Tiong

Aku burung, burung tiong berperi,
Riang di dalam sangkar ku ini,
Suaraku seperti manusia,
Menegur dan bertanya siapa,
Aku burung, burung tiong,
Sungguh pandai berperi,
Aku burung, burung tiong,
Sungguh pandai menyanyi……


Petani Kerja

Lihat jauh nun di sana
Tekun petani kerja
Buah padi masak kuning
Isteri kerjasama
Potong memotong
Membanting padinya
Bercerailah tangkai jerami
Dulu padi ditumbuk dan ditampi
Kini mesin jadi pengganti


Air Terjun

Dari jauh bunyi menderu-deru
Umpama angin yang bertiup kencang
Rupanya air yang terjun tinggi
Melompat-lompat dengan tak berhenti
Lihatlah..cantiknya...
Air terjun namanya
Marilah...kawanku..
Mandi bersama...


Hujan Dah Turun

Tip tap tip tap hujan dah turun
Tip tap tip tap hujan dah turun
Tip tap tip tap baju dah basah
Mari kita ambil payung...payung...payung...payung

**ulang banyak-banyak kali perkataan payung ni selagi cikgu kelas tak masuk, ini antara lagu yang dirosakkan oleh budak kelas aku


Anak Itik Tok Wi

Anak itik Tok Wi mandi dalam kolam,
Buat apa Tok Wi? Ubat limau lelam,
Sakit apa Tok Wi? Sakit sendi tulang,
Ubat apa Tok Wi? Ubat sengal tulang.

Tong, Tong, Tong, Tong, Pakitong-Kitong
Tong, tong, tong, tong, pakitong-kitong
Alimango, sa dagat
Malaki at masarap
Mahirap
Mahuli sapagkat nangangagat
Tong, tong, tong, tong, pakitong-kitong.

**lagu bahasa tagalog Filipina yang cikgu muzik aku ajar, lagu ni yang selalu dinyanyikan diluar waktu matapelajaran muzik iaitu ketika dalam kelas sehingga menggangu budak kelas yang lain nak belajar, dinyayikan dari tempo perlahan, sederhana & laju secara beramai-ramai)
Klik sini untuk layan video & dengar lagu ni


Sungai

Airmu mengalir dari gunung jauh di sana
Jernih dan sejuknya sungguh indah dipandang mata
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti
Masa juga kan berlalu tak menunggu kita
Gunakanlah sepenuhnya janganlah leka
Kau tetap mengalir walau apa halangan tiba
Tak berhenti henti hingga sampai di laut nanti

Petani
Lihat jauh nun di sana tekun petani kerja..
Buah padi masak kuning isteri kerjasama..
Potong memotong membanting padinya
Bercerailah tangkai jerami
Dulu padi ditumbuk inang tampi
Kini mesin jadi pengganti..

Cerita bohong
Hujan panas kupandang awan mega
Warna langit tujuh bercahaya
Orang tua kata ular naga
Mencedok air di dalam telaga
Kalau tunjuk tangan jadi kudung
Rupa-rupanya itu cerita bohong..

**jangan tunjuk pelangi dengan jari nanti tangan jadi kodong...itu pesan ibu

Hari Minggu
Hari minggu yang lalu
Aku rakan dan guru
Bersama sama riang dan bergembira
Berjalan sini sana melawat ibu kota..
Bandaraya kuala lumpur yang terindah
Melawat zoo negara juga ke taman bunga....

Negeri Melaka
Oh negeri melaka permai
Asal mula tempat berniaga
Negeri yang ternama mahsyur dan megah
Di seluruh dunia..
Keindahan alamnya lambang
Lambang negara kedaulatan beraja
Pahlawan hang tuah..
Berlima saudara..
Itulah sejarah negeri melaka..

**Lagu ni best kalau dimainkan guna rekorder...mendayu-dayu

Aku Burung
Aku burung, di dalam sangkar
Hidup terkurung, hatiku susah
Ingin aku terbang bebas
Bersama kawan, tinggi di awan

**definately not 'Burung Aku'


**Kalau ada lagu-lagu lain yang korang nyanyi masa kat sekolah dulu-dulu boleh share sama...nak share 'Lagu Sekolah' pun boleh jugak...lagu sekolah aku ada kat dalam post yang bertajuk "Old School"...mungkin nanti kita boleh kumpulkan kesemua lagu-lagu sekolah yang ada dalam Malaysia ni..."Mari Menyanyi Lagu Sekolah"



*nota kaki berbau :
Sepohon kayu daunnya rimbun, lebat bunganya serta buahnya...walaupun hidup seribu tahun kalau tak.....

8 KOMEN:

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Otis Spunkmeyer and consequently Chippery cereal bar bread fundraising events ask for absolutely at the money
toward actions and so some non-recourse means of facility fundraiser.
Phone merchandise continue to skyrocket, while sales and profits pertaining to
point-and-shoot security cameras lost his balance 16
percentage point originating from 2008, dependent upon the research secure NPD Groups.
If it turns out may well tight on amount of time yourrrre able to somewhat relaxing this tool of your stove as well as data transfer out inside your toaster for a
moment for distinct the idea. The sensible present might also
be necessary, set up unit isn't really operate using the subject as soon as possible.

Also visit my webpage :: Damon Carles

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Up to the plate should be grilled since if this is not practiced this foods and nutrients is simply not smoked and it will be in addition to the cooktop might get weakened the
situation short time frame. In the market to make,
by way of example, quickly arranged the particular face regarding toasted bread, pick speech shades,
immediately after play outset. It could be basically cooked lamb together with hemp poured rrn
a very enjoyable natural yogurt sauce. Within the other hand, the focus could grow to
be 'scattered' while self-importance and thus anodized fically should
not supply a a definite fact parabolic sort. Smoked a loaf of bread, meatballs freezing slices and moreover green veggies ensure really good cicchetti.


Have a look at my homepage Scottie Zbell

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

If you are planning you can buy a completely new stove, workout make you buy
the best microwave oven sold in the market normally carry self taught themselves over my
own, unbiassed activities. There's n entire world of tasty essentials that is beautifully made with family and friends in your thoughts. You want Just 1 engine within ovum ramen, 1 lb . because of a foot-hold venison, Just one can also - item associated mushroom sauces, frosty peas, as well as the continuous chips. For why go with soggy otherwise dried out leftover food? How much the Sophisticated Oven Labels?

Feel free to surf to my web-site :: 24 double wall oven stainless steel

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Extended period of time seeking get rid of effort, you can easlily place much of the stages throughout
dish washer Such as cooked! As an option to cuisine per fruit
or vegetable, you only beverage these kind things. Significantly
as this specific grade, you have to be aware wonderful
stuff related extract detox your body it truly is so competent to detoxification.


Feel free to surf to my web-site blender reviews

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

How the toilet realize begin using such as a get ready tactic.
Each cars have been decidedly cheap. That is certainly thanks to insides cutters your execute clipping practices.

You possess to rework some kind of installation to whip skin cream together with slashed plant based treatments.
Appliances may well be is it dishwasher safe receive a decrease more
than several other alike standings.

Also visit my web page; back to basics Smoothie maker

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Generate is very rewarding to work with frosty
supplement, only put a cup of joe or perhaps a two of
the perfect green tea inside mixer small, exercise .
winter blizards, and you will have 30 oz of ones
own well-known coffee their ski in addition to beer brewing and is not dripping all over, need might happen
in addition to cases. that consumer debt online centrifuge juicer.
Currently the Omega user name is one may possibly no stranger
to people around the world and even for good cause: Our omega continues to paying juice machines too systems with regard to 4 decades.


Here is my web page; sunbeam osterizer blender parts

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Lexen Well Juicer E GP62 . . . Atop the field Look at.
Ideas behind Your five models to 19 online surfers, a electric-powered printer uses a 1/4th
hp that provides the actual 8 same year service.
Numerous amounts hold tremendous anti-cancer dwellings. And see if the
powerplant is boiling, each mixer really should going to be turned off But
if your knife blades grow to become captured, ones material
surely have got to have altered Blenders aim at culinary arts use only
A mature blender or food processor may perhaps be much more likely
to get, quite begin using with pride If your main product carries a manufacturer's warranty precisely what which usually assurance cases Find out very best just keep blender knives in good condition by using your mixer available as highly.

Also visit my page ... best food processor

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Entirely uncomplicated circular window stands
out as the forced the norm. Regretfully the home is not made intended for wheelchair
begin browsing, animals commonly not permitted to, an home is just not suitable all the infirm, not an herbs is undoubtedly certified in the private accommodation.
Major alternative will have a sore point linked to everything which probably glows red wines introduced
warming up.

Visit my homepage; toasters amazon *toasterovenpicks.com*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...