28 December 2010

KENAPA AGAKNYA SELALU SANGAT JAMMED KAT HIGHWAY SEREMBAN?


Tiap hari petang Jumaat & Ahad sure highway PLUS jammed...kalau Jumaat petang jam menghala ke selatan & Ahad petang pulak jam menghala ke KL...bayar tol pun rasa macam rugi...ingatkan nak cepat sebab tu ikut highway, tapi jadi makin lambat...perjalanan yang biasanya tak sampai 3 jam dah extend sampai jadi 4-5 jam...buang masa, tenaga & duit minyaklah

Yang buat aku pelik kenapa tiap kali petang Jumaat aku nak balik kampung sure jam teruk bila masuk area Seremban? tapi bila lepas jek dari Seremban lalulintas jadi macam biasa tak macam siput berjalan-jalan (mengesot)

Kenapa area tu tiba-tiba jadi crowded dengan kereta entah...aku pun tak faham sangat...kadang-kadang start dari Nilai dah jam bawak sampai ke Seremban...kenapa kat are situ jek yang jammed teruk area lain relax aku tengok (lepas sikit dari area tu jalan jadi smooth)...masuk jek area sempadan N9 & Melaka biasanya baru boleh pecut 110kmsj & kadang-kadang lebih sebab nak cover balik masa yang terbuang time jam tadi

Kalau kat plaza tol Sungai Besi tu aku tak pelik sangatlah sebab tu memang kawasan tumpuan orang nak keluar masuk bandaraya Kuala Lumpur...kat situ pun dah tension ingatkan lepas dari tu dah lega boleh drive macam biasa tapi sampai area Seremban dah kena tempoh lagi satu azab

Entah-entah kereta yang banyak-banyak tu bukan orang kot yang drive? Makhluk tu sengaja nak bikin orang lambat sampai ke destinasi & dalam masa yang sama si driver pun caci maki & sumpah seranah kat orang lain tension punya pasal...aku mengarut jek tapi tak mustahil gak sebab setan memang dah berjanji akan ganggu anak cucu Adam sampai hari kiamat...orang nak balik kampung jumpa mak bapak pun dia ambil kesempatan nak ganggu jugaklah gamaknya


*nota kaki berbau :
Lawak yang tak suka didengar time jammed; "kalau jam ambik roti sapulah"...jam & jem adalah perkataan yang berbeza & tak sama maksudnya, jem boleh dimakan bersama roti, tapi jam buat orang makan hati


2 KOMEN:

Jieda said...[Mari Balas Komen Ini]

skang ni kalau balik kerja tiba nak bayar duit tol,kereta dan lori mesti beratur panjang.Nak apply touch n go tak terapply-apply lagi.keta skang ni dah makin banyak agaknya.

Odah+One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

yelah kak kereta lg byk dari org agknya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...