02 June 2011

KISAH PENGGANTI RUMAH SEWA & LAUNGAN AZAN




Semalam & kelmarin sibuk melayan pengunjung yang datang nak tengok-tengok rumah...memang berkesan betul iklan kat mudah.my ni...open house aku berjaya menarik minat ramai pengunjung tanpa disangka-sangka...kalau nak ambil kesempatan berniaga pun boleh...open table letak jek barang-barang kat atas tu sure ada yang minat nak beli...tapi dah lari dari objektif utama pulak, tujuan aku just nak dapatkan pengganti rumah sewa...so, stick to the mission

Kebanyakkan yang datang tengok rumah ni pasangan yang baru kahwin & baru nak mulakan hidup...baguslah kalau student or orang bujang ni income & komitmen tak berapa nak stabil...lagipun banyak kes yang penyewa lari kencing tuan rumah & tak bayar duit sewa...tapi, kes aku ni lain sikit nampak macam tuan rumah yang nak kencing penyewa

Ada yang macam pelik tengok rumah ni sebab masuk rumah terus jek jumpa kitchen...terus tak jadik nak sewa...standardlah makcik rumah pangsapuri or apartment kat area KL ni memang semua design camtu...aku tak pernah jumpa lagi yang masuk rumah jumpa living hall dulu & dapur nun jauh kat belakang...kalau nak rumah yang kitchen terletak kat belakang carilah rumah teres or banglo or beli tanah lot & tukang rumah sendiri

Setelah audition mencari protege pengganti rumah sewa dijalankan selama 3 hari, akhirnya...aku berjaya!

Sepasang suami isteri berminat dengan rumah ni & dah pun buat urusan sewa menyewa dengan tuan rumah...diaorang berdua datang malam tadi...usha rumah lebih kurang jek terus confirm...tak macam orang lain tengok detail sampai mangkuk tandas pun diaorang nak angkat...punyalah teliti & perfectionist...jawapan yang pasangan ni bagi simple jek tapi bagi impak yang besar

"Saya suka rumah ni sebab kat bawah ni ada surau & dekat dengan masjid...rumah saya sekarang ni area non-muslim & langsung tak dengar suara azan...nak solat Jumaat pun jauh" kata si suami (gaya dia cakap memang agak skema tapi bukan poyo & air muka orang baik-baik)

Aku terkedu kejap bila dengar jawapan yang macam tu...sebelum-sebelum ni ramai yang cakap kawasan rumah ni best sebab kemudahan transportation & banyak kedai berdekatan...nak ikutkan pangsapuri ni tak best mana sebab crowded sangat nak parking pun susah sampai berdouble-double...rumah ni pulak kosong bukan fully furnished berlantai simen jek...aku tak pernah dengar lagi jawapan yang semacam ini

Tapi memang betul pun...daripada rumah ni boleh dengar laungan azan dari surau kat bawah rumah & dari 2 buah masjid berdekatan...hari-hari boleh dengar ceramah agama free dari dalam rumah...terpulang nak dengar or tak mau dengar...masjid kat area ni pulak aktif selalu buat kuliah subuh & qiamulail time weekend & panggil ustad yang famous-famous bagi ceramah...pagi-pagi pulak azan subuh dah kejutkan...tu pun liat nak bangun still tarik selimut berkulit babi...hoho...

Dulu, aku pernah interview sorang apek yang pintu rumah dia betul-betul menghadap ke corong masjid...kebetulan terserempak waktu relax dari berjogging...aku pun tanya satu soalan kat dia;

"Apek gua mau tanya sikit...lu marah tak hari-hari lu punya rumah dengar orang sembahyang...ganggu lu punya family tak?"

"Lagi bagus maa...gua punya hati banyak senang, gua punya family takde gaduh-gaduh...pagi-pagi bangun sudah ada orang kejut tak payah bikin itu alarm...hari-hari dengar orang nyanyi dengar itu ustad punya suara suruh orang jadi baik"...Jawab Si Apek

Baik sungguh Si Apek ni...cuma dia tak dapat hidayah lagi untuk peluk agama Islam...tapi, itulah jawapan ikhlas yang dia bagi...hope, kita renungkan bersama

Mission accomplished!...sekarang terpulang kat tuan rumah my jobs done encik tuan rumah...aku dah dapat pengganti...hope, dapatlah duit deposit tu...kalau tak mau bagi full payment dapat 3/4 pun jadilah...aku dah masak sangat dengan taktik tuan rumah ni...nanti ada jek helah dia, dengar suara kat telefon pun dah tau macam nak mengelak...ikut kan hati nak bakor jek rumah ni, tapi sian pulak kat rumah-rumah yang lain...sabor ajelah

*nota kaki berbau :
Hidup ini umpama rumah sewa, makin lama kadar sewaan makin meningkat, 3 bulan tak bayar sewa dapat notis keluar rumah, tapi, sampai masa perlu keluar jugak dari rumah sewa & cari rumah sendiri & tinggal kat situ selama-lamanya...terpulanglah nak tinggal kat condo, rumah banglo, rumah besar macam muzium, pondok usang or Seting Garden@setinggan

10 KOMEN:

awie958 said...[Mari Balas Komen Ini]

Haha memang cantik gaya penyampaian hari ni..suka saya baca...terima kasih pagi2 buat saya tersenyum sorang2 depan pc moga2 dapatlah duit balik

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

dpt duit boleh blk kg mlwt batu kurau & bwk ank buah g zoo tepeng...

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

hahaha kelakar baca..tp oklha tu dah boleh dpt duit balik..jom belanja kitorg mkn2..hahaha..

cik azeya said...[Mari Balas Komen Ini]

wahh. baguslah apek tu. semoga dia dan keluarganye dapat hidayahh. (:

kdg2 orang islam dengar azan pun wat dunno je. adei

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

betul tu cik azeya...sy setuju!

cik azeya said...[Mari Balas Komen Ini]

hehe. follow sini balik tau. tengs komen cik azeya! ^^

Iznie said...[Mari Balas Komen Ini]

wahh...bagusnye apek tu..semoga dkurniakan hidayah Allah...
sbb Allah dah dtgkan kesedaran dlm diri dia tu....

sbb ada certain muslim, even rumah tepi masjid pun still tak bgun2 bila dgr azan subuh...

(muhasabah diri sendiri juga ni sbnrnya...)

thnks, perkogsian yg menarik... :)
jazakallah...

semoga dpat balik duit awak tu...ehehe

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@iznie...thanx kalo dpt duit tu balik boleh belanja org2 yg kat atas ni ek...hoho...

cik lah said...[Mari Balas Komen Ini]

jiran sblah umah adik clah pun org cina..mkn bab* lagi...! sekali hari jumaat tghari clah tdgr bunyi rancangan solat jumaat dr tv1, rupa2nya dr umah org cina tuh...rasa2nya, kita org Melayu, brp kerat yg suka tgk rancangan solat jumaat tuh?

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@cik lah...org laki mmg xtgk rncgn tu kot coz kena gi masjid...kalo tgk pun either uzur, sakit or sedang musafir...lain drpd tu mknanya ponteng solat jumaat lah tu...hoho...org pompuan yang boleh tgk rncgn tu tiap2 minggu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...