18 June 2011

TIPS MEMBELI BELAH SECARA ONLINE


Sekarang ni dah banyak kedai online...setiap orang mampu ada kedai sendiri tak payah bayar sewa tiap-tiap bulan, tak payah bayar bil api & air serta cukai tanah & cukai pintu & sebagainya...& tak payah jugak susah-susah nak upah pengawal keselamatan or pekerja untuk tolong sapu & mop lantai kedai...just bayar sewa broadband or bil internet tiap-tiap bulan & anda sudah mampu memiliki sebiji atau berbiji-biji kedai...kedai online lah...kedai yang hanya boleh dilihat tapi tak dapat nak disentuh...perniagaan yang boleh dilakukan kat dalam rumah sambil anda menonton drama di depan tv & pekena secawan kopi

Just taip kat search engine apa barang yang anda nak maka keluarlah senarai kedai-kedai online or blogshop yang menjual pelbagai jenis barangan...antaranya; aksesori wanita, handbag, handmade craft, pakaian, perkhidmatan, makanan & macam-macam lagi...kalau dulu orang tak percaya boleh jual semua barang tu secara maya@online tapi sekarang benda ni dah pun jadi kenyataan...dulu orang ingat setiap barang yang nak dibeli mesti dibelek & disentuh serta dilihat dengan mata kepala sendiri tapi sekarang semua tu dah berubah...kat laman sosial pun dah banyak yang berbisnes bukan setakat kat webpages

OdahOne pun kadang-kadang lebih suka membeli-belah secara online sebab boleh save duit, masa & tenaga...tak payah beratur panjang-panjang & susah-susah bayar parking...ni dah dekat nak raya ni kalau pandai ushar beli jek baju raya secara online tak payahlah nak bersesak-sesak berebut dengan orang lain untuk beli baju raya...nak beli baju anak-anak pun senang...tapi, bukan semua orang suka membeli-belah dengan cara ni sebab ada kebaikan & keburukan...ada orang yang nak pegang & tengok barang kat depan mata baru beli...terpulanglah kat diri masing-masing cuma yang OdahOne nak kongsi kat sini ialah....

Tips-tips Untuk Bershopping Secara Online :

1. Security / Keselamatan

PC, laptop, netbook or ipad mesti awal-awal lagi dah dilindungi oleh software antivirus yang up to date & sentiasa di update...bukan apa just untuk keselamatan kita sewaktu melakukan transaksi belian secara online...untuk melindungi daripada perisian pengintip (spyware), malware, virus dan lain-lain ancaman dalam dunia internet yang tak mampu OdahOne nak senaraikan secara detail

2. Survey

Dalam Bahasa Melayunya buat tinjauan atau selidik terlebih dahulu sebelum nak beli apa-apa barang...nak beli barang kenalah survey dulu especially barang yang harganya mahal-mahal...kalau orang kaya takpelah tengok benda yang berkenan terus beli tapi kita ni orang biasa-biasa jek...buatlah tinjauan dulu tak susah pun...try bandingkan harga barang tu dulu dengan blogshop yang lain compare & decide mana yang lebih murah & worth it...ala macam beli barang kat supermarket or pasar malam jugak or beli barang-barang komputer kat PC Fair

Tengok jugak pakej yang diaorang tawarkan...contohnya; ada yang bagi free postage even beli satu barang, ada yang kalau beli lebih daripada beberapa item baru dapat free postage & ada yang jual dengan harga murah tapi tak termasuk postage...buatlah penilaian sendiri & jadilah pengguna yang bijak bukan yang selalu kena pijak 

3. Safety First 

Bukan safety untuk diri tapi untuk your money...ushar dulu tengok webpage tu either pemiliknya betul-betul nak buat bisnes or just nak menipu orang...sebab konsep perniagaan online ni atas dasar saling percaya mempercayai...lu caya gua, gua caya sama lu...lu langsi lu mati...konsepnya bayar dulu barulah dapat barang...dapat pun bukan on the spot macam kita shopping biasa tu...maybe makan masa 2 or lebih dari tu

Selalunya kita dengar penjual online yang menipu pembeli online...jarang dengar penjual yang kena kencing...so, berhati-hatilah sebelum buat payment...bacalah dulu terms & condition & fahamkan...kalau beli kat tempat yang kawan-kawan kita suggest lagi bagus sebab diaorang dah ada pengalaman shopping kat situ...selamat sikit duit kita

4. Print / Copy / Snapshot

Jangan lupa copy & cetak resit atau pengesahan pembelian...copy snapshot sekali sebagai bukti pembayaran (jika transaction online)...kalau ada gambar barangan tu beserta detailnya save sekali sebagai bukti...sentiasa simpan kesemua maklumat sehinggalah barangan yang dibeli tu sampai ke tangan anda...mana tau diaorang salah hantar barang or detail tentang barang yang di iklankan tu tak sama dengan barang yang dihantar...so, kita boleh ambil tindakkan susulan sebab ada bukti...kalau bawak pergi tribunal pengguna pun kita boleh menang

Contoh Snapshot

5. Kaedah Pengeposan Barangan

Pastikan anda memilih kaedah pengeposan barangan yang paling cepat & selamat...selalunya pihak penjual barang online ni tak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan barangan semasa proses penghantaran berlaku...sedihlah kalau barang yang kita beli rosak masa dalam perjalanan...setakat ni yang paling popular Poslaju sebab mesra pengguna & senang...boleh track & trace barang tu secara online & boleh request untuk penghantaran semula kalau masa diaorang hantar tu kita takde kat rumah...tapi ada jugak syarikat penghantaran lain yang bagus-bagus...terpulanglah pada diri masing-masing

Itulah sahaja tips yang OdahOne boleh kongsi setakat ni berdasarkan pengalaman yang ada...Selamat Bershopping Secara Dalam Talian!...



*nota kaki berbau :
Cara terbaek untuk mengenali seseorang perempuan ialah cuba keluar bershoppping dengannya???...Baru tau...

11 KOMEN:

alif haris said...[Mari Balas Komen Ini]

nice sharing info :)

ejoy said...[Mari Balas Komen Ini]

beli online ni x tak tahan nyer kena tanggung kos penghantran tu ..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

kdg2 kos pnghntran lg mahal dari harga brg tu yg problem...dah macam beli kos penghntrn pulak daa...hoho...

alif haris said...[Mari Balas Komen Ini]

haha .. so kene survey kos penghantaran yg murah :)

miss Fyqa said...[Mari Balas Komen Ini]

tips yg bagus :)

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

tqvm pd yg mengomen...

cik azeya said...[Mari Balas Komen Ini]

takotlah nak beli online. huhu

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

cik azeya : kalo tkut beli offline jek....huhu

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

salah seorang yang gila beli online. hihi...
nice tips dear odahone
thx sharing

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@.::: Princess MOMOY :::....kaki shop online ya...selalu tgk MOMOY wt entry beli brg online...anyway mmg mudah cuma kena hati2 kan

idrisMS bin said...[Mari Balas Komen Ini]


Terbaik la admin.. memang setuju sangat la dengan kata2 admin nih... anyway, bacelah blog aku pasal Tips membeli online di
TIPS MEMBELI ONLINE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...