31 May 2011

KISAH TUAN RUMAH KEDAUNG & RUMAH SEWA



Si penyewa akan berpindah rumah sebelum hujung bulan ni untuk mencari sesuatu yang lebih baik setelah hampir 4 tahun menyewa rumah...satu notis perpindahan rumah telahpun dihantar kepada si tuan rumah...

Si tuan rumah sound kenapa awak nak pindah tak bagitau awal-awal & bagi notis sekurang-kurangnya 3 bulan...amboi??? setahu aku notis 3 bulan tu tuan rumah yang kena bagi kat penyewa rumah kalau dia nak suruh penyewa keluar dari rumah tu...tapi, kes ni aku yang nak chow & cukuplah notis 1 bulan plus 2 minggu yang aku bagi...apolah orang nak resign kerja pun just bagi notis sebulan awal tak sampai 3 bulan pun pakcik...dah lah sepanjang 4 tahun dia tak pernah datang menjenguk rumah pun

Si tuan rumah suruh aku cari sendiri penyewa yang baru sebagai ganti kalau tak duit deposit RM1800 hangus begitu sahaja...banyak tu, waktu aku mula-mula masuk dulu kena bayar deposit 2 + 1 plus api & air...standardlah tuan rumah kat area KL semua buat cara camni...sewa rumah ni RM500 sebulan so, (500 + 500) + 500 + (150 + 150) duit api & air = RM1800...duit ni boleh guna untuk bayar 2 bulan installment kereta Myvi SE maa...

Aku pun layankan jek kehendak tuan rumah sebab nak dapatkan duit deposit...so, tengah hari semalam aku pun publish iklan kat mudah.my...tak sangka pulak iklan aku laku macam cempedak goreng time panas...sebelah petang dah berduyun-duyun call yang masuk...terpaksalah tapis sikit-sikit...takut gak ada yang nak menipu & nak buat benda jahat or kidnapped...lagipun cuma aku sorang jek yang stay kat rumah...pagi ni terpaksa remove iklan kat mudah.my sebab tak larat nak layan phone call sepanjang petang sampailah malam...last sekali aku off handset & barulah dapat tidur lena-lena

Malam ni ramai yang nak datang tengok rumah...dah macam majlis rumah terbukalah pulak...raya lama lagi daa...rumah dah lah macam tongkang karam nak pecah bersepah sana-sini...al-maklum orang nak pindah...tapi, sori ek tak boleh nak sediakan air & biskut kering sebab nak cari gula & kopi pun tak tau kat mana semua dah sumbat dalam kotak...lupa pulak nak letak label kat atas kotak...aku pun bagi limit kalau nak datang tengok sebelum pukul 8.30 PM...sebab lepas tu aku nak tengok cerita kesayangan aku "All Men Are Brothers"...Song Jiang...hujan tepat pada masanya...tak mau ada gangguan orang ketuk-ketuk pintu

Rumah kat area ni memang hot...kawasan panas...bukan panas sebab kes jenayah or black area tapi sebab kemudahan yang ada kat sini memang tip top macam-macam ada...kes jenayah especially ragut pun banyak gak cuma dah berkurang sebab sekarang pondok polis bersepah kat sana-sini...orang jahat pun takut nak buat jahat...yang tinggal orang baik-baik jek yang kadang-kadang teringin nak jadi jahat

Area ni dekat dengan stesyen LRT & komuter...bas rapid & teksi pun selalu lalu-lalang kat sini...so, nak pergi kerja memang senang walaupun takde kenderaan sendiri...sebab tu lah ramai yang berebut-rebut nak tinggal sini...letaklah sewa RM1K pun maybe ada yang sanggup kot walaupun rumah kecik just 3 bilik & 1 bilik air...kedai makan, mini market, masjid, sekolah & macam-macam kedai semua dekat-dekat area ni...tapi dah crowded sangat sampai nak parking kereta pun susah

Hope, dapat cari penyewa & dapat balik duit deposit daripada tuan rumah kedaung...nampak gayanya macam dia nak burn jek...

*nota kaki berbau :
"Ini bukan rumah haram ini rumah makruh...di atas bumi pun bukan...di atas awang-awangan pun bukan"...Jom tengok Rumah Makruh

8 KOMEN:

Cik Puan Izan❤ said...[Mari Balas Komen Ini]

rm1800 burn macam tu jer...sayangnya..kenapa tuan rumah tu jahat sgt...

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@Cik Puan Izan❤...ntah rmi sgt org jhat skrg ni...duit tu kalo guna buat GA or contest lg elok kn...hoho...hope dpt duit tu fight 4 our rigtht!

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

teroklah tuan rumah tu..byk cantik dia nak burn2 gitu..klu i lah kan, mmg i pertahankan hak i..tu masalah dia lah klu xde org nak sewa..kerugian dia tu is non of our bisnes..chait...(marah ni..marah ni tau!) hihihi

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

cian odahone
tak pasal2 lak kena take responsibility cari penyewa. haisshhh

tapi momoy nak tergelak baca. sebab imagine sekali ramai2 datang macam raya.
haha...odahone lawak laa

awie958 said...[Mari Balas Komen Ini]

cantik gaya penulisan orang kampung kita ni....sedap di baca macam makan ais krim cornetto waktu tengah panas heheh

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@qellissa...setuju! its none of our bisnes...mind ur own bisnes...ops xde kena-mngena...tgh marah bleh ketawa hihihi ek qellissa...

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@.::: Princess MOMOY :::....mmg ramai pun yg dtg momoy naseb bek xlyn sume skali...tapi setiap org just bg masa 10 minit jek...pas2 gilirn org lain pulak...next...

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@awie958...gaya penulisan jek ke yg cntik???...org batu kurau bila bgabung dgn org muo mmg ni lah jadinya...hoho...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...