23 May 2011

SATE | SUNDEL BOLONG | SATAY STATION


Sate-sate
Ayam, perut, lembu, kambing
Minta sate
Aku nak makan di sini
Makan sampai tinggal lidi
Baumu aku mimpi
Dan tempatmu ku cari
Bawang pasangannya timun
Kuah pasangannya kacang
Telan pasangannya kenyang
Jangan tinggalkan nasi himpit
Makan sate
Hingga menjilat jari
Sate-sate
Makanan tradisi

Ini antara bait-bait lagu Cinta Sate kumpulan Senario...Siapa yang tak pernah makan sate? Siapa yang tak suka makan sate? sate ni memang makanan favorite...makanan tradisi...zaman dulu orang jual sate pakai kandar...sate mobile yang dibawa ke sana ke mari secara kandar (angkat letak kat bahu)...orang nampak penjual sate lalu just panggil, order & dia bakar on the sport kat situ jugak

Kalau balik Muar pagi-pagi lagi aku dah breakfast makan sate...kat tempat lain tak jumpa kedai yang open pagi-pagi jual sate...sate kat depan bus stand Muo tu memang terbaek! kena datang awal kalau tak tinggal lidi jek...lidi tak boleh makan tapi boleh buat penunjuk time mengaji...tapi cikgu mengaji aku dulu marah kalau guna lidi sate buat penunjuk

Cerita pasal sate teringat aku kat cerita hantu Sundel Bolong...kalau dulu hantu ni yang paling scary...memang takut giler tak macam Hantu Kak Limah...hantu Sundel Bolong ni badan dia berlubang kat belakang, orang Indonesia panggil Bolong itulah asal usul namanya...tang nama Sundel tu aku tak tau maybe sundal kot...dia boleh makan 100 cucuk sate tak sampai berapa saat...mula-mula aku ingatkan dia nak Take Away (tapau) sate 100 cucuk tu tapi dia Dine In makan sorang-sorang...lepas tu boleh pulak hirup sup panas menggelegak sampai 1 periuk...apa lagi cabutlah tokey jual sate tu

Kelihatan Hantu Sundel Bolong sedang order sate 100 cucuk
Ok, berbalik pada cerita tentang sate...dulu, kalau kat area Lembah Klang ni aku selalu makan kat tempat sate yang popular tu (selalu orang sebut-sebut)...tapi, sekarang sate kat tempat tu dah tak sesedap dulu...hanya tinggal nama jek...pekerjanya pun ramai foreigner...rasanya dah tak fresh maybe sebab dah lama sangat duduk kat dalam peti sejuk...nasib baik bulan lepas dah jumpa port baru yang lagi best & marveles

Sate kat tempat ni rasanya memang superb cukup dengan rempah ratus & yang paling penting fresh...kemanisan daging bersama-sama rempah tu memang membuatkan sesiapa sahaja nak makan bercucuk-cucuk...tapi makan 10 cucuk pun dah cukup kenyang kot sebab saiznya XXL...tambah pulak kuahnya memang ngam sebagai kuah sate...harganya agak mahal sikit tapi memang berbaloi-baloi...nak makan jangan kedekut nak keluar duit...dah 2 kali aku makan kat situ memang worth it lah

Inilah port sate terbaru yang agak best
Kelemahan tempat ni cuma satenya tak variety...cuma ada sate ayam, daging lembu & yang terbaru hati...sate ikan, perut, arnab, kambing, rusa or yang lain-lain belum ada lagi...maybe akan datang ada kot...menu makanannya pun tak banyak...lagipun namanya pun Satay Station orang datang pun just nak makan sate kalau nak makan benda lain kenalah berhenti kat station lain, macam naik Keretapi Tanah Melayu

Dah macam jalan-jalan cari makan...bukan nak promote just nak suggest jek...lagipun selera orang ni lain-lain... kadang-kadang aku rasa benda tu best tapi orang lain rasa macam kertas pasir...just pergi, makan & judge sendiri either sedap or tak sedap...


Sate hati yang besar...makan 1 cucuk dah kenyang...memang betul-betul makan hati


*nota kaki berbau :
Sate atau kadangkala ditulis satay atau satai adalah makanan tradisi yang  dihasilkan dari potongan daging (ayam, lembu, kambing, ikan, perut, arnab & seumpamanya) yang dipotong kecil-kecil, dan dicucuk dengan lidi yang biasanya dibuat daripada lidi daun kelapa atau buluh, kemudian dibakar menggunakan bara arang kayu serta dihidangkan bersama-sama kuah kacang

7 KOMEN:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...[Mari Balas Komen Ini]

besorrr tol nikh...

Pegash4rk said...[Mari Balas Komen Ini]

ahhh xleh ckp byk. balik ni mmg singgah kedai sate. *drooling*

aleen aiden said...[Mari Balas Komen Ini]

pergh,..nampak mabeles tahu!hu3

ejoy said...[Mari Balas Komen Ini]

mak oi terkejut beb..beso sgt..

Raul said...[Mari Balas Komen Ini]

Big Pictures i like it

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

sate yg beso gedabak...nanti nak buat GA belanja semua mkn sate...hoho...

LALA shaheila said...[Mari Balas Komen Ini]

teringat cerita suzanna sundel bolong,

bukan kenyang pun dia makan..

perot bocor :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...