18 May 2011

SUSAHNYA HIDUP DENGAN ORANG YANG BERMENTALITI RENDAH



Kes 1 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka bela kucing

Tak tahulah kenapa...rumah dah lah sempit muat-muat untuk 2 or 3 orang jek yang stay, tapi diaorang ni boleh pulak tambah kucing tinggal bersama-sama...maybe orang ni memang makhluk yang penyayang...tak kesahlah masalahnya menyusahkan jiran-jiran...biasanya aku tengok orang bela kucing kat bawah tu alas pasir tapi yang ni tak...ada ke dia alas kain jek kat bawah tu...makin kuat harumannya...sebelum masuk pintu rumah terpaksalah aku cium haruman taik kucing...haruman taik kucing bukan haruman kasturi...harum ker??? setiap kali nak masuk rumah terpaksa tahan nafas & bukak kunci rumah cepat-cepat...lagipun jarak 20 meter dari rumah dah start boleh hidu bau-bauan...anyway, boleh bela binatang tapi kalau tinggal kat rumah yang macam ni memang tak sesuailah

Kes 2 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka bawak kawan ramai-ramai lepak tengok bola sampai pukul 3-4 pagi

Rumah dah lah dekat-dekat dinding pulak pakai batu blok bukan batu bata...silap-silap pukul 3 pagi kalau orang sebelah kentut pun kita boleh dengar...begitulah perumpamaannya dengan kes ni...tau lah korang tu peminat bola aku pun tengok bola gak...kalau rasa nak terjerit-jerit pagi-pagi buta ajaklah member-member tu pergi stadium or lepak kat kedai mamak...kat situ memang orang tak boleh nak marah...lagipun mana ada orang tengok bola sopan-sopan & tak jerit perkataan GOL!!!...tapi kena consider dengan jiran sebelah menyebelah yang nak bangun awal-awal pagi pergi kerja

Kes 3 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka tutup kepala paip rumah orang

Yang ni aku pun tak tahu apa modus operandi diaorang ni...pernah 1 hari aku tak mandi sebab ingatkan takde air...tapi yang aku peliknya aku boleh dengar dari rumah atas air mencurah-curah turun kat bawah...bila aku keluar rumah check tengok ada malaun yang tutup kepala paip kat luar rumah...dah takde kerja lain agaknya maybe minat sangat nak kerja dengan SYABAS (Syarikat Air Selangor)...tapi ni jenis kerja takde gaji just dapat caci maki...bukan sekali dua tapi berkali-kali diaorang buat...time tengah-tengah syok mandi dengan sabun penuh kat badan tiba-tiba diaorang tutup kepala paip...apa kejadahnya semua ini???

Kes 4 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka ketuk pintu rumah orang tengah-tengah malam

Ini orang ke hantu aku pun tak tahu...rasanya hantu pun takde masa nak ketuk pintu rumah orang...hantu mana ada adab macam tu...dia main masuk jek siap boleh tembus ikut pintu lagi macam magic tak payah ketuk pintu bagi salam sebelum masuk rumah orang...maybe orang ni tersalah ketuk pintu rumah kot...tapi kalau dah selalu sangat takkan asyik tersalah jek?

Kes 5 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka kencing dalam lif

Perangai orang mabuk...masuk lif bau hancing tak taulah orang dewasa or budak-budak yang kencing kat dalam tu...kalau budak-budak boleh considerlah tapi kalau bapak budak memang takde sivik...dah macam tandas awam agaknya...dulu aku pernah terserempak dengan warga asing perempuan yang kencing kat dalam lif...tapi time tu dia tengah mabuk...dah mabuk apa benda pun orang boleh buat 

Kes 6 : Tinggal kat rumah Flat / Pangsapuri tapi suka merokok dalam lif

Asap berkepul-kepul dalam lif bila orang tegur dia buat muka macam tak puas hati macam nak pukul orang...pernah aku naik lif sama-sama dengan ibu yang tengah mengandung...terpaksa dia tutup lubang hidung sepanjang berada dalam lif...dah lah rumah mamat yang berasap tu kat tingkat 18...sepanjang dia nak naik tingkat 18 tu entah berapa banyak karbon monoksida yang orang kat dalam lif tu terpaksa sedut...padahal kat pintu lif dah terpampang notis dilarang merokok kat dalam lif...lagipun benda ni common sense...biasanya orang yang buat macam ni naik lif secara berkumpulan...so orang memang tak berani nak tegur

Apa KES??? bukan nak kutuk orang yang tinggal kat rumah flat or pangsapuri ni bermentaliti rendah tapi just nak cerita secara general & hope orang yang selalu buat benda ni sedar...sebenarnya orang yang tinggal kat condo pun ada yang buat perangai macam ni...tapi aku tak mampu nak tinggal kat condo so ceritalah pengalaman tinggal kat flat & pangsapuri jek...kadang-kadang kita tak perasan benda yang kita buat tu boleh mengganggu perasan jiran-jiran...ini antara hadis-hadis Nabi mengenai jiran untuk kita jadikan rujukan;

"Jibril a.s. sentiasa mengingatiku tentang jiran sehingga aku menyangka bahawa mereka boleh mewarisi harta pusaka".

"Tidak sempurna iman seseorang apabila tidur dalam keadaan kekenyangan sedangkan jiran berada dalam kelaparan sedang ia mengetahuinya".

"Kamu tidak boleh masuk syurga selagi kamu tidak beriman, dan kamu tidak dianggap beriman selagi tidak berkasih sayang sesama kamu...".

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka dia hendaklah berkata yang baik atau diam, dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka dia hendaklah memuliakan jiran tetangga dan sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka dia hendaklah memuliakan tetamunya."

*nota kaki berbau :
Kalau takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai...kalau nak buat perangai diatas jangan berumah di flat/pangsapuri lebih baik berumah di dalam hutan

12 KOMEN:

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

setuju sgt, org mcm ni patutnya duduk kat Hutan je..perangai x semenggah..buat sakit hati jiran tetangga je..xde sivik...

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

agreed with u qelissa...tapi kalo org dh duk kat dlm hutan rimau, beruk, gajah & cipan nak tggl kat mana pulak ek? xkan nak tggl kat umh flat kot???...hoho...

wanbu said...[Mari Balas Komen Ini]

huhu... mmg penah rasa duduk umah flat nie.. lagi2 jiran tetangga international punyer migran..

sabo jela.. ingat nie diaorg punyer country gaper.. suka2 buat kecah arghhh.... :(

aqmalazmi said...[Mari Balas Komen Ini]

suka kencing dalam lif pon ade ke wey??
adessssss....
manusia

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@wanbu...yup foreigners yg tggl sama2 kita especially pak itam mmg agk rude...xhormat budaya kita...suka2 jek kaco buni org

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@aqmalazmi...mmg ada pon...sbb tu story kat sini...dgr mcm pelik kan??? kena pasang cctv kt sume lif gamaknya...

Lady SharpShouter said...[Mari Balas Komen Ini]

semua aku pernah kena.walau kat mana aku pindah pun,mesti ade kena salah satu kat atas ni.ramai sgt org takde sivik kat malaysia ni.kl aku dpt seko2, memang aku sekeh.haha

nairaariaa said...[Mari Balas Komen Ini]

yg tutup kpala paip tu i tak suke...kal la kecemasan nak tuttt...seksa taw...hee~

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@Lady SharpShouter...amboi betul punya mrh nmpk!...bnda2 cmni mmg boleh mndtgkan marah kan...hoho...boleh ker sekeh pale sekor2 tu??

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@nairaariaa...yela kalo kecemasan trpksa beristinjak guna tisu...hoho...mnyeksa orglh org2 yg suka wt keje gler cmni

[silkyhazwan] said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau diizinkan ya.
nak tambah lagi satu point.
jenis yang kalau boleh lori simen pun nak bawak naik rumah.
yang jenis nak bawak motosikal naik rumah.
kalau boleh buat renovation, nak buat garaj motor kat koridor depan rumah.
kena pulak tingkat lima belas.

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

point yg bernas SH...pernah gak jmpa org yg bwk mtor naik lif...buat garaj motor dpn umh?...xpnh jmpa org buat cmtu lg..tp xmustahil kalo ada yg wt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...