16 May 2011

SIAPA MEREKA INI???



Puan Fadhillah

Ini adalah orang pertama yang mengajar aku tentang dunia pembelajaran selain dari my mother & father...cikgu sekolah tadika aku yang pertama...kalau dulu orang panggil sekolah makan sebab sampai jek sekolah cikgu terus bagi makan pastu bagi tanah liat & main...aku masuk kindergarden 2 tahun tapi, sorilah tak ingat lagi satu nama cikgu tu...sori cikgu...sebab tu agaknya orang selalu ingat cinta yang pertama, 1st love

Puan Chia, Puan Jong, Mr. Puran Singh, Mr. Ramasamy, Puan Ng, Cikgu Azmi, En. Wan Nyin Sen, Puan Julainah, Ustazah Wahibah, Cikgu Pi'ee...

Ini pulak senarai nama-nama cikgu time sekolah rendah yang aku masih ingat lagi...

Mr. Benedict Lee, En. Farique, En. Shafiee, Puan Rosnah, Cikgu Kamaruddin, Cikgu Teoh, Cikgu Gan, Ustad Thoifur, Cikgu Lau...

Nama-nama cikgu kat sekolah menengah...tak ingatlah nak tulis semua sekali...mana yang ingat jeklah cikgu...terima kasih banyak cikgu

Cikgu Mail, Cikgu Midah, Cikgu Azman, Cikgu Bakar, Cikgu Mariaton, Cikgu Fauziah...

Nama ustad & ustazah masa aku sekolah agama dulu...tapi hairan dulu tak panggil pun nama diaorang ustad or ustazah just panggil nama cikgu jek...sekolah agama kat depan rumah jek berjalan kaki tak sampai 5 minit dah sampai...sekolah agama ni memang banyak beri kesan taklah hanyut sangat hidup aku...siapa yang sekolah agama kat Johor dulu sure ingat dengan kitab tebal nama Mutaal Badrin...kitab otai tu, memang klasik...kat dalam macam-macam ilmu yang ada...ilmu ibadat, muamalat, munakahat & macam-macam

Tapi nak baca mesti ada guru yang ajar...inilah peranannya seorang guru...kalau tak memang tak faham sebab banyak istihlah yang kita tak tak pernah dengar especially dalam bahasa Arab...tapi kitab ni ada guide gak namanya Suluh Mutaal Badrin...ini kira macam kamus untuk kitab ni...mana ayat-ayat yang kita tak faham boleh refer kat sini...tapi lagi elok kalau belajar dengan guru coz takut sesat pulak...belajar agama tanpa guru ni macam belajar dengan syaitan...tu yang jadi ajaran sesat...

Kadang-kadang ayat dalam kitab ttu cuma satu perenggan jek tapi ustazah terangkan panjang berjela-jela nak kasi student faham...yelah bab agama ni kena cerita full tak boleh separuh-separuh...respectlah kat cikgu-cikgu sekolah agama aku dulu...besar pahala diaorang

Selalunya kitab ni akan diguna secara turun-menurun...dari mak, ayah turun ke anak-anak, lepas tu akak atau abang sampailah adik-adik yang kat bawah main passing-passing kitab tu...semua share kitab yang sama...kat situlah timbul keberkatan belajar...sharing is caring...kalau nak cerita tentang kenangan time sekolah agama dulu memang panjang...nantilah aku buat entry khas untuk cerita ni

Tapi, sekarang diaorang dah guna kitab baru & tak guna kitab ni lagi...colourful kitab-kitab sekolah agama sekarang ni maybe nak disesuaikan dengan zaman...pada aku kitab Mutaal Badrin tu walaupun tak colourful & kertas kaler kuning & tak berkualiti, tapi ilmu yang ada kat dalam tu tak boleh lawan dengan kitab-kitab yang baru...ada setuju???

En. Fakhrul Azman, En. Zaini Bujal, Puan Sariah...

Yang ini pula adalah guru-guru yang istimewa sebab diaorang ni mengajar kami berdua tanpa menggunakan suara...our deaf teacher...mereka mengajar dengan menggunakan Bahasa Isyarat...our silent class...siapa yang keluarkan suara akan di denda sebab cikgu kami deaf & tak suka kita orang gunakan suara...time belajar Bahasa Isyarat ni lah Odah berjumpa dengan One...orang belajar bahasa isyarat tapi kami bercinta...hoho...isyarat jugak tu

Akhir kata...Siapa mereka ini???

Inilah insan-insan yang banyak berbakti kepada kita semua...SELAMAT HARI GURU...

*nota kaki berbau :
Blog OdahOne takkan wujud dalam dunia blogger kalau takde insan yang bernama guru, cikgu @ teacher yang mengajar kami menulis, mengeja & membaca...

5 KOMEN:

fa10 said...[Mari Balas Komen Ini]

selamat hari guru buat mereka semua

Lady SharpShouter said...[Mari Balas Komen Ini]

yeah, selamat hari guru... byk kenangan time sekolah dgn cikgu2 kan? :)

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

yela rndu gak kt cikgu cikgi..

Cahaya Mama said...[Mari Balas Komen Ini]

selamat hari guru tuk ckgu ckgi kite sumee,.hhe,.sori,lmbt komen,.n snggah ,.hhe,.arini bru brksmpatan bw n join cntest,.hik3,..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

xpela mama yg pnting still on blogging...biasalah on off tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...