10 January 2012

BERSIAP SEDIA UNTUK BERPINDAH



Rumah yang dicari sudah dapat...so far semua ok walaupun rumah tu takde sofa...tapi, ada kabinet dapur, meja makan, rak TV, peti sejuk & mesin basuh...sebenarnya, tuan rumah malas nak angkut barang-barang dia & bagilah OdahOne guna semua benda tu...kira macam fully furnished jugaklah berbaloi dengan harga duit sewa...sayangnya sofa yang lawa tu tuan rumah nak angkut sekali
 
Dah rezeki tak payah nak beli barang rumah banyak-banyak bak kata tuan rumah; "Adik masuk rumah akak cuma cuci kaki jek, semua benda dah ada"...terima kasih banyak-banyaklah kak, kaki kami dah bersih tak payah cuci lagi boleh terus masuk ...akhirnya proses 'mengushar' rumah sewa yang terbaek berjaya; "KISAH MISI MENCARI RUMAH SEWA DITERUSKAN LAGI"

Bayaran sewa 1 bulan = RM 450 ("ni harga kawan-kawan punya pasal, kalau bukan kawan memang tak dapat harga ni dik oi!"...kata akak tuan punya rumah sewa)
Deposit api & air = RM 200
Deposit rumah 2 + 1 = (RM 450 + RM 450 + RM 450 = RM 1350)
TOTAL (2+1 campur deposit api & air) = RM 1550

Banyak jugak tu...kopaklah duit gaji bulan ni...area Klang Valley ni semua tuan rumah mintak deposit sewa rumah 2+1...susah nak jumpa yang 1+1 kecuali area ceruk-ceruk rantau...maybe sebab ramai penyewa yang cabut lari kot...lepas tak mampu bayar sewa 3 bulan apa lagi cabutlah tengah-tengah malam...duit ni lah agaknya tuan rumah sewa guna buat backup

Tapi, selalu jugak tengok orang yang pindah tengah-tengah malam ni...mungkin nak elakkan kesesakkan especially rumah apartment@condo...takmau berebut-rebut guna lif...macam peristiwa yang ini, "LIF BOMBA UNTUK ORANG PINDAH RUMAH?"

Lagi satu mungkin sebab nak lari@cabut sebab tak bayar duit sewa berbulan-bulan...ada yang lagi dashyat, dah lah sewa rumah tak mau bayar segala barang milik tuan rumah tu pun dia angkut sama...kepala paip, lampu & segala apa benda berharga yang boleh dikebas semua kena angkut masuk lori


Kalau ikut hukum ilmu matematik (2 + 1 = 3) tapi yang ni tak (2 + 1 = RM 1350)...tak kesahlah yang penting dapat rumah yang selesa & dekat dengan tempat kerja & paling best dapat duduk bersama-sama tak macam cerita ni; "DILEMA PERKAHWINAN JARAK JAUH | CAMNE NAK HANDLE NI?"

Sebut perkataan pindah terus badan jadi lemah...letih mengalahkan 3 kali kahwin...kahwin tu penat siapa yang cakap tak penat?...sebab start dari pagi kena prepare macam-macam, kena bersanding berjam-jam, kena layan tetamu & sedara mara datang, kena bergambar dengan pelbagai posing (atas pelamin, dalam bilik, & meja makan), tak cukup bergambar kat dalam rumah kena pergi luar rumah@outdoor pulak...tapi, apa pun memang tak boleh lawan dengan penat pindah rumah

Kena pulak pindah rumah tingkat 2 & takde lif...mau patah tulang belakang...tapi takpe untuk memudahkan kerja terpaksalah ikut; "TIPS PINDAH RUMAH"
 

Berat hati jugak nak tinggalkan rumah lama...geng-geng serumah semuanya dah ngam...banyak sentimental value yang ada kat rumah lama ni...banyak kenangan pahit & manis...contohnya macam pengalaman ni; "TERSEPIT DI AWAL RAMADHAN" & juga pengalaman yang ini; "SUSAHNYA HIDUP DENGAN ORANG YANG BERMENTALITI RENDAH"

Ini semua pengalaman yang dapat kat rumah lama...pengalaman yang baru kat rumah baru nanti OdahOne story lain kali pulak...yang penting kita enjoy!
*nota kaki berbau :
BERPINDAH...Baju or barang yang mana nak kena bawak? Mana yang nak kena tinggal bagi kat kawan-kawan? Mana yang nak kena buang?...
Apa kenangan yang nak kita bawak? Apa yang nak kena tinggal untuk manfaat orang lain? Apa yang nak kena tinggal & buang jauh-jauh?

13 KOMEN:

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Odah..menarik rate tu..
area mana dapat ni??Ngeee~~

blogtilldrop said...[Mari Balas Komen Ini]

selamat berpindah...

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

adoii takutnya nanti kalau dapat dok sana. agk mahal harganya. huhu.

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Azura mendezz : area gombak...oklah ek

blogtilldrop : tqvm...

Noraim : xpela stndby duit awl2 & nak kena rjin ushar rumah

TeacherNurul said...[Mari Balas Komen Ini]

semoga proses perpindahan berjalan dengan lancar. by the way, terima kasih follow saya :) follow kembali :D

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

alhamdulillah dah dapat rumah..semoga puan odah seronok dgn rumah baru ni.

cik ketam said...[Mari Balas Komen Ini]

klau rasa ada barang tak nak guna tu, lebih baik tingglkn kasik ngan kwan2 lain. sbb sgsara nak bawak semuanya nanti :)

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

happy moving syg hehee...dah lali ngn pindah randah...letih?? jgn ckp la..dah rsa kan?? hehe letih x? hehee..

yad'z said...[Mari Balas Komen Ini]

huhu... tau xper... perkara paling malas nak buat bile pindah rumah nie.. banyak barang nak kene angkut.. huhu... btw, selamat berpindah.. ^^

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

TeacherNurul : thanx...u r welcome

Azhafizah[フィザ] : seronoklah gamaknya ni cik fizah...

cik ketam : yup, mlas nk bwk mesin basuh sbb umh baru dah ada, tp syg pulak nak lego kt kwn2...hoho

shida'R : manyak letih wooo...dh mcm org normad idup bpndah randah

yad'z : thanx...kalo dah stay lama kt satu2 tmpt tu lglah byk khazanah & harta benda nk kena angkut kan

CintaZulaikha said...[Mari Balas Komen Ini]

cik odah nak pindah juga...alahai mmg penatlah gamaknya...

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

CintaZulaikha : yup, penat nak mati...hoho

nairaariaa said...[Mari Balas Komen Ini]

haah..nak pindah randah cm nomad nie mmg penat..hu..sy faham odah =)..bersemangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...