26 January 2012

JANGAN SUKA KETAWAKAN ORANG LAIN



Kadang-kadang kita tak sengaja ketawa bila tengok orang jatuh...padahal orang yang jatuh tu terpaksa menanggung azab sakit & malu sebab jatuh kat khalayak ramai...lebih-lebih lagi bila terjatuh dari kerusi empuk waktu tengah makan McD time peak hours pulak tu...insiden yang memang semua orang takmau berlaku pada diri sendiri tapi berlaku kat aku

Perrgh! time tu rasa sakit dah tak terasa sebab dah di cover oleh perasaan malu yang teramat sangat...walaupun punggung terasa sengal-sengal tapi bila diketawakan oleh orang yang sememangnya sengal rasa sakit tu dah berubah ke hati...sakitnya hati mengatasi sakit kat punggung...takde sape yang sudi tolong hanya diri sendiri yang menanggung...yang sudi gelakkan memang ramai

Nasib baik One dengan machonya mengangkat aku seakan-akan Prince Charming yang datang menyelamatkan Princessnya yang berada dalam kesusahan...dengan serius dia angkat aku tanpa pedulikan orang sekeliling yang sedang bergelak ketawa tanpa batasan seraya berkata; "Are you ok?"

Lega sikit bila suami sendiri tak join diaorang ketawa bersama-sama...padahal aku tak kenal pun orang kat sekeliling tu...cara diaorang gelakkan aku macam member-member dah 10 tahun kenal...


Agaknya memang lumrah manusia memang suka ketawa bila tengok orang jatuh...lebih-lebih lagi bila tengok bangsa sendiri jatuh...yang gelakkan time aku jatuh pun orang-orang kita jugak...bangsa lain cuma buat-buat tak tahu or buat-buat tak nampak...maybe sebab nak cover air muka orang yang jatuh...rasanya lagi baik buat-buat tak tahu daripada bantai gelak secara berjamaah ramai-ramai...bila suruh solat berjamaah takmau pulak...gelakkan orang laju jek

Mungkin jugak cara aku jatuh tu agak tragik & melucukan & buatkan orang tak boleh control urat ketawa...bukan setakat orang jek yang ketawa...aku sempat menjeling kat patung Ronald Mc Donald yang tengah dok berdiri kat pintu tu pun tersenyum sama, gelakkan aku gamaknya

Anyway, suka hati koranglah...hari ni kita diatas kerusi hempuk McD mana tau satu hari nanti kita pulak berada di bawah kerusi...lebih malang lagi, mana tau lain kali kalau kita gelakkan orang yang jatuh dari kerusi kita pulak yang kena hempuk sebab terover gelak

*nota kaki berbau :
Sekali kita jatuh tak bermakna kita tak boleh bangun lagi...sekali kita bangun tak bermakna kita tak boleh jatuh lagi...sekali kita jatuh cinta? Cukuplah hanya sekali...

16 KOMEN:

MZ said...[Mari Balas Komen Ini]

betul tu...

::WafaIrdina:: said...[Mari Balas Komen Ini]

hehehe..suke xbertempat kan..
sabow jela..
kena batang idung sndiri baru taw...kan..
:D

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...[Mari Balas Komen Ini]

sabo jew laa...benda dah terjadi...tapi biasanya allah akn balas setiap perbuatan ...

Cik Azizah said...[Mari Balas Komen Ini]

hish sabar jelah..agak2 la nak ketawakan org pon..tak baiknya..kena la jaga air muka seseorang tu..jika kita yg jatuh..apa yg kita rasa..sama gak kan. huhuhu

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

wehhh odah asal dorg gelakkan kau?? hehee..pic tu bt shida terpana ade bidadari....putih ~ ^_^

cik ketam said...[Mari Balas Komen Ini]

xpe..yg penting prince charming datang selamatkan odah.

(:

✿♥! b.e.l.o.g e.m.m.a ♥!✿ said...[Mari Balas Komen Ini]

Sy jugak pernah mengalaminya..heheee.. malu teramatttt~

tp best ada hubby dtg membntu..sweet sangattt

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

kenapa dorang gelak sakan tu? hehehe

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

MZ : mmg betul 100%

::WafaIrdina:: : yup, suka2 jek gelakkn org yg tgh skt punggung...hoho

MYA EL QAYREENA AZRYAN : yela buat baik dbalas baik...ketawakn org dbalas dgn ketawa...hahaha

Cik Azizah : mmg dieorg dh drop my waterface...apolh

shida'R : bdadari turun dr kygn xlawa mcm dlm cite dongeng sbb tu dieorg gelak kot

cik ketam : prince chaming dtg xnek kuda kalo nek kuda kan best...hoho

✿♥! b.e.l.o.g e.m.m.a ♥!✿ : nseb bek hubby xtmpg gelak sekaki kn

gnesop.com : xtaulh en sop...ada mslh mental kot...hoho

Reena Kamarudin said...[Mari Balas Komen Ini]

saya pernah jatuh sujud depan kedai henfon. malu gila. dahlah pakai baju kurung. masa tu saya jalan dengan bf saya time tu. dia tahan je gelak. hampeh je. tapi dia tak malu pun, siap nak tolong saya lagi. adeiii. lama jugak la saya tak lalu depan kedai henfon tu.

HARITH ISKANDAR said...[Mari Balas Komen Ini]

tu gelak tande bahagia tuuu... :p

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Reena Kamarudin : tmpt jatuh lagikn dkenang...hoho...sian smpi trauma nk lalu dpn kdi henpon tu ek...samalh kita...mmg malu nk mkn kt McD tu lg

HARITH ISKANDAR : yup bahagialah sgt...hoho

Nur Kiasatina ^_^ said...[Mari Balas Komen Ini]

Hi ! Awesome blog ! Done follow u . I will always support ur blog :D .

http://secret-domokun.blogspot.com/

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

kadang2 bila kita gelakkan org, kita sendiri yg terkena masa tu jgk.

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

gelak dalam hati je la..jangan mudah buat orang terasa kan..tapi karma tetap karma.

CintaZulaikha said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau gelak dapat duet taperlah jugak kan...mmg tader sivik pya olang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...