30 January 2012

MISI MEMECAHKAN TABUNG B.A.B.I



Akhirnya terlaksana sudah misi memecahkan tabung...mintak maaflah gambo tabung yang kena pecah tak dapat di tunjukkan imagenya...hanya isinya saja yang dapat dipaparkan buat kali ini

Bukan apa, segan pulak aku nak upload gambo tabung tu sebab ia merupakan tabung binatang yang bernama Babi yang dulunya dikenali dengan panggilan nama Khinzir...aku pun pelik kenapa dulu kat dalam paper & berita malu-malu nak sebut perkataan Babi & digantikan dengan Khinzir?...padahal sama jek maksudnya...sama jek rupabentuk hidungnya...mungkin nama Khinzir itu lebih sopan gamaknya

Walaupun ia Babi tapi dia tetap makhluk Allah & dia tak salah apa-apa pun...cuma kita jek yang selalu sebut-sebut nama dia bila time marah...Babi yang tak bersalah menjadi mangsa...poor piggy


Tabung Babi ni bukan aku yang beli tapi member baik yang hadiahkan...dia pun tak perasan tabung yang disangka Teddy Bear berwarna pink itu adalah makhluk yang haram dimakan serta berstatus najis mughalazah...sebab member baik yang bagi dengan penuh ikhlas aku pun simpan tabung ni...Alhamdulillah, sekarang perutnya dah membuahkan hasil berupa duit syiling & tiba masa untuk dipecahkan setelah lama dia bertapa kat bawah katil

Mula-mula memang sayang nak pecahkan tabung Piggy ni...aku sayang bukan sebab rupabentuk dia tapi isi yang ada kat dalam ni, duit syiling...duit syiling yang aku start menabung dari zaman pergi kerja turun naik tren sampailah ke zaman berkereta...tiap-tiap hari balance duit aku masuk dalam tabung...sekarang perut dia dah sendat sangat macam orang nak bersalin...1bijik syiling 5sen pun dah tak boleh nak masuk...beratnya pun dah macam berat binatang tu

Maka, terpaksa aku pecahkan jugak...lagipun, mana tau kalau rumah kena pecah masuk pencuri sure tabung aku kena pecah...baik aku sendiri yang pecahkan


Dekat setengah jam jugak aku nak mengira syiling ni...kalau guna mesin macam kat bank tu tak sampai setengah minit pun...banyak jugak hasil yang keluar dari perut Si Piggy ni, sungguh tak kusangka...misi yang seterusnya kat mana aku nak tukar rupabentuk syiling ni menjadi wang kertas...kalau nak bawak pergi shopping semua syiling ni memang aku tak larat...ada apa-apa idea tak kawan-kawan?

Moral of the story; Menabung itu amalan mulia...bak kata pepatah; "Sikit-sikit lama-lama jadi bukit" atau lawannya "Sikit-sikit lama-lama habis"...betullah, menabung memang amalan mulia sebab time-time sesak duit yang kita simpan dalam tabung ni amatlah berharga...walaupun nilainya tak mencecah sampai 1K tapi boleh jugak cover-cover buat beli barang dapur...amalan yang tak mulia ialah kaki suka korek tabung member-member

*nota kaki berbau :
T-shirt roundneck + seluar tracksuit + kaki ayam + Herman Tino = RM 45K???

8 KOMEN:

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

agak2 akak lah berapa total duit syiling tu?

sy dah lama xmenabung. huhu.

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...[Mari Balas Komen Ini]

wahhh kayo..kayo..kayoooo

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

seronok kira duit syiling..fiza pun menabung syiling jugak..time mengira tu yang suke..hehe

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

pulamak..
boleh sopphing sakan tuh.. :)

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Noraim : total semua sekali boleh beli 1bj mesin basuh full automatik...

MYA EL QAYREENA AZRYAN : lum kaya lagi sbb ni syiling besi kalo emas mmg kayo gilor wooo...hoho

Azhafizah[フィザ] : penat gak nk mengira kalo dh byk sgt...suh mesin kira lg sng...hoho..jom tolong kira fiza

gnesop.com : nk shopping sakanlh ni tp nk kena tukat duit krts kasi ringan sket

Cik Azizah said...[Mari Balas Komen Ini]

letih mengira tu! hehe tukar kat bank la kak...bulan 2 ni dah tukar syiling baru..hehe

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

wahhh dasat dia ..bape lma simpan tuh??hehee..

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Uhhh~~ memang besh!
Nak buat jugaklah!Hehe! =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...