06 January 2012

GOODBYE SHOUTMIX | WELCOME FIBOX, FREE SOUTBOX, SHOUT BUSUK???


Klik SINI kalau mau test kotak jeritan yang ini...bayar jangan tak bayar...RM5.00 jek sebulan kot tak mahal
Shoutmix akhirnya melabuhkan tirai freenya di permulaan 2012...banyak jugak jasanya pada blog OdahOne ni...ramai visitor yang datang & tinggalkan kesan@jejak pada ruangan ni yang diberi nama "Mari Bertenet-Tenet" termasuklah si spammers

Ada yang bertanya khabar, ada yang follow, ada yang komen & bagi idea, ada yang nak belajar, ada yang letak iklan & ada jugak yang guna cara kotor letak ads sekali klik duit masyuk kat A/C dia...tak kesahlah yang penting semua orang bahagia

OdahOne pun banyak balas kunjungan visitor dari shoutmix ni termasuklah buat BlogWalking ...bila benda free tiba-tiba jadi tak free so ramai yang dah beralih arah nak cari benda yang masih free@foc...biasalah siapa yang tak suka benda free...sekarang ni pulak ada macam-macam pilihan untuk letak kotak jeritan kat dalam blog...lebih-lebih lagi lepas Shoutmix merajuk
Klik SINI kalau mau test kotak jeritan yang ini
Cbox...benda ni memang dah lama orang guna & menjadi pengganti bagi Shoutmix kat blog OdahOne...tapi, tak berapa suka & tak syok sangat guna Cbox ni...tak user friendly sangatlah...asyik dok nak menaip nama & email/url jek...takde auto refill tu yang leceh...dunia sekarang mengejar kelajuan & kemajuan bukannya kelembapan walaupun iklim negara kita ni sentiasa panas & lembap sepanjang tahun...tapi, otak kita tak boleh jadi lembap sepanjang tahun...kena sentiasa pick up & panas

Klik SINI kalau mau test kotak jeritan yang ini
Fibox...Free Real Time Chat...benda ni yang OdahOne tengok di antara yang paling popular digunakan oleh bloggers...mungkin ada perkataan Free kat situ sebab tu orang suka...OdahOne dah ushar memang banyak blog yang gunakan Fibox menggantikan Shoutmix...tapi, benda ni baru lagi masih tak banyak features sangat bak kata orang puteh; "We are still in beta phase. Not many features at this time, but this is just the beginning. When new features are introduced, you are the first to be able to try it. :)"

Fibox ni orang kata lagi user friendly & fun daripada Shoutmix & Cbox...tak pernah test lagi tak dapatlah nak ulas lebih lanjut lagi...masih lagi di peringkat percubaan & established 10 Disember 2011 yang lepas...rasanya benda ni local, orang Malaysia yang buat (Melayu Bumiputera)...so, support lah barangan buatan Malaysia

Klik SINI kalau mau test kotak jeritan yang ini
Yang kat atas ni pun boleh tahan popular gak...tajuk dia Free Shoutbox...macam biasa dia popular sebab ada perkataan free kat situ sama macam Fibox lah lebih kurang...nanti kalau dah popular & dah maju mulalah demand nak mintak bayaran...biasalah tu kat dunia ni mana ada benda yang free buat selama-lamanya kecuali oksigen untuk kita bernafas...tak kena charge pun...tapi bila dah masuk dalam tong@tangki oksigen dah kena bayar jugak

Klik SINI kalau mau test kotak jeritan yang ini
Shout Busuk...Dalam banyak-banyak benda alah kotak jeritan ni, OdahOne paling suka yang ini...mungkin nama dia Busuk & takde perkataan Free kat situ so, orang takut nak guna & tak sepopular kotak jeritan yang lain...Shout Busuk...tak taulah apa sebab namanya busuk...kalau siapa yang biasa ping entry kat PING BUSUK tau kot kenapa namanya Busuk

Takpelah biarkan namanya Busuk asalkan hati orang yang buat benda ni wangi & orang-orang yang datang tinggalkan komen pun tak berhati busuk...

Apa itu Shoutbox?
Mengikut definition daripada wikipedia, Shoutbox, atau juga dikenali sebagai saybox, tagboard, atau chatterbox adalah merupakan salah satu ciri yang seakan-akan seperti chat room untuk sesebuah laman web bagi membolehkan orang ramai meninggalkan mesej tanpa perlu mendaftar apa-apa dengan laman web tersebut.

Apakah ciri-ciri yang ada pada shoutbox busuk?
Antara ciri-ciri yang kami sediakan pada shoutbox kami ialah :
  1. Real-time chat - Maknanya anda tak perlu lagi nak refresh shoutbox anda setiap kali nak tengok mesej baru
  2. Custom smilies - Kami menyediakan hampir 100 bentuk emoticon smilies untuk anda. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan smiley anda sendiri dan boleh pilih sama ada ingin menggunakan bersama smilies kami ataupun menggunakan smilies anda sahaja.
  3. Customizable - Anda juga boleh customize color shoutbox anda mengikut color yang anda sukai atau bersesuaian dengan laman web anda
  4. Word filter - Tak suka dengan sesuatu perkataan? Anda boleh filter perkataan tersebut dan menggantikannya dengan perkataan yang lain.
  5. Ban system - Anda boleh menggunakan ban system kami untuk menghalang sesiapa sahaja daripada menggunakan shoutbox anda
  6. Online user counter - Memaparkan bilangan user online yang sedang menggunakan shoutbox anda
  7. FREE! - Dan yang paling penting sekali, shoutbox yang kami sediakan ini adalah percuma!


Moral of the story; pilihlah kotak jeritan mana yang kita paling suka nak guna & visitor suka nak drop by, senang nak menjerit...ada orang cakap tak perlu letak kotak jeritan kat blog & ada yang cakap perlu...so, pandai-pandailah kita nak manage blog sendiri

*nota kaki berbau :
Yang patah tumbuh yang hilang berganti...Adakah sama benda yang tumbuh dengan yang patah? Adakah sama benda yang hilang dengan gantinya?

14 KOMEN:

Azzah said...[Mari Balas Komen Ini]

nak cuba yg busuk punyalah..

nabilah_2908 said...[Mari Balas Komen Ini]

lepas shoutmix dah x free...

sy try cbox....mmg tk best...so sekarang ni tukar guna fibox..best juga...

walaupun tak boleh tukar2 warna... :)

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

buat masa sekarang ni fiza suka gune fibox..cbox jugak fiza letak untuk pengguna cbox..setiap bende mesti ada pros and cons..so pilih yang rasa sesuai ^__^.thanks untuk penerangan tu odah.sangat berguna.

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Azhafizah[フィザ] : hoho...cubalah asalkan kita jadi wangi

nabilah_2908 : fibox mmg best...xpela tgu sikit masa lg bolehlh tukar kaler tu

Azhafizah[フィザ] : u r welcome..yup stuju!...tiap benda ada baik buruknya...xde yg perfect even mr perfect pun kdg2 kalah wrestling

Emmet said...[Mari Balas Komen Ini]

wah, post yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work!

Emmet said...[Mari Balas Komen Ini]

wah, post yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work!

Saleem said...[Mari Balas Komen Ini]

apa pun... guna je yang busuk... mmg best

cik ketam said...[Mari Balas Komen Ini]

Suka guna fibox sebab boleh delete klau salah taip.. (:

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

saleem : nape suka yg busuk?...hoho

cik ketam : yup, function cmtu yg best

sop said...[Mari Balas Komen Ini]

Yg busuk agak menarik kerana cookies enable yg mana x yah taip mesej. Jika taip, akan ada dah. Just pilih

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Nak cuba busuk gak la!
heheheeh!! =P

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

bagus. pandai pilih topic wat entri

off topic
dear odahone
boleh x ajar momoy camner nak hide
kotak2 (yang kita add wiidget)
dari appear kat blog
cuba dear lihat di footer blog momoy
nnt odahone faham
tolong eyh
thx dear

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

sop : rmi suka yg busuk dr wangi?...hoho

Azura mendezz : busuk gak?

MOMOY : dah tgk MOMOY & faham apa mslh MOMOY tp sorilh xtau cmne nak setelkn...kena ty kpd yg lebih arif...mybe template py prob kot...

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

oh. thx u dear
dari awal start blogging x tau cara nak hilangkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...