29 December 2011

KISAH MISI MENCARI RUMAH SEWA DITERUSKAN LAGI



Sekali lagi misi mencari rumah terpaksa diteruskan...kalau dulu sewa rumah tinggal bersama kawan-kawan...tapi, sekarang cari rumah sewa untuk tinggal berdua-duaan...nak beli rumah sebijik tak mampu lagi, terpaksalah cari rumah orang untuk disewa...hope tak dapat tuan rumah kedaung macam Kisah-kisah sebelum ni;

KISAH TUAN RUMAH KEDAUNG & RUMAH SEWA

KISAH PENGGANTI RUMAH SEWA & LAUNGAN AZAN


Sayang jugak nak tinggalkan rumah yang ada ni...member-member serumah semua dah ngam...tapi, status sekarang dah bertukar dah tak boleh nak buat perangai macam orang bujang...say farewell to zaman bujang & Jahiliah

Area rumah baru yang nak disewa ni memang hotspot...Area hotspot jangan harap nak dapatkan rumah yang sewanya bawah RM500 sebulan...macam jugak hotchick mestilah jual mahal...hampir suku gaji dah nak kena bayar untuk sewa rumah...kalau bayar sampai 20 tahun nanti akhirnya jadi rumah sendiri takpelah jugak...tapi ni tak, bayarlah sampai habis nyawa pun rumah tu tetap jadi hak milik kekal tuan punya rumah sewa

Apa kriteria yang paling penting kalau nak sewa rumah?

1. Rumah tu mesti selamat...maksud selamat tu luas...

Selamat daripada bencana alam...banjir, tanah runtuh, ribut taufan, gempa bumi or letusan gunung berapi (kalau adalah)...Insyallah setakat ni bumi Malaysia still terhindar daripada bencana alam yang macam tu...kalau rumah sewa yang kita stay tu tiap kali hujan lebat masuk air banjir pun susah gak...takut kerugian tiap kali banjir lagi mahal daripada harga sewa rumah...terpaksa beli motor boat sebijik & sekaligus menambahkan kos sara hidup

Rumah tu mesti selamat daripada gangguan manusia, binatang, jin & syaitan...

Gangguan manusia tu kat mana-mana pun ada cuma kalau boleh selamat lah sikit...tak banyak foreigner & Awang Hitam berkeliaran kat kawasan rumah...kalau tinggal kat area penyamun pun scary gak...tapi, jangan anggap tinggal kat condominium mewah tu selamat...sebab yang tinggal kat situ pun penyangak & perompak yang educated & mampu bayar sewa mahal-mahal...kadang-kadang pelik sebab tahap security kat pintu masuk condo punyalah ketat tapi hampir tiap hari ada kejadian pecah rumah...siapa lagi yang buat kerja tu kalau bukan penghuni kat situ

Gangguan binatang? kalau tempat yang banyak anjing pun annoying jugak...hari-hari nak tidur dengar dia menyanyi@menyalak...kalau nasib tak baik kena gigit...kadang-kadang area yang banyak kucing pun tak best...dah macam zoo kat sana sini ada binatang...orang masuk zoo kena bayar tapi kita masuk free, pakej siap dengan sewa rumah

Gangguan jin & syaitan...bukan kita jek manusia yang menyewa duduk kat dunia ni...makhluk lain pun bayar sewa gak tiap-tiap bulan...macam tu jugak dengan rumah yang bakal kita sewa...mana tau sebelum ni dah ada penyewa lain ke & sebab tu penyewa rumah sebelum ni terpaksa berpindah...kena wat research sikit kenapa penyewa sebelum ni berpindah...kalau tak menyewalah kita bersama-sama makhluk asing...tiap malam dengar bunyi pinggan mangkuk berlaga...tak semua orang percaya benda-benda macam ni, just kena berhati-hati...lagipun OdahOne bercakap berdasarkan pengalaman bukan omongan


2. Bayaran sewa yang berpatutan...yelah kalau rumah tingkat 4 & takde lift janganlah demand nak letak harga sewa tinggi-tinggi...orang nak menapak naik atas pun dah cukup tinggi...kalau rumah tu fully finished (kosong, kontang takde apa-apa) jangan mengada-ngada nak letak harga sewa macam fully furnished...kalau gaji cukup-cukup makan minum jangan berangan nak sewa rumah yang besar macam muzium...pandai-pandailah manage & bajet untuk bayaran rumah sewa

3. Dekat dengan tempat kerja...yang ni pun penting...kalau jarak rumah dengan tempat kerja macam jarak dari Masjid Putrajaya ke Masjid Negara pun tak boleh jugak...jauh lagi memenatkan & tension, nak mengadap jammed lagi, bayar tol & minyak memang tak berbaloi...biarlah bayar sewa rumah mahal sikit pun takpe daripada drive pergi kerja jauh-jauh...sama jek pulangannya...kena bangun awal pagi & balik malam hari...keluar rumah tak nampak matahari sampai rumah pun tak nampak matahari, mana boleh tahan mengadap camni hari-hari

*nota kaki berbau :
Dunia ini umpama sewaan, dibayar dengan amalan, ditegur dengan amaran, di rayu tanpa paksaan & ditarik balik dengan pilihan; penghormatan@penghinaan

13 KOMEN:

♥AienNajwa♥ said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau nak carik umah sewa memang kena tengok kriteria yang macam tu..kalau tak, masak la..

MZ said...[Mari Balas Komen Ini]

susah nak cari rumah sewa nie. tempatya luas harga pula mahal. betul tak?

mrpolie said...[Mari Balas Komen Ini]

Kalo nak cari area keramat.. member opis ada umah sewa kat sana.. penyewa yg lama baru je lari dari umah tu... kalo berminat leh le bgtau dia..

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

semoga dapat rumah sewa yang sesuai..tapi selalunye awal-awal memang agak susah nak duduk.lame lame mungkin ok nanti kan..so,kalau dapat rumah,try dok dulu..mane tahu kot sesuai..

org muo said...[Mari Balas Komen Ini]

teringat masa dulu2 ..pngntin baru tinggal berdua2an..x de sape kacau ngeh3x :)

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Betulla..gangguan manusia ni lg teruk dr gangguan yg bukan manusia tau!
sooooo annoooyyyiingggg!!
Area uma Cik Mendezz ms Cik Mendezz mula2 masuk rate RM450-500 je..skrg paling murah pon RM650..
Nasib baikla tuan uma Cik Mendezz ikat kontrak smpi lebam RM500..
hehe! =P

cik ketam said...[Mari Balas Komen Ini]

betol2..nak cari rumah sewa nak tengok semua aspek.

_mauhaha_corner said...[Mari Balas Komen Ini]

teringat time bersusah cari rumah sewa sem lepas..:))

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

mendalam kata-kata nota kaki berbau tu hehee ^_^

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

♥AienNajwa♥ : masak ranum nnti smpi hangus...kena ushar elok2

MZ : yup! betul...lg beso umh lagi beso duitnya...

mrpolie : keramat jauh sgtlh...nak cr area selayang...anyway tq

Azhafizah[フィザ] : tq lah cik fizah...yelah belum cuba belum try

org muo : xde sape kaco ek? yelah dah halal...rukun tetangga pun malas nk ketuk pintu...hoho

Azura Mendezz : oklh tu kalo duk berdua or be3 sewa rm500 sbln..skrg mmg ssh nk cr hrga yg cmtu

cik ketam : nk cr psgn pun sama...hoho

_mauhaha_corner : time study dulu duk umh sewa yg mcm sardin...pling xbest pg2 tpksa brebut nak guna toilet

shida'R : mndalam ke? terasa ke shida? sbnrnya just nk igtkn diri sndiri...hoho

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

momoy sewa bilik jer. tapi sewa RM 300 sebulan. sini mahal lebih dari KL jer

cantik la bilik dear odahone. nampak kemas jer.

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

.::: Princess MOMOY :::. sewa blik pun ok gak asalkan dpt geng serumah yg best2...nak upload gambo masuk blog tpksalh kemas bilik sket2...hoho

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

haha... momoy suka stay sorang jer. lagi suma kawan-kawan kerja laki
x kan nak duk sama pula kan
haha...

nnt upload umah baru tau =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...