13 December 2011

DILEMA PERKAHWINAN JARAK JAUH | CAMNE NAK HANDLE NI?



Perkahwinan jarak jauh? tak sanggup lah saya!
Kalau camtu carilah calon suami/isteri yang boleh tinggal sebumbung lepas kahwin...jangan cari yang kerja jauh-jauh or selalu outstation sampi 2 or 3 bulan, memanglah selalu kena tinggal jadi lone ranger kat rumah

"Jadi Branch Manager memang cita-cita saya pun...tapi, yang jadi big problem terpaksa pulak pindah tempat kerja & berjauhan dengan suami tercinta...rasa macam berat hati nak tinggalkan suami sorang-sorang kat rumah...dia pun tak sanggup nak lepaskan saya kerja jauh-jauh...siapa yang nak jaga pakai minum dia?...takkan janda rumah sebelah nak tolong jaga dia?...Oh!  tidak! ku didalam dilema...Ahhrgh! lupakanlah cita-cita tu, my husband is no. 1...baik stay dengan suami boleh darling hari-hari...hehe!" -Puan Maimon- (Asst. Manager Pizza Hut)

"Syabas! Puan Maimon...Puan dah pilih jalan yang terbaik untuk stay bersama suami...Insyallah suami puan akan hargai segala pengorbanan tersebut...kalau kerja gaji besar tapi tak dapat redha suami pun tak guna jugak kan?...mana tau Puan tolak rezeki kali ni Allah akan bagi rezeki yang lebih baik pulak...yelah perancangan Allah kan lagi sempurna...mana tau pasni dapat offer jadi Branch Manager KFC kat depan rumah tu ke, senang sikit nak pergi kerja & tak payah berjauhan dengan cik abang" -Hamba Allah-

 
"Lu kalau mau kahwin mesti duduk satu rumah maa, jangan duduk jauh-jauh nanti lu susah maa!" -Encik Apek Driver Taxi Sapu-

Apa yang penting? Bekerjasama...dah tak duk serumah camne nak bekerjasama? Apolah...kena kerja asing-asinglah...yang penting  sekali mesti ada give and take or omputeh kata bertolak ansur & juga persefahaman serta saling percaya...kalau takde kepercayaan kat pasangan pun tak boleh jugak...U trust me I trust U bukannya 'trust no one'...masing-masing kena jujur dengan pasangan masing-masing

"Isteri walaupun tinggal berjauhan dengan husband, still kena jaga jugak adab-adab serta batasan sebagai seorang wife...bila dah kahwin, dosa isteri perlu ditanggung oleh suami jangan lupa benda tu...kesianlah sikit kat suami kita takkan nak biarkan dia masuk neraka sebab perangai jahiliah kita?...jadilah isteri yang baik even suami takde kat sebelah..." -Isteri Mithali-

"Dah hampir 3 tahun saya jadi 'Weekend Wife'...seminggu sekali baru dapat jalankan tanggungjawab sebagai isteri...Alhamdulillah setakat ni still survive" -Isteri Mingguan-

"Untunglah awak Weekend Wife, saya ni tak taulah fall under kategori apa either weekend or monthly husband?...isteri saya balik jumpa saya ikut bajet, kadang-kadang 2 minggu sekali & kadang-kadang 1 bulan sekali...maklumlah saya ni OKU tak larat nak kerja...just kerja mengadap komputer & cari duit online berapa sen sangat yang dapat" -OKU Husband-

"Sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan" pepatah yang dah tak relevan pada masa kini -Mat Pujangga-

 
"Teknologi dah canggih sekarang...walaupun tinggal jauh-jauh tapi 'Effective Communication' tu penting...kena hari-hari call tanya khabar suami/isteri untuk mengekalkan keintiman...paling koman pun say; Good morning bila bangun tidur & Good Night bila nak tidur...gunalah plan prabayar or pascabayar yang paling jimat kalau tak mampu, janganlah kedekut sangat...sekarang macam-macam plan ada...buat video call kalau rasa nak tengok muka or hantar MMS selalu...nak chat kat facebook, GTalk, YM or video chat & streaming pun boleh...kalau dah nak jimat sangat sms pun takpe...tapi, nak bagitau kalau guna fix line kat rumah lagi jimat boleh call free jek...nak langgan boleh PM saya k...-Encik Syamsul-(pekerja kontrak TM)

 
"Masalah ‘Touch n Go’ juga akan terjadi dalam kes PJJ ni...dah banyak kes yang saya handle" -Dr. Ismail Embi-(Perunding Keluarga)

"PJJ (Pendidikan Jarak Jauh) memang memudahkan para pelajar...tapi, kadang-kadang cara pembelajarannya tak seeffective macam belajar kat dalam kelas boleh jumpa & tengok muka lecturer hari-hari...macam tu jugak dengan PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh)" -Pelajar PJJ Jurusan Perniagaan-

Perkahwinan Jarak Jauh Apa Pro & Contranya? Kesan Buruk? Kesan Baik? Ada ker kesan baik?

Pros :
1. Baik untuk Family Planning (bagi pasangan yang baru berkahwin & belum bersedia untuk ada anak or ekonomi still tak stabil)
2. Perasaan rindu & sayang yang sentiasa membuak-buak (yelah kalau jumpa hari-hari kurang sikit rindunya bila dah berpisah jauh barulah datang feel rindu tu)
3. Ada 2 rumah persinggahan (satu di utara & satu lagi di selatan)
4. Berlanjutan status bujang walaupun dah kahwin (especially si suami, bebas nak join kawan-kawan lepak kedai mamak tengok bola sampai pagi)
Cons :
1. Kurang kasih sayang (terutama sekali si isteri, kurang dapat belaian dari suami & tak boleh manja-manja dengan suami)
2. Timbul perasaan syak wasangka (si isteri takut laki main kayu dua, tiga mahupun empat, si suami pulak takut bini curang pasang spare tyre)
3. Tak dapat tambah pahala (solat berjamaah suami isteri besar pahalanya tu, cium tangan & tengok muka husband hari-hari pun dapat pahala jugak)
4. Berubah hati (bila tengok ada girls/guys yang lagi ayu/ensem kat tempat kerja & berikan perhatian lebih daripada pasangan masing-masing maka mulalah nak curang)
5. Kesian kat anak-anak (kurang kasih sayang & perhatian ibu@bapa)
6. Kos sara hidup meningkat (tak dapat share tempat tinggal, makan & minum sama-sama, bajet kena asing-asing) 
7. Tekanan perasaan (tak sanggup dengar soalan tanya bila engkau nak tinggal serumah, jeles tengok jiran sebelah yang hari-hari berkepit dengan laki dia, bosan hidup tak berteman tidur walaupun dah kahwin, suami tak larat nak pujuk isteri yang jadi sensitif bila kena tinggal & hari-hari nak merajuk)

Oh! rupanya banyak contra dari pro...kalau ada pilihan better pilih PJD (Perkahwinan Jarak Dekat) jek lagi senang...lagi baik duduk sebumbung daripada berbumbung-bumbung


Moral Of The Story : Bersabarlah bagi mereka yangg terlibat dengan PJJ (Perkahwinan Jarak jauh) @ HJJ (Hubungan Jarak jauh) ni...sentiasa cari jalan agar kita dapat tinggal sebumbung...banyak-banyakkan berdoa semoga Allah permudahkan segala urusan kita InsyaAllah...


Suatu malam, Umar mendengar seorang wanita menyanyikan sebuah syair yang menimbulkan rasa takut yang luar biasa kepada Amir al-Mu’minin:

Malam ini terasa panjang,
Aku dibalut kegelapannya,
Mataku enggan lena,
Tiada teman untuk bersenda,
Demi Allah, jika tidak kerana takutku kepada-Nya,
Bergoncanglah katil ini dari sisi ke sisi!

Umar memanggil wanita itu dan bertanyakan perihal dirinya. Beliau menceritakan keadaan dirinya yang ditinggalkan suami atas misi ketenteraan untuk satu tempoh yang panjang. Mendengar akan hal itu, Umar bertanya kepada anak beliau, Hafsah radhiyallahu ‘anha, yang ketika itu adalah balu kepada Baginda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
Soal beliau “berapakah tempoh seorang wanita mampu berpisah dengan suaminya?
Hafsah menjawab, “empat bulan!”
Lalu Umar menetapkan polisi agar tenteranya tidak pergi menyertai misi ketenteraan lebih daripada empat bulan. Sumber: Tarikh Khulafa' karangan Imam As-Suyuthi
 
Jangan Biarkan Cinta Anda Cair Seperti Kek

*nota kaki berbau :
Perkahwinan Jarak Jauh, Perhubungan Jarak Jauh, Percintaan Jarak jauh, Perindu Jarak Jauh, Pelari jarak Jauh...semuanya jauh & memenatkan

15 KOMEN:

Lya Colours said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau saya pon, tak sanggup nak tinggal jauh.waaa gatai. hehe

Cik lirik said...[Mari Balas Komen Ini]

sy bakal merasai pjj kot:((
hmm sedihnya..

Cikpuan rara said...[Mari Balas Komen Ini]

rara tergolong dlm golongan ni.apa yg boleh buat.sabar.tu je.

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

lya colours : sume org cmtu buknnya gatai...hoho

cik lirik : xpela rmi lg yg amik PJJ ni...hihi

Cikpuan rara : rasa mcm sedih jek bila tgolong dlm golongan PJJ ni kan

Cik Ketam Malas said...[Mari Balas Komen Ini]

Kalau kawin saya pon tak sanggup nak bejauh dengan suami, tapi andai itu sudah tertulis siapalah kita yg mampu menghalang.

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

ramai juga yg sop tahu mengalami masalah PPJ (perkahwinan jarak jauh) ni..
mmg terseksa.. kalau ada anak2.. lagi susah..
pilih la PJD hehehe

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

odah..shia bcinta jarak jauh.. ^_^

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

cik ketam malas : yup, kita mmg xmmpu mnghalang cuma bleh berusaha & bdoa xmau duk jauh2

gnesop ; kesian kt ank2 kn...mak anak & bapak anak pun kesian gak...hoho

shida'R : yeke shida...sure byk dugaan kn...yg penting kena sabar hope yg jauh bleh kita dekatkn

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

Best la entri ni
mesti banyak research ni nak ambil quote ni =)

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Odah..im seriously suka sgt entry u yg ni..
my personal opinion..crilah yg dekat..
seblom nk cri yg jauh..
tp kalo yg jauh itu hatinya kuat pada u..teruskan..
tp stil..kene usahakan utk dekat!
Kalo x..jd la mcm i sebelom ni..mkn ati.. =)

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

MOMOY : yela, blajar experience dr kwn2 & research skit2 maka lahirlh quotes yg merapu tu...hoho...merapu tapi ada isi kt dlm tu

azura mendezz : suka ker? thanx...the choice is yours either nk pilih yg dekat or yg jauh...yg penting fkir dulu sblum wt pilihn & bsedia dgn apa yg bakal blaku slepas wt pilihan...OdahOne doakan yg terbaek utk cik mendezz

Saleem said...[Mari Balas Komen Ini]

Saya ni salah seorang yang PJJ... huwaaaaaaa... dah 3-1/2 tahun mcm ni......

Saleem said...[Mari Balas Komen Ini]

eeehhhhhh... cik mendez pun ada sini... ekekekeke...

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

saleem : 3.5 tahun dah amik PJJ?...bila nak grad?...hoho...mmg menguji tahap kesabaran ni...keep it up bro!...cik mendez mmg rajin lepak sini..my frenz

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Thanx 4 d wish Odah dear..
I pon harapkan yang baik2 saje..
Saleem ni my friend gak..
very next 2 perfect Mr Mama..
{kembang ler si Saleem baca neh!}
hahahahaahahh!! =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...