15 August 2011

DAM DAM DUM BUNYI MERCUN


















Source : Mr. Google Images


Mercun ketupat, mercun bola, mercun roket, mercun lalat, mercun katak, mercun ayam, mercun ular, mercun gasing, bunga api kucing, thunderclap, mercun padi, mercun pop pop, mercun naga, mercun das, mercun papan, mercun lebah, mercun naga, mercun tepek, meriam buluh, mercun buatan sendiri...Sure ramai yang pernah main mercun & bunga api yang tersenarai kat atas ni & ada nostalgia tersendiri dengan mercun-mercun ni

OdahOne punya mercun favourite of courselah mercun gasing, mercun katak, mercun das, bunga api kucing & thunderclap...mercun gasing tu suka tengok dia pusing sambil keluar bunyi berdengung & tukar-tukar kaler...mercun katak pulak suka tengok dia melompat sampai atas bumbung rumah orang sebelah...mercun das suka tengok bunga api dia keluar sebijik-sebijik daripada batang mercun & colourful...bunga api kucing, lawa suka tengok dia punya sparkling...mercun thunderclap pulak best tengok dia terbang & bunyi yang macam roket nak ke bulan

Tapi, ni cerita zaman kanak-kanak ribena dulu...sekarang mercun ni semua dah tak boleh main & diharamkan kat Malaysia...yang boleh main cuma mercun pop pop jek...jadilah layankan anak-anak buah sambil join baling sekali...kena badan pun tak luka & tak membahayakan nyawa masing-masing

Putus jari, buta sebelah mata, cacat anggota, terbakar badan, bulu mata hangus & maut...ini semua akibat kalau kita main mercun...tiap-tiap tahun kita akan dengar kejadian macam ni berlaku time bulan Ramadhan...tahun ni jek pun dah macam-macam kes yang berlaku...So, jagalah keselamatan diri sendiri & orang lain...kalau dah gian sangat mainlah mercun pop pop...jadilah buat lepas gian, daripada kita sambut hari raya kat wad Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu or hospital-hospital yang lain

*nota kaki berbau :
Amaran oleh kerajaan Malaysia bermain mercun boleh membahayakan nyawa anda & orang lain serta harta benda

12 KOMEN:

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

tu lah beb, dulu masa kekcik kita leh main mercun ngan bunga api dgn aman kan? dulu mak i slalu beli bunga api kucing kat kitorg tp sekarang da xde lak bunga api tu..anak sedara i pun skrg main mercun pop pop tu je..tak challenging langsung bunyi dia..hahaha

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

qelissa : yup mmg xthrill lgsg main mercun pop pop...tapi cuma tu jek yg bleh main n yg legal & paling murah...mercun & bunga api kt black market pn hrga mahal sgt xmmpu nk beli..

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

kenangan main mercun sampai terbakar baju raya
haha... sungguh hati tu main

.:Bicara Hidup:. said...[Mari Balas Komen Ini]

Assalam.... hahahaha.... meh men mercun.... dam dam dum.... ahhhhhh, tngan aq !!!!!!.... putus dah.... hehehehe

aleen aiden said...[Mari Balas Komen Ini]

pergh3..nostalgik gila!Hu3

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

MOMOY : nasib baik baju ry yg tbkr kalo muka yg tbakar habislh MOMOY...

Bicara Hidup :...aik dah ptus dh tgn...hoho...sape suh main mercun!

aleen : nostalgia masa kecik2

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

shida pun ade gak kenangan ngn mercun hehe..dulu lasak ckp mercun ape xpnah men sume pnah hehe..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

shida'R : meriam buluh main tak shida...hoho

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

kebanyakkan mercun di atas pernah sop main dulu2.. :)

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

kecik-kecik dulu memang nakal. siap buat meriam tanah lagi tu. haha...
kalah budak2 laki

Ain Atika Zailani said...[Mari Balas Komen Ini]

perrghhh sonok ni....hehheheheheh.

nairaariaa said...[Mari Balas Komen Ini]

dl main2 mercun nie best..tambah2 kal mercun yg cantik2...gile hebak aahh...tp xsuke mercun yg bunyi kuat2 cam bom tu...ishk..kacau la,bt nak makan rendang habes tumpah ke baju baru nie..huu...ape2 pom,skrg kena hati2 men mercun...keh3x...=)
odah,jgn main mercun taw..bahaya..keh2...tgk2 kite pom same...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...