11 August 2011

BARANG LAMA GANTI BARU





Ini TV masa zaman jahiliah...jenama pun tak famous...dulu, tv nilah yang menghiburkan aku tiap-tiap hari...walaupun rupa dia buruk & tak berapa nak cantik tapi gambarnya boleh tahan cantik jugak walau tak secantik namanya...bunyinya tak boleh nak mengalahkan Dolby Surround System mahupun DTS...tengok speaker dia pun dah tau...kalau bukak kuat sikit maka pecahlah bunyi speakernya...malangnya nasib kau wahai TV...dulu kaulah yang aku tatap tiap-tiap hari tapi kini...



Sekarang tak lagi...ini adalah penggantinya...lebih slim tak boroi macam yang dulu (try bandingkan dengan gambar yang kat atas tu)...setuju bukan?...yang dulu hitam berlegam tapi yang baru ni lebih putih melepak & berseri-seri...yelah barang baru semua orang suka...macam jugak lelaki bila dapat isteri baru...nama TV ni pun terbilang famous seantero dunia tak macam yang lama

Harganya pun boleh tahan...habis bonus hari raya setengah bulan gaji...kalau dapat full bonus maybe lagi besar gedabak daripada ni...syukurlah dapat jugak...biasalah manusia mana pernah puas...selagi tak besar macam cinema memang takkan puas...dah dapat macam TGV & GSC pun nak yang lagi besar






Ini pulak laptop zaman Tok Kaduk...awal-awal tulis blog dulu laptop nilah yang banyak berjasa...walaupun agak lembap & menuntut banyak kesabaran, tapi dah beratus-ratus blog yang dia dah singgah time BlogWalking & dah beratus-ratus entry yang dia dah taip...tak kesahlah entry yang bermanfaat or yang merapu...banyak jasanya ni

Kalau pandang dari jauh macam mesin jahit pun ada...tebalnya lebih kurang 3inci...berat dekat 3kilo...berat tu...mana ada orang yang sanggup pikul laptop yang berat berkilo-kilo ni...tapi, aku tak layan laptop ni sebagai laptop yang portable boleh bawak kesana kemari...just layan dia sebagai desktop yang tak bergerak-gerak...duduklah dia kat situ tak kuasa nak mengangkat...kalau dulu bolehlah sekarang segan pulak nak usung bawak jalan-jalan

Screen dia pun memanjang ke atas...zaman sekarang semua guna wide screen yang lebar-lebar...tengok dari rupa bentuk pun dah tau ni laptop zaman perang Jepun...oldies@ otai...dari segi ketebalannya dah cukup buat orang jijik melihatnya

Dulu, masa zaman kegemilangan memanglah laptop ni ngetop...masa tu tak banyak lagi orang yang guna laptop...so, ramai yang agak jakun bila tengok laptop ni beraksi...tapi, sekarang bila orang tengok aku still guna laptop yang semacam ini ramai pulak yang kutuk...lebih-lebih lagi time lepak kat mamak or kedai kopi;

"Ini laptop ke mesin jahit Singer?"..."Elok kau campak jek laptop ni kat sungai muar biar jadik tukun tiruan!"..."Laptop ni kalau jatuh hempap kaki mau meletop!!!"

Lepas daripada kejadian tu memang aku tak berani bawak dia jalan-jalan...duduklah dia kat situ sampailah ke hari ini...maybe ni entry terakhir yang aku taip menggunakan laptop kesayangan...dah tiba masanya untuk dia diganti dengan yang baru yang lebih up to date & lebih nipis senang nak dibimbit ke mana-mana...tunggulah bajet nak raya ni...begitulah riwayat sebuah laptop...farewell...




3 sebab untuk beli kereta PROTON baru Raya ini...Nak tau apa dia?


*nota kaki berbau :
Yang baru tak semestinya bagus, yang lama tak semestinya tak berguna...yang baru pasti akan ada yang lebih baharu...yang lama pasti akan dikenang akan jasanya 

9 KOMEN:

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

woot woot!!TV baru ni selim melim lah..abis bonus setengah gaji kan babe, eh kn blum dapat lg duit tu? errmmm tgh berkira2 nak beli apa dgn bonus setengah gaji ni..hikss..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

takpela qelissa advanced guna duit sendiri dulu dapat bonus baru cover balik...hoho...lu slimlah beb!

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

perghh tv baru...jelesnya huhuu~ shida mmpu beli simkad baru je harga 8.80 hahaa^^

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

wah.. baru.. slim giler.. syiela still guna yg gedabak.. sbb masih cantik dan belum pandai buat perangai lg :)

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

shida'R : tv lama dh tak nmpk muka org lah...ok lh simkad baru pasni beli nset baru yg ada tv pulak...hoho...

syiela : kalo still cntik xpyh tkar bru mmbazir...tv dulu dah guna bthun2 kira worth it lh baru tukar skrg

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

tahniah utk TV baru.. :) cantik tu.. 32" or 52?

Laptop baru dan best bukan untuk tunjuk2.. tp utk keselesaan.. kalau laju, boleh jimat masa.. contoh BW boleh lagi byk.. kan? huhu

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

zaman study dulu tak mampu nak beli komputer pun
huhu... buat assignment semua guna labcom (makmal komputer) kat uni.

sekarang dah bekerja momoy ada 3 laptop.
1 untuk personal matter- rumah
1 untuk kerja (office)
1 lagi untuk cabin

huhu... kes malas nak usung dan tak suka virus

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

gnesop : 32" jek...yup laptop lama ni kena byk2 sbr coz agak lembap...hoho...

MOMOY : amboi byknya laptop MOMOY campaklah kt sini 1...hoho...

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

@Odah + One = OdahOne
nak ke ? hihi.... nak kena sewa tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...