21 July 2011

KESAH KERETA KENA BLOCK




Pagi-pagi lagi sudah bikin panas...kereta ku telah di block...aku punyalah ushar port parking baek punya...tempat yang memang ngam-ngam untuk sebijik kereta & memang tak boleh nak double park...tapi, ada jugak yang nak menyelit kat situ...yang paling sadis dia boleh tarik handbrake pulak...aduyai, betul-betul menyeksa jiwa & sanubari aku yang tengah bersemangat nak pergi kerja

Dulu, aku dah pernah alami kes macam ni...tapi, orang yang block kereta tu ada kesedaran sivik & tak tarik dia punya handbrake just sendal dengan batu bata jek...kat depan tu ada lah lagi kereta yang sedang bersusun-susun buat double parking yang sama...maklumlah rumah pangsa parking lot mana pernah cukup...selagi ada space kat situlah diaorang parking...even kat atas kaki lima...kalau muat masuk dalam lift maybe kat depan rumah pun ada yang parking

Oleh kerana aku nak cepat, aku pun menolaklah kereta yang block kereta aku tu perlahan-lahan dengan tenaga & kudrat yang ada...inilah pengalaman pertama aku tolak kereta orang...kereta sendiri pun aku tak pernah tolak...kena tarik adalah...ops! lawak jek tu....mintak-mintak janganlah sampai kereta kena tarik malu beb...bayar hutang kat bank bulan-bulan tak pernah miss...kena pulak Mael Lambung yang tarik habislah melambung kereta aku

Lepas aku tolak kereta yang 1st tu, tiba-tiba boleh pulak kereta tu meluncur dengan lajunya & langgar kereta yang kat depan...kes perlanggaran ni tak berhenti kat situ jek, kebetulan semua kereta parking rapat-rapat & tak tarik handbrake...ada lah dalam 9 bijik kereta yang bercium antara satu sama lain...inilah namanya Teori Domino bila satu dah jatuh dia akan bertimpa-timpa antara satu sama lain

Ini sudah jadi masalah negara...aku pernah terbaca orang tampal sticker kat cermin belakang kereta bunyinya camni; "U Kiss U Pay"...alamak! takkan aku nak pay pulak bukan kereta aku yang kiss kereta korang...diaorang yang gatal kiss sesama sendiri...tapi, bila aku check kereta tu satu persatu taklah rosak teruk sangat tak nampak pun kecacatannya...fuh! lega selamat duit aku...kalau tak 9 bijik kereta aku nak kena bayar pampasan...mau habis gaji aku untuk 9 bulan

Untuk kes yang berlaku hari ni, aku menunggu dengan penuh sabar...lagipun dah inform kat Encik bos awal-awal yang kereta aku kena block...tu pun susah nak explain bagi dia faham, maklumlah bos stay kat rumah banglo kereta tak pernah kena block...kalau aku tak sabar memang dah lama kena pecah cermin kereta ni...kereta Suzuki Swiss tu...entah berapa agaknya harga cermin kereta ni kalau aku pecahkan

Setelah menunggu lebih kurang setengah jam, akhirnya tuan punya kereta pun masuk dalam kereta & alihkan kereta tu dengan muka selamba macam tak buat salah apa-apa...aku punyalah daring semacam langsung dia tak peduli...mungkin muka aku time marah & suka sama jek kot...mujurlah jugak aku ni jenis yang tak kesah, kalau jenis yang hangin satu badan mau ada calaran duit 20 sen kat kereta tu...lagipun kereta ni memang familiar parking kat sini...memang kerja dia block kereta orang lain

Mood aku nak pergi kerja pagi ni memang dah hilang...so, better aku amik time off jek lah...lagipun kalau gerak pergi kerja time-time camni memang alamat tersangkutlah aku kat jammed berjam-jam...Moral of the story; sayangilah kereta anda, parkinglah di tempat yang sesuai & sila lepaskan handbrake kalau nak buat double park


The Unsung Heroes & Heroines of Malaysia, Respect!

*nota kaki berbau :
Orang yang menunggu sambil makan snack double decker lebih baik daripada orang yang suka double park or double cross orang lain

6 KOMEN:

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Cik Mendezz selalu gak la block kete org kt parking lot ofiz sbb kurang parking..
lepas handbrake hoccay..tgl phone number lg..
berzaman dh mcm tu..tba2 mgu lepas ada org gila hentam side mirror smpi tkulai..sedeyy..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

mmg kdg2 xleh elak ek cik mendezz...tapi common sense lah kan kalo sekejap tu xpelh...yg pntg jgn nyusahkn org lain sian kt org lain kita nk cepat tp org lain lmbt sbb kita...hoho...

qellissa said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau i tu, mmg berbakul2 sumpah seranah maki org yg block tu...tp maki dlm hati jelah..klu dia dtg buat2 perli manja gitu kasi dia dengar..padan muka dia..hihihi..geram kan org cenggitu..buat spoil je mood pepagi buta..

.::: Princess MOMOY :::. said...[Mari Balas Komen Ini]

Alaa... sian kat odahone
kalau ngah rushing tetiba kena plak jadi mael lambung memang sakit hati
adoi... nnt odahone letak note kat wiper kereta tu

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

hehe..benda nih selalu tjadi depan ofis shida..skali blok kete bos mmg berangin la..hahaha^^

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

qelissa : mmg dah maki pun seguni tp dlm hati lah...hoho...org xdgr

MOMOY : yela nnti OdahOne ltk nota kat kete tu tp bukan kt wiperlah kalo spray kt pintu kete dia bleh x MOMOY???

shida'R : biasanya org yg wt double park kat opis ni paling lama pn stkt 10 minit...tp kalo kat umh pangsa kdg2 sampi stgh hari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...