20 April 2011

NASI LEMAK YANG BERLEMAK?


Nasi Lemak kembali popular....

Kalau dulu popular dengan isu nasi lemak 50 sen dalam filem Cuti-Cuti Cinta, tapi sekarang timbul pulak isu antara sebab budak-budak sekolah jadi gemuk atau obesiti dalam bahasa halusnya, ialah makan nasi lemak yang dijual dikantin sekolah???

Memang tak boleh nak nafikan yang nasi lemak ni makanan popular dikalangan rakyat Malaysia...kat mana-mana pun ada orang jual nasi lemak...tapi yang paling 'kick' of courselah nasi lemak yang dibungkus dengan daun pisang...memang tu identiti nasi lemak & rasanya lebih best sebab ada aroma daun pisang...tapi ada jugak kedai makan yang hidangkan nasi lemak guna pinggan yang didesign macam daun pisang...tak aci lah camtu

Tak taulah kenapa tiba-tiba nasi lemak boleh jadi isu negara & tak pasal-pasal kena hadkan penjualannya kat sekolah...dengar cerita 1minggu sekali jek boleh jual nasi lemak...efektif ke buat camtu???...nasi lemak ke sebab utama budak-budak sekolah jadi gemuk???...dari darjah 1 sampai form 5 aku sekolah dulu memang dah biasa bedal makan nasi lemak tapi bila habis sekolah badan aku still maintain lagi BMI nya...hoho...

Kesian kat makcik-makcik kantin yang sumber pendapatannya daripada hasil jualan nasi lemak...kenapa nak di sekat penjualan nasi lemak kat sekolah...sekatlah sekali makanan fast food or junk food yang ada kat luar sana tu yang boleh sebabkan budak-budak jadi lebih gemuk...aku tengok tiap-tiap hari keluar macam-macam iklan kat tv yang menggalakkan budak-budak makan burger & ayam goreng yang terbukti berlemak & menggemukkan

Tak kesahlah, maybe diaorang ada good reason tentang isu nasi lemak ni...aku pun tak pandai sangat tentang pemakanan & kesihatan ni...pada aku apa-apa makanan pun kalau makan berlebihan akan jadi penyakit & menggemukkan...so, makanlah secara sederhana macam yang nabi ajar

Anyway, aku tetap suka makan nasi lemak & nasi lemak yang paling best sekali mestilah nasi lemak yang dimasak oleh my 'Emak'...nasi lemak antarabangsa pun tak boleh lawan akan kesedapannya...sambal udang / ikan bilis / sotong yang mak aku masak memang kena dengan rasa lemak yang ada pada nasi lemak yang dimasak olehnya...hope balik kampung nanti dapat rasa masakkan nasi lemak emak ya mak

Ok, perut dah lapar ni & nak pekena nasi lemak yang Makcik Temah jual kat bawah tu...

Kat bawah ni aku selitkan sikit fakta tentang Nasi Lemak yang aku copy dari Wikipedia...enjoylah makan nasi lemak sambil tahu fakta-fakta tentang nasi lemak

Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.

Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu). Kaum Cina tempatan juga ada yang memasak nasi lemak dengan lauk babi.

Nasi lemak bukanlah satu makanan sarapan harian pada umumnya. Amalan pemakanan nasi lemak merupakan satu bekalan kepada pesawah-pesawah padi mahupun yang mengusahakan kebun seperti getah, kelapa sawit, sayur-sayuran dan lain-lain. Kebanyakan di Semenanjung Malaysia ,Selatan Thai, Brunei dan Singapura, bekalan Nasi Lemak sering dibekalkan, kerana ia mampu memberi tenaga kepada mereka ini yang membanting keringat.

Pada masa kini, nasi lemak bukan sahaja dinikmati pada waktu pagi. Malahan, ia dinikmati pada waktu makan tengah hari dan malam. Oleh sebab itu, nasi lemak merupakan satu sajian makanan yang ringkas lalu dijadikan makanan pilihan warga kota yang sentiasa kesibukkan. Harga yang murah juga mendorong makanan popular ini semakin mudah didapati di mana-mana sahaja. Biasanya harga nasi lemak berada di dalam linkungan Ringgit Malaysia 1 sehingga 6 sebungkus.

Nasi lemak dikatakan tidak begitu sihat untuk dimakan hari-hari kerana tinggi kalori dan lemaknya oleh pakar pemakanan.

*nota kaki berbau :
Suka tengok rancangan Nasi Lemak Kopi 'O' kat tv9 sambil makan nasi lemak yang dimasak oleh emak bersama dengan air kopi 'O'

10 KOMEN:

Nur Nabilla binti Sazali said...[Mari Balas Komen Ini]

nasi lemak antarabangsa mane sedap sangat

Nur Nabilla binti Sazali said...[Mari Balas Komen Ini]

nasi lemak antarabangsa mane sedap sangat

mama zakuan said...[Mari Balas Komen Ini]

dulu mama pon makan gak nasi lemak...tak obes pon

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

tapi tgk org smpi beratur nak mkn nasi lemak international...dah pnh rasa dulu taklah sedap sangat maybe sebab promosi yg grand2

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

still maintain BMI kn mama wlupun mkn nasi lemak...apolah nasi lemak yg dipersalahkan bila bdk2 obesiti padahal namanya jek nasi lemak tapi lemak bukan dtg dr situ

Miecyber said...[Mari Balas Komen Ini]

Glamer nasi lemak sekarang mengatasi glamer isu video ketua pembangkang...

Top 10 negara sihat

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

hoho...nasi lemak vs vdeo seks...and the winner is...nasi lemak!!!

asybedazzle said...[Mari Balas Komen Ini]

nasi lemak pulak jadi bahan sekarang ni kan. haih

Shiety Myra Chubbyra ;P said...[Mari Balas Komen Ini]

ermm.. nyummy nasik lemak...!
Jangan salah kan nasik lemak ...
Cuma kita kena kawal jer...
Suka tetap suka kan kan kan?

p/s: baru balik makan lepas bengang post hilang dan xsempat nak save..

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@Shiety Myra Chubbyra ;P...alamak habislh ilang ek...xpe bleh wt lg...mmg bengang pun kalo jd cmtu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...