22 April 2011

TILAM LAMA GANTI BARU | BEWARE!!!


Tilam...tilam...tilam lama...tilam lama ganti baru...tilam kao kao...@#$%&**^

Sure ramai yang selalu dengar ayat macam ni dari speaker lori jual tilam...biasanya kat taman-taman perumahan, rumah flat or kat area pangsapuri  sebulan sekali mesti lori ni akan lalu...kadang-kadang annoying jugak bila dengar bunyi dari speaker yang macam nak pecah tu...suara rakaman tu boleh sama pulak...kat mana-mana aku pergi mesti dengar suara yang sama berteriak jual tilam...maybe persatuan penjual tilam-tilam lama dah standardized kan kot rakaman suara macam tu supaya semuanya seragam

Tilam yang diaorang jual ni memanglah murah & memang sesuai dibeli oleh orang yang berpendapatan rendah or  sederhana...kalau nak beli tilam yang bila tidur tenggelam ikut bentuk badan tu memanglah kita tak mampu...so, belilah tilam yang murah janji selesa...lagipun diaorang yang jual tilam pakai lori ni siap ada pakej gantikan tilam lama dengan tilam baru...kira macam trade in lah ni...nak beli tilam pun boleh trade in macam nak beli kereta pulak...bila trade in tilam lama dapatlah beli tilam  baru dengan harga murah sikit

Yang tak bestnya semalam aku baca paper ada yang recycled semula tilam lama (terpakai) & jual semula sebagai tilam baru...selama ni aku ingatkan yang diaorang jual tu semua tilam baru...tapi, diaorang just ganti sarung yang baru & modified sikit supaya tilam tu nampak baru...tapi, material yang ada kat dalam tu tetap yang lama punya...permukaan tilam jek nampak baru yang lain still the same...

Patutlah diaorang sanggup beli tilam kita yang lama...mula-mula aku fikir gak kenapa nak beli tilam yang orang dah guna...rupanya ada kilang yang recycled semula tilam-tilam lama...tilam bundle lah ni...illegal factories yang buat kerja macam ni pun berlambak...kalau yang legal tu maybe buat ikut procedure sterilised dulu tilam tu baru selamat

Tilam lama kita pun tak tahu entah apa organisma yang ada kat dalam tu...maybe pengguna tilam yang lama tu ada penyakit yang boleh berjangkit contohnya; sakit hepatitis, kusta or ebola ke...kan bahaya boleh berjangkit pada orang yang guna tilam tu...tak pun ada pijat or segala jenis serangga yang suka berkampung kat dalam tilam anytime jek standby nak gigit kita time tidur

Lagipun tilam yang orang dah guna gelilah nak kongsi-kongsi...entah macam-macam peta ada kat atas tu...kita pun tak tahu background orang tu camne...yang bahayanya kalau tilam yang diaorang ambik tu datangnya dari pusat jagaan & hospital...orang buang tilam diaorang kutip pulak pergi jual...bahaya tu...

At least, time jual tu bagitaulah or letak label, tilam bundle or 2nd hand ke...barulah tak terasa tertipu...bila tanya cakap ini semua tilam baru punya...bila dengar tilam baru & harga murah customer pun apa lagi kasi angkatlah tak fikir-fikir lagi...moral of the story; berhati-hatilah ketika membeli tilam 

Sekian sahaja kisah tentang tilam....

*nota kaki berbau :
"Sampai tu memang sampai...tinggal lagi azab saya yang tanggung lebih...dia orang duduk atas TILAM...saya duduk atas papan...sampai naik kematu punggung saya wak... lain kali taruh TILAM saya kasi 10sen"???

3 KOMEN:

Miecyber said...[Mari Balas Komen Ini]

Saya pun kena berhati hati jugak nie...

Tips Elakkan Mabuk Darat

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

bagus, 5 stars

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Bullshit. Jangan kutuk business kitaorang!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...