25 October 2011

CUCI KERETA HATI MENDERITA



Sekarang ni pusat cuci kereta dah berlambak kat sana sini...semua berlumba-lumba dengan harga yang paling murah...sampaikan sekali cuci RM2 pun ada, cuci guna mesin automatik...memang cepat & value for money...tapi, biasanya cucian menggunakan mesin automatik ni boleh mendatangkn swirl-mark@kesan calar halus...tengok pakai mata kasar memang tak berapa nampak tapi kalau tengok betul-betul barulah perasan ada kesan calar

Lagi puas hati kalau cuci guna tangan orang daripada guna mesin...lagi bersih & selamat walaupun lambat...kalau yang cuci dengan harga murah tu maybe sabun & material yang diaorang gunakan pun surelah murah...takkan nak guna sabun mahal untuk upah cuci kereta yang tak seberapa...guna sabun murah cat kereta pun cepat rosak

Ada jugak yang pancing customer datang cuci kereta sambil cuci mata...yang cuci tu gadis-gadis seksi siapa yang takmau pakej camtu...pakej 2 in 1 cuci kereta sambil cuci mata...kereta tak bersih tapi mata yang bersih sampai terbeliak bijik mata tengok orang cuci kereta...masuk sabun dalam mata baru tau pedih tak pedih



OdahOne sebenarnya nak cerita pengalaman pahit tentang cuci kereta, yang tadi tu just mukaddimah jek...ceritanya bermula begini; minggu lepas tengah on the way nak balik KL dari kampung OdahOne singgahlah cuci kereta...tak sanggup nak drive kereta yang dah macam kereta 4WD meredah hutan belantara...kereta kaler putih dah bertukar ke warna coklat taik...memang menjijikkan mata memandang

Macam biasa parking jek kereta terus bagi kunci & tunggu diaorang cuci...pekerja kat situ semua budak-budak plus sorang pakcik yang agak tua...hati dah rasa lain macam kalau budak-budak yang cuci sure tak bersih...diaorang buang air besar pun cuci tak bersih inikan pula nak cuci kereta orang...ramalanku benar belaka, yang banyak buat kerja pun si pakcik tua, yang budak-budak just gosok lebih kurang jek...tak sampai berapa minit dah siap cuci...handal sungguh mengalahkan cucian mesin 

Hasilnya memang hampeh macam taik...dari jauh nampak macam bersih tapi bila tengok dekat-dekat banyak sangat part yang still kotor...bukan cerewet tapi kalau setakat cuci camni baik cuci sendiri jek...malas nak cakap banyak sebab dah kesuntukkan masa, bayar duit RM 10 terus blah sambil buat muka yang tak boleh blah

Sepanjang jalan rasa bengang tak habis lagi...yang paling bengang sekali segala duit syiling kat dalam bekas habis licin...yang tinggal cuma 2 keping duit 5 sen jek...itupun perasan waktu nak bayar duit tol...cis! dasar toyol cuci kereta habis duit aku kau kebas...maybe sebab diaorang tengok plat kereta negeri lain sebab tu berani buat kerja camtu kot

Hati dah start panas membara rasa mau jek patah balik & tuntut keadilan, fight for your right...tapi, memandangkan kos duit tol & minyak kereta lagi tinggi dari nilai duit syiling yang hilang maka terpaksa pendamkan jek perasaan tu

Sampai kat rumah pulak tengok ada kesan calar baru pada bahagian pintu sebelah penumpang...lagilah tercalar hati ini...hutang bank pun tak bayar habis lagi kereta dah calar-balar...memang sakit hati sangat-sangat kita bayar RM 10 untuk dapatkan calar pada kereta plus duit syiling kena curik...penat pun tak hilang lagi tambah pulak sakit hati

Moral of the story, kalau hantar cuci kereta better kita tunggu & perhatikan diaorang buat kerja...jadilah macam mandor tengok setiap gerak-geri diaorang...kalau ada barang berharga tu eloklah keluarkan siap-siap...

Tapi, bukan semua kedai or pusat cuci kereta camni...selama ni elok jek OdahOne cuci kereta takde masalah...cuma lepas daripada ni kenalah lebih berhati-hati kalau nak cuci kereta...kalau rumah ada halaman lagi bagus cuci sendiri boleh jugak exercise

*nota kaki berbau
Cuci kereta cuci mata, cuci hati cuci dosa

11 KOMEN:

MakNgah said...[Mari Balas Komen Ini]

odah..moral of the story jangan la malas cuci kete sendiri.

kuang ajar kan..syiling pun nak dikebasnya.

Lya Colours said...[Mari Balas Komen Ini]

saya cuci sendiri kereta. memang tak suka hantar carwash. melainkn terpaksa, macam nak suruh dia cuci bawah ke, baru hantar. itu pon car wash yg di percayai, carwash kawan ayah. so memang dah tau kerja dia ok, baru lega sket nak hantar

aleen aiden said...[Mari Balas Komen Ini]

kakak alin pnah cuci kete kat kampung kene 12 hengget.berminggu jugaklah die pangkah kedai cuci kereta tu.hu3

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Tapi mmg annoying bila dh bayo utk servis..
diaorg extracharge pulak brg2 dlm kete tu haihh..
len kali balik kasi pangkah itu kedai pencuri..apa nama kedai??
takut tsinggah pulak!hehe!

JaNnaH said...[Mari Balas Komen Ini]

ish... teruknya.. mesti carwash ni xkan maju

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

makngah : yup, mmg nk cuci sndiri tapi umh xde halamanlh m.ngah..xlarat nak turun naik bwk baldi air dalam lif

lya : yela, bhgn yg ssh nak cuci mmg kena hntr cuci kt kedai...stkt vacuum & cuci luar tu mmg better wt sendiri jek kn

aleen : mmg nak kena pangkah beso2 kdai ni

azura : nama kedai tpksa dirahsiaknlh...mana tau cuma kete OdahOne jek yg malang kena nasib cmni org lain cuci ok kot...ishk2

jannah : mmg xkn maju slagi dia hired budak2 tu semua kerja...kcuali kalo dia dpt 10 org pkerja yg rajin mcm pakcik tu

sop said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau pergi kedai cuci tp basuh x bersih, mmg pertama dan terakhir lah.
tp kalau calar calar mmg bengang. x berani hantar kedai cuci yg lebih kurang

diana said...[Mari Balas Komen Ini]

bisnes cemana tu ye??
buat bisnes untuk 2,3 bulan je ke??

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

mmg sakit hati odah..huhu..even shida xde kete mmg taw skit nye g mana..

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

cuci di kedai lebih jimat kan..yup,kene tgk dorang buat keje tu..nanti barulah dorang cuci kete dengan berkhemah tinggi..kan

emkf hygiene said...[Mari Balas Komen Ini]

Kami pakar mencuci seat kereta dan carpet kereta..boleh cuci dirumah anda atau di kedai kami..harga yang tersangat murah..tempoh kering cepat..call/whatsapp sy 0137062192 atau follow page kami fb.me/emkfhygiene (KL/selangor)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...