03 October 2011

BERSYUKUR KERANA KITA MASIH KURUS & SIHAT



Bersyukur

Kedua-dua belah tangan "5" jari terbuka tapak ke atas menyentuh tepi pipi, lalu dinaikkan sedikit ke atas. 
Contoh ayat : Kita mesti bersyukur kepada tuhan

Klik SINI untuk melihat video isyarat (Sumber : MFD)


Kadang-kadang tanpa kita sedar kita kurang bersyukur.....

Sanggup habiskan duit beratus malah beribu RM semata-mata nak kuruskan badan...entah macam-macam benda di cuba...minum teh diet lah, sedut lemak kat pusat rawatan kecantikkan, beli produk 'lu slimlah beb' & produk kuruskan badan yang harganya kadang-kadang tak berbaloi dengan hasil...badan still boyak walaupun berkotak-kotak ubat yang dah ditelan...lemak tepu & spare tyre masih lagi kelihatan dari kejauhan

Dalam pada tu, ada pulak yang ambik kesempatan jual produk menguruskan badan dengan harga yang tak masuk akal sedangkan ingredients kat dalam tu entah apa-apa entah...kadang-kadang rasanya kalau tak makan ubat tu pun boleh kurus jugak...kalau ikut arahan lepas makan ubat dia tak kasi makan nasi, makan malam & banyak-banyak buat exercise...semua orang boleh kurus camtu even tak telan ubat yang dia jual...apolah!


Gemuk 

Kedua-dua belah tangan "S" tapak ke atas paras pinggang, lalu kembangkan kepak siku kanan dan kiri.

Orang yang nak kurus@diet ni sanggup buat apa jek & tak kesah spend duit banyak-banyak...bajet untuk kurus & nampak cantik dah suku or separuh daripada gaji...kami buat semua ni sebab nakkan title KURUS...kalau kurus macam-macam fesyen baju yang kami boleh pakai...masalahnya dulu time kurus & cantik tak mau jaga...bila badan dah mula memboyak & orang dah mula mengata barulah kelam kabut cari formula nak kurus...( -nasi + exercise + ubat = kurus)


Bila tengok gambar sendiri yang terkini member upload kat facebook pun tak percaya sebab ada double chin...mungkinkah itu orang lain?...nak pilih gambo nak letak kat kad kahwin & bunting pun susah sebab takde gambar terbaru yang cun & slim...kalau dua-dua pasangan slim ok lah macam merpati sejoli...yang tak ok kalau sorang slim & sorang gumuk...bertapa hebatnya masalah yang melanda & menghantui


Kurus

Kedua-dua belah tangan "I", hujung jari dikenakan antara satu sama lain, kemudian direnggangkan ke atas dan bawah.


Nak gemuk memang senang tapi nak slim memang susah beb...baju kat almari@robok banyak yang dah mengecut either baju yang mengecut or saiz badan yang semakin berkembang...kami pun tak tau...mungkin washing machine yang rosak sekali cuci habis semua baju jadi kecut & tak muat nak pakai...mungkinkah ini ayat untuk cover line?...haruskah mesin basuh baju yang dipersalahkan?

"Dulu saya gemuk sekarang saya dah tak gemuk...lihat pinggangku...jadi rampingkan???"

Syarikat & produk nak kuruskan badan pun berlambak-lambak kat pasaran macam cendawan taik anjing yang tumbuh selepas hujan...kebanyakkan semua nak kaut untung di atas kegemukkan orang lain...maka, diaorang letaklah model & testimoni yang mengarut nak bagi orang gemuk terpengaruh...kalau niat ikhlas nak membantu orang jadi kurus takpe apa salahnya...maka, juallah produk dengan harga yang munasabah jangan dengan harga yang mencekik darah

Dalam proses diet kita sanggup pulak menolak makanan yang dah sedia terhidang kat depan mata...padahal cuma tinggal suap jek masuk dalam mulut, dengan alasan takut inci kat pinggang naik pulak...walaupun masa tu tengah lapar & makanan favorite yang dipersembahkan...sedangkan bila lihat kat luar sana ramai manusia yang kebuluran tak cukup makan & mati tak makan...seandainya duit yang di habiskan untuk jadi kurus & cantik tu kita dapat alihkan buat beli makanan untuk diaorang alangkah bagusnya...


***Ayat-ayat di atas adalah coretan si penulis yang gagal dalam program dietnya...yang mana baik jadikan tauladan & yang buruk jadikan sempadan...yang mana fakta jadikan nota...yang mana auta jadikan sketsa...Sekian...

*nota kaki berbau :
www.akutakmaugemuklah.com...www.ohperutkusparetyre.com...www.kurusker.com...www.camnenakdietni.com...www.tolonglahlemakpergijauhjauh.com...www.kurusituindah.com

4 KOMEN:

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

odah jom kurgkn makan dalam aktivi harian hehe ^_^

luqman zakaria said...[Mari Balas Komen Ini]

salam .,.saya nak tnye tuan tanah pasal something yg tak related ngn entry bole x? nak tahu kalau kite pakai SAYS.MY..tak effect nuffnang ke??

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

shida : mmg dlm proses mgurangkn mkn ni shida...tp lum bjaya lg

luqman : soalan anda dterima...says.my xefek dgn ads nuffnang...knsep dia lbh kurang mcm churp2 gak...stkt ni OdahOne py status still gliterati even dh ltk mcm2 ads kt blog ni sbb nuffnang xanggap ads yg OdahOne letak ni sbgi pesaing dieorg...kalo nk info lanjut hntr jek ticket kat nuff & ty...dieorg akn bg jwpn details...tqvm

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

semoga kita sentiasa dilimpahi dengan kesihatan baik.. amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...