28 February 2012

PERKAHWINAN JARAK JAUH BAKAL BERAKHIR?




Alhamdulillah...tak lama lagi akan tamat pengajian PJJ yang membosankan selama ini...akhirnya aku grad jugak dengan flying colours


Nasib baik tak extend lama-lama, semua paper clear takde yang sangkut sampai kena repeat...Siapa yang suka PJJ? Semua pasangan benci PJJ tapi apa nak buat kalau dah terpaksa...kalau sambung belajar PJJ kita jarang dapat tengok muka lecturer macam tu jugaklah kalau kahwin PJJ...laki jarang tengok muka isteri & isteri jarang dapat tengok muka suami...kalau ada anak samalah macam tu gak

Ini antara rintihan, pandangan & nasihat daripada mereka yang telah menempuhi dugaan PJJ...pengalaman dari kawan-kawan OdahOne untuk kita kongsikan bersama...Ikutilah rentetan kesah benar dari mereka-mereka ini;


"Ingatlah bahawa ada orang lain yang lebih berat ujianya..Allah tahu sejauh mana kemampuan hambanya, tu sebab dia datangkan ujian pada kita..so, kita mesti kuat..!"

"Terseksa jiwa raga duk jauh-jauh wei. Aku stress gila sekarang, sob sob!!"

"Aku dah cuba...Tapi sekarang mood dah kelaut...Asyik nangis je kejenya...Sejak kawen lagi dah duk asing-asing, bila ada anak pon duk asing lagi...Sian anak aku, kurang kasih sayang seorang bapa...Kalau hubby aku cuti sama macam aku takpe, tapi time aku cuti, dia keje, time dia cuti aku pulak keje...Sob sob!!" 

"Sayang tu memanglah sayang dengan kerja ni...tapi entahlah...Encik suami pon dah bersuara suh duk dengan dia, aku as isteri ni takkan nak ingkar...aku dalam dilema, aku dah isi borang, mintak tukar tempat kerja dekat dengan suami, result maybe bulan 3 ni...kalau dapat tukar, Alhamdulillah, tapi kalau tak dapat taktau lah..."

"Emm kena buat Solat Istikarah ni...Doakan yang terbaek untuk aku ye kawan-kawan!!"

"Aku penat! Tiap hari Jumaat kena drive sorang-sorang balik kampung...Drive 3jam dengan anak aku yang nangis beria-ria taknak duk dalam carseat...pastu Ahad nak kena drive balik semula...Semua benda aku kena handle sndiri...Aku tau aku leh buat, aku kuat, tapi kadang-kadang bila penat sangat balik keje, dengan perangai anak aku yang asyik nak berdukung jek, terus aku stress...pastu aku biarkan jek anak aku meraung sorang-sorang...Rasa macam dah nak gila...hukhuk!! Sungguh aku tertekan sekarang, waaaaaaaaaaaaaa!!!!" 

"Sabar...tiap apa yang dirancang oleh Allah pasti ada hikmahnya... jangan berhenti berdoa padaNya diberi kekuatan untuk menempuhi hari-hari yang mendatang. Anak adalah amanah dan rezeki dariNya. Jangan disebabkan tekanan kerja anak sendiri jadi mangsa. Sabar ye..."

"Encik suami hari sabtu keje, cuti jumaat jek...kadang-kadang hari jumaat pun keje...Encik suami aku bukan cuti macam orang lain...cuti umum pon dia keje, aku yang stress...tak boleh bajet masa nak jumpa suami sendiri"

"Kesian kat anak aku, dahla dia dah start kenal orang...kesian kejap jek dia boleh main dengan papa dia...pernah sekali sampai 4minggu tak jumpa, bila jumpa anak aku menangis takmau kat papa dia sebab dia macam tak kenal kat papa sendiri...terpaksa kena mulakan sesi suai kenal semula...sedih hubby aku bila anak sendiri takmau kat dia...aku yang tengok pun naik sebak..."

"Anak aku selalu jadi mangsa sebab aku suh dia diet sekarang...badan dia semangat gemuk sangat, penat aku nak dukung especially time pergi shopping beli barang...lenguh tangan aku dibuatnya...kan best kalau ada suami kat sisi boleh tolong dukung"

"Time weekend semua orang balik kampung...tinggallah aku berdua-duaan dengan anak aku yang duk kat kuarters ni...aku tengok anak aku & anak aku pulak tengok aku...entah bila nak tengok muka suami aku pun tak tau"

"Aku dah naik gila nak resign sekarang jugak...hehe...kalau ikutkan keistimewaan keje gomen ni, rasa macam sayang jek...tapi aku kena pikir soal kekeluargaan gak, sorang  kat utara & sorang lagi kat selatan...smpai bila kan?...lagipun nak pohon pindah tempat kerja bukan senang...aku dah test mohon tapi diaorang macam endah tak endah jek sebab aku ni baru kerja tak sampai setahun pun...ada banyak lagi permohonan yang diaorang nak layan...kompem aku kena reject awal-awal...kalau permohonan aku tak berjaya takkan aku nak stay hidup camni selama-lamanya?...oh! tidak...buntunya!"

"Aku selalu nangis bila baca statement, 'Tempat seorang isteri ialah disisi suami' sebab aku takleh disisi suamiku...Aku rasa berbaloi kalau aku quit kerja ni sebab hati tak tenang bila keje...Hati tak seronok, tak tenang, tak syok sebab kerja tak berapa menyeronokkan. ..Aku dah ada 'jalan lain', Insyallah akan aku usahakan"


"Aku rasa sekarang ni jalan yang terbaik ialah kena sabar, sabar & terus bersabar...akak aku lagi dahsyat...dia duk Sabah dengan anak dia...suami dia pulak duk Melaka...time cuti sekolah jek boleh balik semenanjung...lepas bersalin & habis pantang terus bawak anak dia umur 2 bulan nek flight...pastu tinggallah mereka berdua bersama-sama...sampai anak dia umur 3tahun baru dapat tukar ke semenanjung...susah senang kena bersama-sama dengan anak tanpa suami...jangan terburu-buru nak resign nanti menyesal!...fikirkan masa depan sebab akan datang mungkin susah nak dapat kerja"

"Just nak sharing...kakak aku pun mengajar kat sabah selama 4 tahun & ada anak sorang... tahun ke-5 dapat pindah balik pahang... tapi, still duk jauh-jauh selama setahun sebab abang ipar aku kerja & tinggal kat KL...maybe bulan depan abang ipar aku resign & balik pahang...6 tahun tak dapat hidup bersama & jumpa pun sekali-sekala sampai anak dah 2...pernah sekali tu jadi kes polis (mengancam nyawa) masa tahun ke-3 dia tinggal kat Sabah...tapi, pihak berwajib masih buat bodoh!!!...still tak luluskan permohonan dia untuk transfer...so, nasihat aku...wat Solat Istikharah suami & isteri...pastu ikutlah apa ketentuanNya...Amin..."

"Pengorbanan seorang Ibu & Isteri tiada tolok bandingnya...Insyaallah Allah mendengar doa orang yang sabar...ada hikmah di sebaliknya....Insyallah..." 

"Masa mengandung dulu aku dok sorang, dah bersalin pun kena dok sorang lagi...huhu...Alhamdulillah anak aku tak meragam sangat tapi memang stress bile fikir hidup berjauhan dengan suami...sekarang ni tengah tunggu jawapan pertukaran suami...takmau dok sorang-sorang lagi dah...aku hari-hari doa tunggu masa jek untuk ALLAH perkenankan...sedihnya...marilah kita berpelukkan bersama-sama WAHAI mama PJJ"

"Perjalanan dari utara ke Kuala Lumpur dah macam berulang-alik ke tempat kerja...Tiap-tiap minggu aku kena drive balik KL semata-mata nak jumpa isteri...kena pulak sekarang dia dah pregnant...tiap hari Jumaat habis jek kerja cepat-cepat aku drive balik KL"

nota kaki berbau :
Berat jari menaip entry berat lagi orang yang membacanya...Berat mulut membaca berat lagi jiwa yang menanggungnya...

16 KOMEN:

HARITH ISKANDAR said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau xdpt tukar kenalah benti keje & cari keje lain yg dkt dgn huby..if xdpt jugak huby je lah yg wajib faham situasi kan?..mm

Ct R Miena said...[Mari Balas Komen Ini]

dah cuba try join fb tukar suka sama suka untk gov servan??? hubby sy seblm ni pun bekerja di labuan.. alhamdulillah bila dia join group tu, ada yg sudi bertukar dgn dia.. kini.. kami x lg berjauhan.. syukur sgt2...

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

PJJ memang sangat sukar.kena banyak bersabar dan tolak ansur kan?

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@HARITH ISKANDAR...yup, setuju kena give & take & salah sorg kena mengalah

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@Ct R Miena...oic ada group cmtu ek?...thanxlh coz bgtau bleh rekomen kt mber2 yg PJJ ni

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@Azhafizah[フィザ]...yela fiza...kalo xmau sengsara idup ini

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

PJJ ni kena banyak2lah bersabar...

mmg sangat memerlukan pengorbanan

terlalu perlu untuk memahami pasangan

banyak2 bersabar moga dipermudahkan segala urusan bagi mereka2 yg ber PJJ ni

wanbu said...[Mari Balas Komen Ini]

aq brenti setengah jalan jerk amik PJJ huhu... mgkn sebab kurang sokongan kot :P

pasal transfer tue aq yakin ko mesti dpt punyer... psl reason ko kuat psl ikut suami.. apa yg penting tmpt yg ko nak pergi tue ada kosong

yg @Ct R Miena tue aq setuju betul... ramai org aq dah suggestkan join group nie..
Dulu dia ada web sendrik "SUMASU" skrunk dah beralih ke FB jerk "Suka Sama Suka"... tukar suka sama suka nie lg cepat prosesnya

tapi yg paling penting ada tempat kosong.

.: mama lynn :. said...[Mari Balas Komen Ini]

same goes to me. suami sy duk kat kg dia di sedim, kulim tp sy di klang. bkn tak mahu ikut suami ke sana ttp tuntutan kerja dan bebanan pbelanjaan mbuatkan sy tpaksa bjauhan darinya. hanya Allah shj yg tahu hati ni. byk sgt dugaan bila bjauhan ni. chaiyok.... moga kalian bahagia bila da dkat nnt

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

syiela : setuju dgn semua di atas

wanbu : yela bgus gak ada group yg cmni byk manfaat

mama lynn : hope u dpt idup bsama suami tcinta xlama lg...amin

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

akak dah nk grad eh? akak uni mane?

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

erm..berat gak stuasi tp kalo leh ko ptimbgkn jgn la bhenti keje..huhu..aku cnfius karakter dlm story nih huhuh...

CintaZulaikha said...[Mari Balas Komen Ini]

hanya orang yg sabar, sabar + sabar lagi ajek yg boley duk berjauhan nih.

kalau kata saya, 3 bulan boleylah, nak lebey2 mmg tak mampo...huhuhu

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Noraim : ni bukan grad blajolh dik tp grad PJJ...nnti dh kawen adik taulah...hoho...adik dh nak grad gak ker?

shida'R : karakter ni kesah benar lh shida sajek bukak topik PJJ ni kat kwn2 via group kt FB...skali tgk rmai rupanya yg mngalami mslh yg sama, prepare awal2 shida sblum kawen...kalo xsnggup duk jauh2 better cr org dkt2 jek...hoho

CintaZulaikha : 3bulan pun dh cukup lama & tseksa kan?...kalo smpi btahun2 lg lh tseksa jiwa & raga

Anonymous said...[Mari Balas Komen Ini]

Rezeki ada dimana2. Tak semestinya kerja gomen jer hidup terjamin. Yang penting kerja dgn ikhlas kerana Allah. insyaAllah kerja apa pun berkat. Sebagai seorang isteri, untuk mendapat redho Allah , wajib dapatkan redho suami dulu. kalau suami mampu tanggu berenti jer lah kerja tu dok dgn suami.

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@Anonymous...yup! setuju dgn cik anon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...