29 February 2012

WWW.NOPLAT.COM



Orang ramai yang menantikan nombor pendaftaran kenderaan “WWW” yang membawa maksud “World Wide Web” dijangka boleh membuat tempahan di Jabatan Pengangkutan Jalan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada 30 April 2012.


Menteri Pengangkutan Datuk’ Seri Kong Cho Ha berkata, tempahan akan dibuka selama 14 hari dari jam 8 pagi hingga 12 tengahari dan ditutup pada jam 12 tengahari 14 Mei 2012.

Beliau percaya tempahan terhadap nombor pendaftaran WWW bukan sahaja akan mendapat sambutan hangat daripada orang ramai dan juga akan mencatat harga tempahan yang paling tinggi di sejarah tempahan terhadap nombor pendaftaran kenderaan di negara kita.

Buat masa kini, harga tempahan nombor pendaftaran kenderaan “MCA 1” merupakan harga tempahan nombor pendaftaran kenderaan yang paling tinggi, harganya ialah RM300,100.00.

Beliau menambah bahwa pendapatan Jabatan Pengangkutan Jalan setiap tahun dari tempahan terhadap nombor pendaftaran kenderaan puratanya adalah sebanyak RM1.7 million.

Pada tahun 2010, pendapatan JPJ dari tempahan terhadap nombor pendaftaran kenderaan adalah hampir RM1.6 million.Pada tahun 2011, telah melebihi 1.8 million.

Beliau berkata, terdapat empat kategori nombor yang boleh ditempah iaitu nombor bernilai utama, nombor menarik, nombor popular dan nombor semasa.

Nombor bernilai utama iaitu nombor satu angka (1-10) akan dibuka dengan harga jualan minimum RM 10,000, manakala nombor menarik dijual dengan harga minimum RM 2,000.

Nombor popular dan nombor semasa masing-masing dibuka dengan harga minimum RM 300.

“Kita telah menerima banyak pertanyaan dan panggilan telefon tentang nombor pendaftaran WWW. Salah satu sebab kenapa mereka mahu sangat nombor itu kerana ia membawa maksud World Wide Web,” katanya.

Beliau juga menperingatkan mereka yang ingin menempah nombor pendaftaran WWW supaya mengikut procedur yang ditetapkan oleh JPJ, termasuk mengisi borang dan membayar deposit yang ditetapkan.

Borang tempahan nombor pendaftaran boleh dimuat turun dari portal JPJ, iaitu www.jpj.gov.my-28/2/2012 


SUMBER : AGENDA DAILY

Plat Triple 'J' yang menjadi kegilaan kat area Johor dulu...dapat gak sambar sebijik nombor ni

Ada tak yang berminat nak pakai nombor plat triple 'W' atau WWW ni?...kalau nak pakai plat yang cantik-cantik ni makesure harga kenderaan tu lebih mahal daripada harga no. plat barulah berbaloi...tapi, zaman dulu-dulu motor Honda Cub & Vespa jek yang pakai  nombor dari angka 1 sampai 10

Untunglah JPJ dapat berniaga nombor plat...untung atas angin tak payah sampai keluar modal buat frame no. plat just jual nombor jek...frame no. plat pun harga tak sampai RM100 tapi harga no. plat boleh cecah sampai beratus ribu

Mungkin nombor plat yang cantik-cantik ni bawak ong@luck pada owner kenderaan tu kot...sebab tu ramai yang berebut-rebut nak pakai nombor cantik-cantik walaupun kereta kadang-kadang tak berapa nak cantik

Tapi, ada jugak nombor suwei...Nombor 4 & 13 dikenali sebagai nombor suwei atau pembawa malang menurut kepercayaan sesetengah orang or masyarakat



Nombor 4 adalah nombor bawak suwei@sial dalam kepercayaan masyarakat cina...sebab tu jarang kita tengok orang cina pakai plat nombor 4...biasanya bangsa lain yang pakai...jangan kata plat kenderaan sampaikan tingkat@level@unit bangunan pun ada yang takmau letak nombor 4...contohnya level 4 kena tukar jadi level 3A...puas aku cari nombor 4 kat dalam lif tak jumpa-jumpa rupanya dah tukar jadi 3A...aku pun pelik camne boleh ada 2 tingkat dalam 1 tingkat, tingkat 3 & 3A???



Nombor 13 pulak dianggap suwei dalam kepercayaan omputeh@mat saleh...contohnya; Friday The Thirteen...hari tu memang selalunya akan bawak malang kalau ikut kepercayaan diaorang macam dalam filem Hollywood tu


Yang aku tau orang Melayu@Islam takde nombor yang bawak siyal...semua nombor baik-baik belaka...yang tak elok cuma nombor ekor jek...haram lagi berdosa besar...ada jugak orang Melayu yang cakap nombor 2 tu bawak celaka...tak taulah mungkin celaka pada orang tu bukan pada orang lain

Pada OdahOne, apa-apa nombor pun tak kesah sebab benda ni tak bawak untung@ong atau rugi@suwei@sial pada tuan punya kenderaan...just nak suka-suka jek...memang tak bawak efek apa-apa pun kat kita

Nombor plat cantik-cantik ni melambangkan identiti sesebuah kenderaan...yelah kereta mahal plat pun mestilah gempak...dari jauh orang dah nampak kereta & nombor plat...tapi, bila datang dekat nak tengok rupa orang yang bawak kereta tu tak nampak pulak sebab tinted gelap sangat...maklumlah dia mampu bayar saman JPJ

Ada jugak yang satu family semua gunakan nombor yang sama...bila time cuti hari raya penuh dengan kereta yang bernombor plat sama kat perkarangan rumah...nombor tu melambangkan identiti sesuatu famili

'JJJ' Jeng Jeng Jeng!

Ada jugak nombor plat yang memberi makna pada seseorang...ada significant or sentimental value contohya tarikh lahir, anniversary, tarikh-tarikh penting dsb...ada nombor plat yang kalau digabungkan jadi nama orang or apa-apa nama yang significant...contoh; MAW 1 (MAWI), JEJ 41 (JEJAI), NAJ 115 (NAJIB), TAM 121 (TAMIZI), TAN, TAY, MCA, ME 1 (Mei), PAR 15 (PARIS), POL 15 (POLIS), WAJ 4 (WAJA), K 155 (KISS), KAM 1 (KAMI), DAN 122 (DANI 22), BAB 1 (BABI)...hoho

*nota kaki berbau :
Nombor adalah sekadar digit tapi usia bukanlah sekadar nombor, usia lebih dari sekadar nombor...kalau anggap ia sekadar nombor hidup kita takkan berubah...memang agak merisaukan tapi ia adalah fitrah yang mesti kita lalui

10 KOMEN:

HARITH ISKANDAR said...[Mari Balas Komen Ini]

sy minat gak dgn nombor w.pon bkn kaki nombor ekor..ehehe
sy minat dgn nombor 1813, ntah la nape tp mmg minat giler :p

POSH76 said...[Mari Balas Komen Ini]

santek itu huruf!!!

CintaZulaikha said...[Mari Balas Komen Ini]

hahhaha, yg penting plat keta ngn moto kami sama huruf...hahha. cam berjanji plak depa tuh..

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

mesti ramai dok beli no plat www ni..untunglah.

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

hahahha.. no last tu compom tak mau beli....

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

HARITH ISKANDAR : tntu ada mkna 1813 tu

POSH76 : yela, manyak chantek...hoho

CintaZulaikha : yeke...snglh nak cam kalo sama huruf

Azhafizah[フィザ] : yup, yg untung jpj

syiela : kalo jual plat tu rm 1 pun kmpem xmau beli

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

aloh no plat yg biasa pun ok. asalkan ada no plat kete blh jalan. mest mahal kan no plat yg pelik2 ni. membazir je. hihi.

gnesop.com said...[Mari Balas Komen Ini]

berminat gak dgn www nih tp x mampu nak beli motor atau kereta.. ingat nak beli plat saje tp tak mampu gak.. ahahaha

x kesah pakai no apa pun.. huhuhu
janji ada ni pendaftran :)

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

kalo ade 8 ada ong ma..hehee..

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Noraim : mmg bazir pun, tp kalo ada sentimental value ok gak, lgpun sng nk kenal kereta kita dr jauh tgk plat dh tau kete siapa

gnesop.com : kalo beskal boleh letak no plat kn best...hoho..sure rmi yg pakai plat www kt beskal

shida'R : kasi angkat sebijik maa baru ong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...