19 February 2012

LEPAS HANDBRAKE TAPI TOLAK GEAR 'P' = CACI MAKI HAMUN




Semalam aku pergi rumah sewa lama untuk kutip sisa-sisa barang yang masih tertinggal waktu pindah rumah dulu...dah tak banyak barang yang tinggal...yang banyak cuma tinggal kenangan jek especially kenangan yang ni; "TERSEPIT DI AWAL RAMADHAN"


Sampai rumah lama ngam-ngam hujan turun dengan lebatnya...parking yang dekat-dekat dengan bangunan pulak semuanya full...standardlah memang dari zaman aku tinggal kat area ni dulu, sampailah sekarang masalah parking ni tak setel-setel & sentiasa menghantui penduduk kat sini...


So, dengan berat hati terpaksa aku buat 'Double Parking' block kereta orang lain ...satu benda yang aku benci nak buat...lagipun aku nak naik atas sekejap jek, nak loading barang takkan nak park jauh-jauh...kalau parking block kereta orang ni ada banyak benda yang tak best bakal berlaku...


Antaranya;

1. Menyusahkan owner kereta yang kena block...tak pasal-pasal nak kena tolak kereta orang...kalau lelaki berbadan sasa takpelah jugak sebelah tangan jek dia boleh tolak sambil tangan yang sebelah lagi cungkil gigi...tapi, kalau gurl yang badan kena tiup angin pun melayang memang merengkek-rengkek nak tolak sebijik kereta....tu kalau sebijik kereta kalau berbijik-bijik how?


Kena pulak hari-hari kena tolak kereta orang sebelum nak pergi kerja, mau timbul muscle urat dawai tulang besi...aku memang dah lali sangat dengan masalah problem yang macam ni & setakat tolak kereta tu memang dah kerja aku...tarik kereta orang jek yang aku tak pernah buat lagi...tiap kali nak pergi kerja kena selak 2 or 3 bijik kereta baru nampak muka kereta kita

2. Kemungkinan untuk kereta kita calar, kemek, remuk, pecah, side mirror patah adalah tinggi...sebab kadang-kadang kereta akan meluncur dengan lajunya bila kena tolak terlampau kuat sangat & dengan bangganya merempuh kereta-kereta lain yang ada kat depan tu...maklumlah tak tarik handbrake...


Lagi satu bila kita buat double parking jalan akan jadi sempit ngam-ngam untuk sebijik kereta yang lalu...so, kalau kereta kena gesel, terguris & bercalar memang tak boleh nak salahkan orang lain...maka tergurislah hati kita

Nasib baik rumah yang baru ni tak payah nak berebut-rebut parking...siapa cepat dia dapat & tak payah nak kena tolak kereta orang sebab parking space besar...tapi, ada masalah lain pulak yang timbul nantilah aku cerita kat entry yang lain

Berbalik pada cerita asal tadi...setelah setel memarking kereta, aku pun matikan enjin & tak tarik handbrake sebab mana tau owner kereta yang aku block ni nak keluar ke...nasib baik aku ingat, kalau tak free-free jek cermin kereta aku kena pecah




Dah habis packing barang aku pun turun bawah berlari kat kereta sebab hujan still lebat lagi...Sampai kat kereta tiba-tiba ada sebijik motor datang melulu kat aku sambil menjerit...;

"Wei amoi! ini lu punya kereta ka? Lu gila kasi block sama gua punya kereta, hujan-hujan gua mau ambik gua punya anak balik tuisyen kereta gua tak boleh keluar! c*%@%! Gua kasi pecah cermin lu punya kereta lu mau ka?!"

Aku pun blur sekejap...mula-mula aku blur sebab kenapa pakcik ni panggil aku amoi & maki aku dengan slang ala-ala Cina...padahal muka dia muka jawa....tapi, tu aku tak pelik sangat sebab memang ramai orang salah anggap ingatkan aku anak Cina...yang aku pelik sangat ni, seingat aku time parking tadi aku tak tarik handbrake kenapa pakcik ni tak tolak jek kereta aku?


Aku pun menjawab cuba nak defend diri sendiri yang dalam kebasahan dek hujan...;

"Pakcik kan saya tak tarik handbrake & kenapa pakcik tak sorong jek kereta saya?"...aku menjawab dengan penuh kesejukkan tapi penuh confident

"Nak sorong kepala hotak lu! Lu kasi masuk gear 'P' apa macam gua mau sorong lah c*%@#...nasib baik gua tak kasi hantam sama lu punya kereta...."(dan macam-macam lagi ayat yang aku tak sanggup nak dengar)

Hambik ko lagi sebijik aku kena, konon-konon nak defense diri sangat tadi...kali ni aku betul-betul terkedu & sedar yang aku berada di pihak yang tak benar...cepat-cepat aku mintak maaf beribu-ribu kali atas kesalahan & kejahilan aku tadi semata-mata nak kasi pakcik tu cool down


Serius shit aku memang tak tau kalau kita tolak gear 'P' kereta tak boleh nak sorong...aku cuma ingat just jangan tarik handbrake...kalau block kereta orang & tarik handbrake memang confirm cermin kereta kena pecah

Sampai aku habis loading barang dalam kereta pun pakcik tu tak habis-habis marah-marah kat aku...ternyata air hujan yang membasahi bajunya tak dapat menyejukkan perasaan marah yang meluap-luap...aku pasrah dengarkan jek sebab memang dah salah aku...lagipun, aku kesian tengok pakcik tu basah kuyup bersama anaknya terpaksa naik motor sebab tak dapat nak keluarkan kereta dek kerana kereta aku menghalanginya


Aku dah start malu bila kena marah di khalayak ramai...aku boleh rasakan dari tingkat 1 sampailah ke tingkat 18 ada yang menjengukkan kepala kat tingkap untuk lihat apa sebenarnya yang berlaku...


Tiba-tiba, datang sorang Ah So yang seolah-olah nak backup aku...maybe dia pun ingat aku kaum sebangsa dengannya...biasalah siapa lagi yang nak tolong kita kalau bukan kaum sendiri...tapi, sekarang ni aku tengah kena marah dengan kaum sebangsa aku sendiri...


Berkesan jugak...bila Ah So tu datang menenangkan keadaan pakcik tu pun jadi cool & terus blah memecut motorsikalnya tanda protes...terima kasih Ah So...akhirnya dia pun tau yang aku ni Melayu bila dengar aku bercakap slang Peyrock yang penuh dengan kemelayuan

Guard kat situ bagitau, tadi pakcik tu memang dah nak hentak pecahkan cermin kereta aku dengan helmet...tapi, nasib baik orang ramai kat area tu nasihat jangan pecahkan...nasib baiklah kalau tak melayang duit aku...lagipun aku lepaskan handbrake & pakguard tu pun tau maybe aku takde experience...dah pernah berlaku kes macam tu sebelum-sebelum ni



Bila nak masuk dalam kereta aku tengok kat cermin dah tertampal kertas nota-nota yang melahirkan rasa tak puas hati...walaupun kertas tu dah basah tapi masih boleh baca tulisannya...yang tak bestnya aku punya salah mak bapak aku pun kena maki sama...apolah pakcik


Ya, memang saya bodoh tapi saya akan belajar dari kebodohan ini!


Moral of the story; jangan suka menghalang laluan orang lain (macam yang aku buat), bela lah bangsa sendiri walau dimana sahaja (macam yang Ah So buat) 

***Banyak sangat moral yang aku belajar kat dalam kes ni, kena lalui sendiri pengalaman ni baru boleh dapat...hoho...sebelum ni kereta aku pun pernah kena block gak; "KESAH KERETA KENA BLOCK"...tapi, sekarang aku pulak yang block kereta orang...yang bagusnya aku tak caci maki orang tu sebab budi bahasa budaya kita

*nota kaki berbau :
Jauhkan diri anda dari dimaki hamun oleh orang lain atas kesalahan diri sendiri kerana ia boleh membuatkan seluruh hari anda jadi tak berseri

16 KOMEN:

Azura Mendezz said...[Mari Balas Komen Ini]

Aduhhh..i pulak yg tgamam baca entry u ni Cik Odah..
I kete manual..tp parking area uma i ni alhamdulillah ok..xde istilah block2 parking..
parking ofiz pulak la yg huru-hara..
sabar ok..xpe..kesilapan itu memang pahit..
smpi kita pon x terkata..tapi yang penting kita belajar dr kesilapan..
Insya Allah.. =)

cik ketam said...[Mari Balas Komen Ini]

ek?

part yg maki memaki tu sy xstuju la sis.. kalau marah skalipun xpayahlah smpai bak maki orang trutamnya lg pada prempuan..

lagi satu klau dia marah sekalipun, notes tu xpayah aa dia nak letak 'mak bapak xajar'


apa pun, sabo je k sis...

Cik Azizah said...[Mari Balas Komen Ini]

hish agak2 la pakcik tu...kita ni muda g. tak tahu pon..boleh la maafkan.. ni tak..maki2 pulak..grr!!


kalau jijah pon jijah tak tahu..pakai gak gear P..so kena pakai gear N n tak tarik handbrek eh kak?

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Azura Mendezz : blajo dr ksilapan & share dgn org lain spaya org lain xbuat silap mcm kita...hoho...1hari bengang xhilang tuuu...

cik ketam : thanxlh coz bg ayt kasi cool down...bab sound mak bapak tu mmg xpuas hati sgt2...org tgh marah mmg bleh wt apa jek..nseb baik xkena belasah kalo tak lg naya

Cik Azizah : p.cik tu mmg tgh temper elok kita dgr jek xpyh lawan...yup, lepas handbrake pas2 letak kat gear 'N'...kalo manua freekn gear

sop said...[Mari Balas Komen Ini]

Mmg pun bengang kalau kete kena blok. Kadang mmg x sanggup blok takut kes cam tu la. Sbb ada yg x reti nak berbudi bahasa. Ikut geram dia jer.
Jd pengajaran :) bukan kat odah jer tp semua yg lain

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

pergh...odah ko siap dpt surat layang...sentap kot baca gitu huhuhu :(

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

erk.. terkedu.. mesti hari2 mendatang ditempuhi dengan agak lemau kesan dari kisah tersebut... apapun budi bahasa budaya kita tak payah la maki hamun bagai...
moga jd pengajaran buat semua.. sabar ye odah

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

bersabar lah odah..ditempat org memang kita takde pengalaman dalam hal macam ni.tapi pengalaman tu satu pengajaran kan..yang penting..kalau orang salah tak perlu nak caci maki..cukup sekadar bagi nasihat..itu sudah cukup kan..mungkin org tu marah sangat dan tak boleh kawal kot...be cool ye..

awie958 said...[Mari Balas Komen Ini]

ala kesiannya kat odah,sabar je la...apa le buat dah salah kita..jadikan pengajaran dimasa hadapan..untung dia marah jer..lau dia pecahkan cermin lagi satu hal nak ganti cermin lak huhuhu

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

sop : dah jadi kisah & tauladan...

shida'R : bkn surat layang tp surat yg melekap kat cermin kete & trus melekap kat hati & sanubari bila baca...hoho

syiela : dh sabar tahap maximum ni...thanx

Azhafizah[フィザ] : yup, mmg dia tgh temper xbrani nak tgk muka dia tkut nnti kena pelempang...hoho

awie958 : yela, kalo pecah crmin kete mau makan megi bulan ni

NURULHANIF said...[Mari Balas Komen Ini]

sabar yea.. tp cam knal gmbr blok tu.. penara ek.. hehe

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@NURULHANIF...yup! ada gak org yg kenal tgk gmbo ni ek...mmg crowded kn area penara

NURULHANIF said...[Mari Balas Komen Ini]

hehe.. kenal la cz sy pun sana.. tp sy duk blok D.. hehe... sy parking kat parking berpelekat.. xpernah blok org cz takut kereta kemek n calar tapi ada je kena calar jugak.. manusia memang camtu.. pentingkan dri sendiri..

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

@NURULHANIF...oic...sy dulu pun pnh duk kt blok D gak, pastu pindah blok B & C...asik pndah2 kat area tu jek...tp, skrg dh xduk situ lg...hope pasni dh xpndh randah lg dh pnt dh ni...hoho

NURULHANIF said...[Mari Balas Komen Ini]

la yeake.. penat gak pindah2 ni.. hehe

maro rozalez said...[Mari Balas Komen Ini]

Bila baca post ni hati aku xhabis terfikir, postifnya penulis blog yang alami kisah ini.

Mengaku kesalahannya tanpa memberontak semula sept kebanyakan org lain yg akan cerita benda xpuas hati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...