08 March 2011

SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA

High Heel Shoes Women Fashion Clip Art

"Equal access to education, training and science and technology: Pathway to decent work for women"

Hari Wanita Antarabangsa atau Hari Wanita Sedunia disambut setiap tahun pada 8 Mac.

Matlamat

Wanita hendaklah diberikan hak serta peluang yang sama rata sama ada dalam bidang pendidikan, kerjaya mahupun pembuatan keputusan. Wanita bergelut dengan kerjaya demi menyara keluarga dan diri, sedangkan pada masa yang sama, turut menjadi seorang ibu mahupun isteri di rumah.

Wanita terpaksa bertungkus-lumus mencari nafkah bersama-sama suami mahupun bersendirian. Ada ketikanya, mereka tidak dapat menumpukan perhatian kepada tanggungjawab membesarkan anak sepenuhnya. Ibu yang bekerja bimbang tentang keselamatan serta kebajikan anak yang ditinggalkan di pusat-pusat jagaan.Tambahan pula, kos menghantar anak ke pusat jagaan atau didikan awal yang menawarkan perkhidmatan atau kemahiran tambahan agak tinggi. Umumnya, perkhidmatan jagaan anak mahupun didikan awal kanak-kanak yang berkualiti merupakan prasyarat penting kepada wanita yang bekerjaya. 

Tuntutan wanita
  1. Cuti bersalin yang lebih untuk menjaga dan menyusu anak.
  2. Insentif kepada suri rumah sepenuh masa. Pada 2004, seramai 2.79 juta wanita di Malaysia menjadi suri rumah sepenuh masa.
  3. Ujian saringan kesihatan asas percuma setiap dua hingga tiga tahun sekali.
  4. Sistem kehakiman yang lebih 'mesra wanita' dan cekap dalam menangani kes-kes berkaitan keluarga. Malangnya, hakim wanita masih belum dilantik di mahkamah syariah. Ramai yang tidak bersetuju perlantikan wanita menjadi hakim di mahkamah syariah. Kajian Prof. Madya Noor Aziah Awal (UKM) 2001 mendapati 19 % kes perceraian masih tertangguh di mahkamah syariah Negeri Selangor dalam masa 12 bulan berbanding 30 % di mahkamah sivil.
  5. Keselamatan wanita dan kanak-kanak terjamin dan terpelihara terutama bebas dari ancaman mat rempit dan ragut. Contohnya kes pembunuhan adik Nurin Jazlin dan kehilangan Sharlinie.


Nabi Muhammad dan Wanita

Nabi Muhammad S.A.W menjadi contoh ikutan kita semua. Rasulullah adalah manusia pertama yang mengangkat martabat kaum wanita. Nabi menyuruh wanita menutup aurat bukanlah kerana mahu mengurangkan hak wanita, malah meninggikan lagi martabat wanita kerana wanita yang beriman itu umpama mutiara yang tidak ternilai harganya. Dalam sejarah, Nabi tidak pernah memarahi dan memukul isteri-isterinya. "Dikalangan lelaki, akulah yang paling terbaik melayan isteri". Syurga anak-anak berada di bawah telapak kaki ibunya.


Kepada insan yang bernama wanita kat luar sana "Selamat Hari Wanita"

Ramai wanita boleh hidup & survive tanpa lelaki selepas bercerai, tapi ramai lelaki yang tak boleh hidup tanpa wanita...Women are always beautiful

*nota kaki berbau :
3 orang Wanita yang paling aku kagum dalam dunia; Saidatina Khadijah Binti Khuwailid, Ibuku & Odah

7 KOMEN:

aleen aiden said...[Mari Balas Komen Ini]

selamat hari wanita utk mak kamoo dan mak alin!hu3

NasZ said...[Mari Balas Komen Ini]

Selamat hari wanita sedunia untuk awak...

S.3.V.3.N said...[Mari Balas Komen Ini]

Selamat hari wanita! hehe.

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

tq semua...semoga nasib wanita terus terbela...

wanacesh said...[Mari Balas Komen Ini]

setuju,,lelaki x bole hidup tanpa wnita,,!!
wanita yang aku paling sanjung--mak aku dan sumayyah

Terbang bersama awan~

Zyash said...[Mari Balas Komen Ini]

Selamat Hari WANITA. Zyash dah follow dah

MASZ said...[Mari Balas Komen Ini]

selamat hari wanita =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...