01 March 2011

SAMAN! OH SAMAN!





Lirik lagu Saman(A LA LA LA DATUK)- Poe


Saya nampak tu

* A la la la la tuk
A la la la la tuk
Tuk jangan saman
Tolong

** A la la la la tuk
A la la la la tuk
Tuk kita kawan
Sape kawan

Saya minta tolong pada datuk
Jangan saman
Saya ada perjumpaan
Dengan persatuan
Surat saman macam ini
Saya ada lapan
Termasuk yang ini wahai datuk
Sudah sembilan
Tolonglah datuk (tolong datuk)
Tolonglah jangan saman (jangan saman)

(Encik dengar sini, hey)
Mana boleh tidak saman
Pandu kereta tak reti perlahan
Orang lain pun guna jalan
Mereka ikut peraturan
Besok bayar saman ini
Ini sudah sembilan kali
Kali ini jangan lalai
Nanti awak tidur tidur balai

Saya janji pada datuk
Sumpah saya tak buat lagi tuk (betul ke)
Pandu kereta laju laju
Takut langgar tembok
Saya tak tipu
Saya cakap betul
Saya janji pada datuk
Betul betul punya janji
Saya tak buat lagi
Tolonglah datuk (tolong datuk)
Tolonglah jangan saman (jangan saman)

(Dengar sini, hey)
Lapan saman tidak bayar
Janji awak saya tak percaya
Tandatangani kertas ini
Awak tidak akan lepas lagi
Besok bayar saman ini
Ini sudah sembilan kali
Kali ini jangan lalai
Nanti awak tidur tidur balai

Mana boleh tidak saman
Pandu kereta tak reti perlahan
Orang lain pun guna jalan
Mereka ikut peraturan
Besok bayar saman ini
Ini sudah sembilan kali
Kali ini jangan lalai
Nanti awak tidur tidur balai

Lagu: Ian Lewis
Lirik: Poe


Saman...Oh...Saman...Semalam last day untuk pesalah trafik setelkan segala jenis saman yang dah pun lama tertunggak...so, ramailah yang beratur panjang kat depan balai polis trafik & pejabat pos sebab takut disenarai hitamkan & semata-mata nakkan diskaun saman 50% (cuba tengok gambar kat atas tu)...bagi yang setakat 1 or 2 saman maybe tak terasa sangat kot diskaun 50% tu, tapi pada yang ada lebih dari 10 saman tu banyak jugak...saman yang berjumlah RM14k just bayar RM7k jek kan jimat tu...

Masalahnya Trafik PDRM dah bagi tempoh start dari 1 Disember tahun lepas lagi tapi semalam barulah orang sibuk beratur panjang-panjang nak bayar saman...biasalah kalau tak buat kerja last minutes tak nama rakyat Malaysia???...bukan setakat balai polis trafik & pejabat pos yang sesak tapi laman web tempat bayar saman pun jammed sama...MyEG termasuklah maybank2u semalam pun asyik hang jek

Moral of the story; lepas ni bayarlah saman awal-awal tak payah nak tunggu ada diskaun or last minit baru terhegeh-hegeh nak bayar...lagipun start 1 Mac ni siapa yang bayar saman lewat makin lama amount tu akan meningkat...dah macam ceti punya interest...nak bagus lagi cuba elakkan dari kena saman lagi jimat tak payah keluar duit satu sen pun

*nota kaki berbau :
Teringat pada Terusan Wan Mat Saman terusan yang terpanjang di Malaysia waktu belajar subjek Sejarah dulu....

4 KOMEN:

Nurul Afifah said...[Mari Balas Komen Ini]

kat sini on sama..aduh..lawak btol..

S.3.V.3.N said...[Mari Balas Komen Ini]

haaa..mesti ada saman juga nih kan? haha.

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

@S.3.V.3.N...xmkn saman...hoho!

A'IM said...[Mari Balas Komen Ini]

terasa diperli disini.haha.. rujuk entri balai polis melaka tengah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...