07 February 2011

SEHARI DI LEBUHRAYA






Semalam aku & segerombolan rombongan dari Muar, Kuala Lumpur & Kuala Lipis telah pun bertolak balik ke destinasi masing-masing melalui PLUS Highway setelah berjimba selama 3 hari 2 malam di Bukit Merah Laketown Resort...

Baru berapa minit masuk highway menuju ke selatan, kereta dah bergerak macam siput babi...tensionlah apa lagi...dah terbayang kat kepala perjalanan yang biasanya cuma 4-5 jam bakal jadi 8-10 jam...tambah pulak dengan cuaca panas semacam jek hari tu sampai air-cond pun jadi suam-suam kuku...ramai jugak yang cilok ikut lorong kecemasan...ada yang kantoi dengan polis tapi ramai yang lepas macam tu jek...polis pun dah tak kuasa nak tahan


RnR memang sesak gila tak payah nak cerita...penuh dengan kenderaan & orang...ada yang parking kat tepi highway & menapak ke RnR sebab kawasan parking dah full house...itu pun nasib baik ada anggota RELA yang jaga kawasan parking...kalau tak tambah lagi jammed kat RnR pulak...time tu jugak ramai bikers yang buat convoy...bersusun motor diaorang menambahkan lagi sesak kat kawasan parking

Boleh katakan semua RnR yang aku nak berhenti sesak sampaikan hentian sebelah yang biasanya tak ramai orang pun jadi sesak...aku ingatkan kalau berhenti kat tempat yang tak glamer clear tak ramai orang...nak makan kena beratur panjang, nak kencing pun kena long queue (toilet ladies lah queue yang paling panjang sekali)...nak isi minyak pun kena berbaris macam Perbarisan Hari Kebangsaan...senang cerita segala-galanya jadi sesaklah time hari tu

Sepanjang jalan banyak kereta yang berhenti kat tepi highway sambil hidupkan hazard lamp...bukan apa just nak bagi anak-anak kencing kat tepi jalan sebab kalau nak tunggu sampai RnR memang budak tu dah terkencing dalam kereta...yang bapak budak pun ada yang kencing kat celah-celah pokok

Mula-mula aku rasa macam rugi jek bayar duit tol semata-mata nak layankan jammed berjam-jam kat highway...tapi bila fikir balik nasib aku lagi baik sebab ikut highway...Si Odah yang bertolak pukul 11 pagi dari Parit Buntar sampai KL pukul 12 tengah malam sebab dia ikut jalan lama...ramai yang bajet kalau ikut jalan lama tak sesak tapi ternyata silap besar...makin menyesakkan...teman bukan orang Perak tak tau nak ikut jalan dalam ni...kalau tak nak jugak try


Masa kat Taiping hari tu dah lah kecewa...hasrat nak melawat siamang kat Zoo Taiping terpaksa dibatalkan memandangkan orang yang lebih ramai dari binatang-bintang yang ada kat dalam zoo...itu tak termasuk lagi orang yang berperangai binatang time bawak kereta....nak parking pun susah...nak lepak kat taman tasik Taiping pun dah hilang mood sebab terperangkap dalam jammed berjam-jam...sepanjang jalan nak ke Zoo Taiping memang penuh sesak tambah pulak dengan cuaca panas yang bikin hati jadi panas...kat bawah ni masa yang diambil untuk sampai ke destinasi masing-masing...semua dua kali ganda lambat dari biasa

Bukit Merah ke Kuala Lumpur : 8 jam
Bukit Merah ke Semenyih : 9 jam
Bukit Merah ke Muar : 11jam
Parit Buntar ke Kuala Lumpur : 12 jam (ikut jalan lama)
Moral of the story : rancanglah perjalanan anda masa cuti perayaan


*nota kaki berbau :
Dalam perjalanan ini, menuju destinasi, berbagai lebuhraya dilalui...

2 KOMEN:

Zuraifah Zulkuflee said...[Mari Balas Komen Ini]

fuiyooo
lame giler jammed...
mau kematu punggung duk lame dlm kete

odah + one = odahone said...[Mari Balas Komen Ini]

yup...smpi umh dh xlarat nk duduk mcm ada bonggol....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...