25 October 2010

MY NICKNAME IS? UiTM SEGAMAT MEMORIES


"Apa Nama Nickname Anda"

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.

FadhlKebaikan, kelebihan, sisa
FadhlurrahmanKeutamaan dari Allah, Anugrah Arrahman
FadiPenebus
FadilGenerous, honorable
FadlDermawan, murah hati
FadlanKeutamaan
FadliKelebihanku, ihsanku
FadlinKeutamaan
FadlullahKelebihan Allah
FaeyzaSukses, hidupnya meningkat
FahadHarimau bintang
FahdHarimau
FahimYang faham, memahami, pintar, rajin belajar
FahmanKefahaman
FahmiKefahamanku, pemahaman


Kat atas ni adalah diantara himpunan nama2 indah dalam Islam bagi anak lelaki...baguskan makna-maknanya...tapi kebanyakan orang sekarang main bubuh jek nama asal bunyinya sedap bila dipanggil tapi makna entah haram pun tak tahu...

Kalau kena yang maknanya bagus takpe gak lah tapi kalau maknanya yang bukan2 & tak elok? how? mana tau maknanya taik kucing kering ker or nama ada kena mengena dgn binatang haram seperti anjing or babi ker or nama setan ker...sian kat budak tu

Sebab tulah budak2 zaman skrg ramai yg nakal2 coz sering dipanggil dgn nama2 yang tak berape nak elok maknanya...ewah pandai plak aku membebel

Lagi satu trend skrg nama mesti panjang2 sampai lima ke enam harkat sampai jenuh budak tu nak tulis nama atas kertas jawapan peperiksaan & isi apa2 borang termasuk borang nikah, borang pendaftaran, borang pajak gadai & macam2 jenis borang yang memerlukan nama...ada ker borang yg tak mintak nama?...nama aku pun ni dah dikira panjang 3 harkat

Bila cite pasal nama ni teringat plak aku kisah masa aku belajo kat uitm cgamat dulu...kat sini dieorang tak panggil nama ikut nama sebenar macam yg mak bapak bagi kat dalam ic, tapi dieorg just panggil guna nama nickname yg senior2 beri masa baru masuk dulu...

As part one or freshie wajib jumpa senior2 utk dapatkan nama nickname sampai dapat...nak dapatkan nama nickname tu adalah rintangan dan cabarannya...nantilah kalo rajin aku cite dalam entri yg akan datang...Siapa yang dah dapat nickname tu dah kira berjaya, tak kesahlah apa nama pun asalkan ada nama yg nak dipanggil walaupun dapat nama yang maksudnya macam gampang

Kalau ada sape2 yg tak puas ati dgn nama nickname yg senior bagi die boleh jumpa senior2 lain yang lagi tinggi senioritinya dari senior yg bagi nickname tu...nickname tu boleh dicantas oleh super senior...

Contoh; senior part6 boleh cantas nama yang diberi oleh senior part5 dan kebawah, tapi senior part8@super senior boleh cantas nama yg senior part6 bagi...untuk rekod hanya senior part4 dan keatas jek yg boleh bagi nama nickname kat budak2 part1...wow hebatkan sistem ini

Uitm cgamat ni mmg unik sket...diantara tujuan utama sistem nickname ni diperkenalkan sebab kalo berlaku apa2 illegal case kat dalam kampus pak guard susah nak cekup coz xtau nama sebenar...good idea...tapi aku pun tak taulah sape perintis sistem ni maybe mak, bapak or uncle2 kita yang belajo kat sini dulu kot

Dalam banyak2 nama ada nama yang best & sedap didengar tapi makna macam haram...ada gak nama yang elok maknanya walaupun bunyinya tak bape best...nama2 yg senior bagi kadang2 bergantung pada rupa bentuk & penampilan seseorang serta latar belakang budak tu

Tapi kebanyakannya aku tengok dieorang main bantai jek bubuh nama junior, especially bagi nama yang mencarut marut sampai tak sanggup nak dengar maknanya walaupun bunyinya macam best bila dipanggil...

Part1 mesti perkenalkan nama nickname bila jumpa dgn senior & bgtau sape yang beri nama tu...kalo makna nickname mcm sial mmg jadik bahan gelak para seniorlah gamaknya...Member2 sebaya pun bantai gelak sama gak walaupun makna nickname die lebih kurang sama jek, benda alah tu gak...korang akan paham bila dah teliti senarai nama2 kat bawah ni

Ada student yang pakai nama nickname die sampai grad, tapi ada gak yang tukar nama len bila dah sampai tahap super senior coz tak sanggup nak gunakan nama yang maksudnya macam haram jadah sampai grad

Tak kesahlah yang penting ni semua pengalaman yang best time aku belajar kat uitm cgamat dulu...ada gak benda yang nak diingat & boleh selitkan kat dalam blog ni...ada banyak lagi cite2 best kalo rajin aku cerita lagi...enjoy!

WARNING!!! NAMA-NAMA KAT BAWAH NI MENGANDUNGI UNSUR-UNSUR LUCAH YANG AGAK MELAMPAU DAN TAK SESUAI DIBACA OLEH BUDAK BAWAH UMUR

*Yang dalam bracket tu makna disebalik nickname tu
  • Panpa (pantat pelupa) sebab selalu lupa nama2 senior masa orientate
  • Pumak (pukimak) chief kepada 3 nama kat bawah ni
  • Pujing (pukimak anjing)
  • Puyam (pukimak ayam)
  • Pubi (pukimak babi) *kebetulan plak gang2 yg dapat nama pukimak ni duduk bilik yang sama...nasib ko lah
  • Pudat (puki sendat)
  • Puchow (puki lancau)
  • A'at (aku main pantat malam jumaat)
  • Ratat (raba pantat)
  • Korie (kolom konek sendiri)
  • Kobang (konek berlobang)
  • Damer (budak darjah lima)
  • Komer (konek Damer) *Damer yang bagi nama kat budak ni
  • Bless (black ass) trademark sambil tepuk bontot
  • Taei (taik)
  • Taibo (taik jebo) *badan beso macam bouncer & kuat berak
  • Talat (taik palat)
  • Tobby (tokey babi)
  • Barock (babi rock)
  • Jimbit (jimak menggunakan telefon bimbit) ke hulu hilir asyik dengan handset Ngage dia jek
  • Chikee (cipan 2 kaki)
  • Madi (mambang mabuk minum brandi)
  • Mapart (macai 224)
  • Gipat@Gips (gigi rapat)
  • Niti (nikmat idup sebelum mati)
  • Tugi (hantu gigi)
Banyak lagilah nama2 nickname tapi aku tak bape nak ingat maybe member2 boleh tolong kalo baca entri ni...kalo aku ingat aku edit balik...Yang kat bawah ni antara nama-nama nickname yang aku ingat tapi tak tahu or dah lupa maknanya apa...
Ramock, Sawit, Bagong, Kajau, Kopiah, Saoux, Brut, Jalut, ombie, burang, hanger,B-eye, K-tom, Taan, etc

*Moostank...ni lah nickname aku best tak? tapi maknanya rahsia…hoho...chow...Update : temui budak2 wing 3C di fesbuk group Wing 3C Success

WARNING!!! NAMA-NAMA DIATAS INI ADALAH CONTOH NAMA-NAMA YANG TIDAK ELOK. OLEH ITU JANGAN SEKALI-KALI CUBA UNTUK MENAMAKAN ANAK-ANAK ANDA DENGAN NAMA-NAMA YANG TERSEBUT DI ATAS. HARAP MAKLUM.


Peta Lokasi UiTM Segamat



Welcome...selamat datang student


Inilah die kolej sempana riau yang dah berwajah baru...disinilah tempat aku menghabiskan masa dengan kawan2...time aku belajo dulu buruk sket kaler kuning air@cream dengan bingkai tingkap kaler ijau...ni baru renovate kot, tapi rekabentuk tetap sama gak...aku tinggal kat wing yang paling ujung skali wing3C orang panggil wing kayangan



Dulu kolej sempana riau berdepan dengan kolej gurl, kolej si manja kini yang nampak kat dalam gambo ni, sekarang aku tak taulah...wing3C ramai artis2 tandas...tiap2 malam dieorang akan melalak sambil men gitar menghadap ke kolej ni sambil didengari oleh siswi2 dari celah2 tingkap...siap ada yg request lagu tu


Taklah lawo macam kampus Shah Alam...bolehlah...lokasi pun kat tengah2 utan...tapi ada kehidupan@life kat dalam tu yang org len tak tahu kecuali ex-uitm cgamat...HOHO...macam bagus jek

*nota kaki berbau : 
Rindu kat budak-budak wing 3C wing gay@maharaja kayangan yang happening tiap masa

3 KOMEN:

ken said...[Mari Balas Komen Ini]

UTM is nice :)

Cinnamon said...[Mari Balas Komen Ini]

wahh..rindu nye kt sr wing 2c terutama bilik aku sr 241...tp dh bnyk berubah dh

Odah + One = OdahOne said...[Mari Balas Komen Ini]

@Cinnamon...yup SR mmg dah byk berubah...tapi kalo boleh turn back time best gak...hoho...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...