16 April 2012

RESEPI RAHSIA BUAT MI BANDUNG YANG SEDAP




Apakah rahsia untuk masak mi bandung yang sedap? 

Tak perlu resipi tradisi turun temurun dari nenek moyang...tak perlu copy paste resipi kat internet...tak perlu keluarkan modal banyak-banyak untuk buat rempah yang rasanya belum tentu sedap...yang perlu hanyalah...

Perencah Mi Bandung Segera Mak Pon Muar

Ini dia rahsia OdahOne buat mi bandung yang sedap lagi menjilat jari...kalau tak percaya boleh try...tapi, rempah ni tak taulah ada jual ke tak kat market...ni pun beli time balik Muar hari tu...memang TERBAEK! rasa sebijik macam makan kat gerai mi bandung area Muar

Cara nak buat pun senang jek ikut langkah-langkah ni;

  1. Rebus daging & campurkan dengan tulang sikit sampai empuk@lembut dagingnya tapi jangan sampai tulang jadi lembut sudah (kalau rebus daging jek tanpa tulang rasanya memang akan lari sikit, pati dari tulang bercampur daging ni lah yang menyedapkan kuah mi bandung)
  2. Lepas tu campakkan atau masukkan (dalam bahasa halusnya) perencah mi bandung segera & gaulkan sampai rata
  3. Boleh masukkan udang, fishcake atau fishball, sayur sawi & telur untuk menambahkan lagi kesedapannya ikut taste masing-masing
  4. Siap sedia untuk dihidang bersama mi kuning



Ada banyak brand perencah mi bandung muar tapi brand Mak Pon ni yang paling best rasanya...sebab dah test jenama yang lain tapi rasa kesedapan perencahnya tak kick sangat...rempah ni memang pekat satu peket cukup untuk 5-10 orang makan bergantung kepada saiz orang yang makan...lazimnya sorang akan makan sekurang-kurangnya 2 pinggan




OdahOne pergi beli sendiri kat tempat owner pembuat perencah mi bandung ni sebab nak dapatkan harga yang murah sikit...lagipun member-member kat ofis ramai yang order...hari tu buat demo saja jemput kawan-kawan datang rumah...ramai yang puji & cakap tak pernah makan mi bandung sesedap ini...bila tunjuk rahsianya ramai pulak yang nak order...nasib baik perencah ni kena simpan dalam peti sejuk kalau tak, boleh jual online...hoho...bisnes minded

Kami siap jumpa & berborak dengan Mak Pon iaitu orang yang bertanggungjawab mencipta resepi perencah mi bandung segera ni...dia memang friendly & suka berborak...tapi, bila tanya tentang resepi memang dia tak boleh nak borak itu rahsia perniagaan katanya...dia cuma boleh ajar yang basic-basic jek...siapa yang singgah muar boleh try cari perencah ni & D.I.Y kat rumah


MI BANDUNG MUO | CERITA DISEBALIKNYA


*nota kaki berbau :
Mi Bandung, Sirap Bandung mahupun Rumah Berbandung bukan berasal dari Bandung Indonesia

13 KOMEN:

Mialia said...[Mari Balas Komen Ini]

mi bandung muarrrr, mmg terbaik.. hehe.. smua dari johor msti sedap2.. XD

CikPuan Azizah said...[Mari Balas Komen Ini]

mee bandung muar dr johor memang sedap giler kak!! peh lagi berbaloi buat sendiri kan..

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Mialia : yup! mmg sedap...org johor mmg suka mkn...hoho

CikPuan Azizah : sedap kan kalo mkn kt tmpt lain xsesedap mi bandung muo mmg byk bezanya..jom try wt jijah

Azhafizah[フィザ] said...[Mari Balas Komen Ini]

eh ade ye jual perenceh segera ni..terbaiklah..selalu kalau balik kg abah buat prencah sendiri..memang terbaik lah mee bandung johor kan..muarlah paling kaw punye.

syiela said...[Mari Balas Komen Ini]

kalau ada perencah camni kan sng... selalu buat sendirik je.. kdg sedap kdg tu biasa la hehehehe

Noraim said...[Mari Balas Komen Ini]

terbaik la kak! mesti akak pandai masak ni. huhu.

fallen angel said...[Mari Balas Komen Ini]

mi bandung muar memang superb. rindu nak makan lagi. alahai, akak buat sy terliur!

gnesop poseng said...[Mari Balas Komen Ini]

boleh buat berniaga tu odah..
order online tp hantar by hand.. :)

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

Azhafizah[フィザ] : pandai gak abah u wt perencah sendiri ek..mesti best

syiela : tulah kalo wt perencah sendiri rasa mmg beza2 ikut mood org yg wt...hoho...tapi jenis instant ni diaorg ada sukatan sendiri & hari2 wt benda ni sure rasa lebih kurang sama jek...yg penting best

Noraim : tak pandai masak dik setakat main campak2 kan bahan tu bolehlah...hoho

fallen angel : terliur ke? sorilah nnti dtg umh akk masak byk2 makan sampai tertidur pulak

gnesop poseng : bagus idea tu en sop...skrg ni pun tiap kali balik muo amik stok byk2 & jual kt kwn2 sekerja...lepas gak duit tol balik muo...hoho

CintaZulaikha said...[Mari Balas Komen Ini]

walamak, da lama tak makan mee bandung nih..sedap nih. kat pontian tader jual ke perencah dy nih??

shida'R said...[Mari Balas Komen Ini]

wahhh odahh andai shida dapat makan mee bandung tu..fav tu..huwaaa... :(

OdahOne OdahOneBizz said...[Mari Balas Komen Ini]

CintaZulaikha : xtaulh kt pontian ada ke tak...tp kalo ada jual pun tak sama dgn yg muo py kot

shida'R : kat tepeng asik pekena mi udang jek kan shida sekali sekala pekena mi bandung pun best gak

Najihah jannah said...[Mari Balas Komen Ini]

-❒- Cewek Manis..Body perfect yang Doyan Bugil..Senyuman Menawan.?

-❒- Video Hot : Kelakuan Sepasang Abg Berkerudung Ditepi Pantai..Romantis & Hot.

-❒- Pesta Dugem : Trend Abg Jaman Sekarang.. Dunia Malam Jadi Primadona..??

-❒- Koleksi Photo Hot & Bugil Abg Sma Yang Lagi Naik Daun.Mulus Susunya

-❒- Video Hot : Adegan Mesum Tyas Mirasih Dalam Kolam Renang..Mantap Cipokannya

-❒- Video Hot : Ngintip Sepasang Abg Ngentot di Hutan Belantara.

-❒- Senyuman Vagina : Senyuman Bibir Bagian Yang Manakah ini..?

-❒- Senyuman Manis Gadis Spg Bispak : Permainan Ranjang Yang Hot.

-❒- Kumpulan Gadis Manis Lagi pamer Susu Puting Mungil..Manis

-❒- Video Hot : Ngentot Hot Dalam Bilik warnet..Nekat Banget.

-❒- Koleksi Berbagai Gaya Ngentot Hot..mantap. Cara Membuat Wanita Terangsang Dengan Cepat

-❒- Adegan Ngentot Hot Miyabi yang Bikin Nafsu...Akhh Ughh

-❒- Maen Game : Koleksi Kelakuan Aneh Abg Maen Komputer Sambil Bugil.

-❒- Colection Abg Jepang Yang Imut Denga Toket Yang Besar..Mantap

-❒- Sekretaris Pribadi Lagi Pamer Susu & Memek Putih.

-❒- Abg Ngangkang Pamer Memek Lubang Sempit..Menganga Gan.



★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
╔══╗═════╔╗═════
╚╗╔╬═╦═╦═╣╠╦╦╦╦╗
═║║║╩╣║║╬║═╣║║║║
═╚╝╚═╩╩╬╗╠╩╬╗╠═╝
═══════╚═╝═╚═╝══
★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★



This Is My Facebook Link, Add Me If You Need A Good Friend

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...