30 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY | ODAHONE #19





*nota kaki berbau :
Aku terima nikahnya...maka syaitan pun menangis

29 November 2011

RISIK MEMPELAI TERNYATA TIDAK MENGECEWAKAN MALAH MENGASYIKKAN


Selesai sudah satu episod "From Muo To Taypeng With Love (Final Episode)"...kisah percintaan ni kan macam drama...syukurlah kami dah sampai ke final episode...dah tak larat lagi dah nak berlakon depan kamera...dah jemu nak menghafal skrip hari-hari...persamaan yang selama ni susah sangat nak diselesaikan dah pun dijawab dengan jayanya...Odah + One = OdahOne...jawapan yang perfect & dapat score A+++

Overall episod ni semua ok & semua orang berpuas hati dengan endingnya...majlis pun berjalan lancar...Alhamdulillah, sepanjang majlis tak hujan walaupun sekarang ni musim hujan turun mencurah-curah...habis jek majlis, tepat pukul 6.30 petang barulah hujan turun selebat-lebatnya sampai bawak ke malam...maybe sebab mendengar suara si makcik menyumbangkan suaranya pada peti karaoke si deejay...ada jugak suara sumbang yang cakap, "Untunglah pengantin, malam ni hujan lebat"...??? 

Nasi & lauk pun cukup untuk tetamu makan takde yang nangis sebab tak dapat makan...makanan sedap-sedap pulak tu siap ada laksa utara lagi...memang syok jamu tetamu makan puas-puas...tetamu yang hadir pun boleh tahan ramai...tak jangka ramai gak yang datang even time tu kat sana sini penuh dengan signboard orang kahwin kat trafik light mahupun pada tiang-tiang lampu...balance nasi & lauk kenduri pun tak banyak...dapatlah ayam & itik merasa sorang sikit nasi minyak pengantin

Yang paling puas hati sekali pakej perkahwinan yang OdahOne ambik dari Butik Pengantin Risik Mempelai...ternyata tidak mengecewakan...memang berbaloi-baloi dengan duit yang kami bajet...boleh ushar entry ni kalau nak tau lebih lanjut tentang "Risik Mempelai" yang terletak di Parit Buntar...terima kasih banyak untuk Syahrul & the crew...credit untuk you all, good jobs!...diaorang ni jenis yang tak berkira sangat tu yang best...takdelah sampai benda-benda kecik pun nak charge

"Anda tidak perlu berbelanja lebih untuk kelihatan cantik dihari perkahwinan"...ewah! ayat nak macam drama petang-petang...yelah, kami kahwin pun bajet ciput so kena ushar pakej kahwin yang paling murah, jimat lagi cantik...pilihlah butik pengantin elok-elok kalau nak kahwin kalau tak sampai anak dah 3 orang pun still rasa terkilan bila tengok gambar sendiri kahwin 

Ramai yang puji start dari design baju, warna, decoration, aksesori, solekkan, pelamin, meja makan & tempat tidur...yang keji setakat ni tak dengar lagi, maybe lepas tengok gambar kat bawah ni ada yang akan mengeji kot???...pujian or kejian orang tu semua tak penting yang penting Odah & One sendiri puas hati

Warna pink & biru yang kami pilih memang match dengan warna kulit walaupun pilih kaler baju ni last-last minute...yang paling menghidupkan suasana ialah hiasan 100% bunga hidup pada meja makan, pelamin & tempat tidur termasuklah bunga tangan...betul-betul menghidupkan suasana...habis jek majlis, rumah pun dah jadi macam taman bunga...nasib baiklah bunga di taman dah pun dipetik orang

Kadang-kadang keluar bajet kahwin sampai berpuluh ribu pun orang still kutuk jugak kan...so, yang paling penting tuan punya badan puas hati pedulikan mulut-mulut longkang tu semua...just beli penutup longkang & tutup habis cerita...tapi, sekarang penutup longkang pun orang nak rembat...tak tau nak tutup pakai apa lagi dah

Hiasan bilik tidur pengantin pun dah macam pelamin penuh dengan bunga-bunga cinta sampai member-member ingatkan OdahOne bersanding kat atas katil...ada ker orang yang bersanding kat atas katil?...mau roboh katil kalau bergambar ramai-ramai dengan family atas katil...mak, ayah, mak long, pokde, tok wan, tok anjang, kak chik, acu semua naik atas katil bergambar...tak dapat nak bayangkan camne...ngerinya

Kat bawah ni OdahOne belanja pengunjung blog ni dengan gambar-gambar kahwin pada siapa yang sudi nak tengok...ni gambar yang tak official kami curi dari Facebook member-member...yang official tak keluar lagi

Episod di Taiping, Perak dah pun berakhir kita berjumpa pulak dalam episod seterusnya di Muar, Johor...tungguuuu....












*nota kaki berbau :
Cik Saloma jangan suka mencaci, aku sudah pun beristeri/bersuami, dah kena rantai kaki

23 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY | ODAHONE #18





*nota kaki berbau :
Malaysia Boleh! Indonesia Bisa! Enggak Bisa...Malaysia lagi Bisa Berbisa!

22 November 2011

FROM MUO TO TAYPENG WITH LOVE | FINAL EPISODE


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Terima Kasih kerana mengunjungi blog yang serba merah ini...OdahOne akan mula bercuti bermula dari 16 November 2011 hingga 22 November 2011...Harap maaf jika kami tidak sempat membalas segala komen & kunjungan anda...Insyallah, segalanya akan kami balas selepas daripada tarikh tersebut...Nantikan OdahOne akan kembali lagi dengan entry-entry yang lebih ganas...Buaarghhhhh!...Together As One...Odah + One = OdahOne...Marilah Kahwin!


Doakan Kebahagiaan Kami...


Akhirnya entry yang ditulis pada 30 Oktober 2010 menjadi kenyataan...


*nota kaki berbau :
Hidup ini tidak seindah yang kita rancang tapi bila...'Bersamamu Hidup Ini Indah Semuanya'...Dugaan Allah itu amat hebat begitu juga dengan nikmatnya

20 November 2011

TUTORIAL CARA BUAT SPHERE LABEL | LABEL ANIMASI BLOGUMULUS



Macam mana cara nak buat Labels ada awan-awan terbang macam blog OdahOne ni? Boleh ajar tak?

Ok, caranya senang jek...Ikut langkah-langkah kat bawah ni step by step sure berjaya buat labels awan nano yang berterbangan kat blog anda...OdahOne suka buat tutorial secara bergambar untuk senang faham...So, jangan pening kepala kalau tengok banyak sangat gambar...KLIK pada gambar untuk lihat image yang lebih besar & jelas...Boleh try & error buatlah sampai anda berjaya...Kita mulakan dari A to Z...

1. Firstly, SIGN IN dulu ke account blogger anda. Then, KLIK pada 'Design'


2. KLIK 'Template'  & seterusnya klik 'EDIT HTML'

3. KLIK 'Proceed' untuk ke langkah seterusnya

4. KLIK  untuk tick pada 'Expand Widget Templates' & kemudian jangan lupa KLIK 'Save Template' untuk buat backup template yang asal supaya kalau berlaku error time kita edit template boleh recover semula dengan script template yang asal

5. Tekan 'F3' atau 'Ctrl F' supaya keluar menu macam di atas. Kemudian copy code ini;  <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> & paste diruangan tersebut & press 'ENTER'

6. CARI code seperti berikut atau yang seakan-akan sama;


<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

7. Bila dah jumpa, COPY pulak code yang kat bawah ni & PASTE di BAWAH code di atas (boleh rujuk ***Contoh Bergambar)

<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a> Posted by <a href='http://adesyams.blogspot.com/'>Ade'S Tricks</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>

***Contoh Bergambar code yang telah Di PASTE. ***CODE <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'> mungkin  berbeza mengikut template masing-masing, cari code yang seakan-akan sama dengan code tersebut

8. LASTLY, klik 'Save Template' untuk simpan & lihatlah hasilnya pada blog anda


Belum habis lagi...ada lagi ni...

Untuk EDIT Label Animasi Awan Nano (Blogumulus) ini mengikut kesesuaian blog anda ikuti pula langkah-langkah yang berikut;


1. ADJUST / MODIFIED LEBAR, TINGGI & WARNA BACKGROUD 

Variable untuk lebar dan tinggi ada pada baris script berikut, cari & edit pada script tersebut mengikut kesesuaian blog anda

var so = new SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");

240 menunjukkan lebar widget (saiz standard)
300 menunjukkan tinggi widget (saiz standard)
#ffffff menunjukkan warna background (warna default ialah White boleh ubah guna code warna sendiri)
*Klik SINI untuk pilih code warna anda
Contoh : Kalau nak gunakan background warna merah gantikan code #ffffff berikut dengan yang ini #ff0000

2. TUKAR WARNA TEXT

so.addVariable("tcolor", "0x333333");

"tcolor" adalah flash variable, jadi pastikan anda hanya menggantikan angkanya sahaja. 333333 ialah warna default iaitu Dark Grey. Gantikan angka tersebut dengan code warna pilihan anda.
*Klik SINI untuk pilih code warna anda

3. TUKAR KELAJUAN PUTARAN

so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);

100 menunjukkan kelajuan standard putaran label (labels yang bergerak seakan-akan awan, lagi tinggi lagi laju dia berputar)
*Cuba gerakkan cursor pada labels yang telah siap untuk melihat kelajuannya berputar

4. TUKAR UKURAN FONT

so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");

12 menunjukkan ukuran font standard yang digunakan
*Kurangkan angka 12 untuk kecilkan font & tambah kalau nak besarkan lagi font 

5. TUKAR BACKGROUD JADI TRANSPARENT

//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);

Kalau nak buat background jadi transparent just delete tanda // dari script di atas


SEKIAN...TERIMA KASIH

Selamat Mencuba! Kalau ada sebarang pertanyaan jangan malu untuk bertanya...OdahOne akan cuba, try & test untuk menjawabnya...


Credit untuk Encik Roy Tanck kerana mencipta Labels Awan Nano ni...Boleh Klik SINI untuk tutorial asal

"CARA UNTUK LETAK IKLAN CHURP CHURP BERGAMBAR DALAM BLOG | TUTORIAL"

11 November 2011

AWAS HARIMAU MUDA!


Oktovianus Maniani
Titus Bonai
Patrich Wanggai

*nota kaki berbau :
Harimau Muda atau Garuda Muda? Malaysia Boleh atau Indonesia Bisa? Enggak Bisa Pak!

11.11.11 ALL IN ONE



Friday 11.11.11...once in a lifetime


One, It represents a single entity, the unit of counting or measurement...sometimes referred to as unity, is the integer before two and after zero...One is the first non-zero number in the natural numbers as well as the first odd number in the natural numbers. Any number multiplied by one is the number, as one is the identify for multiplication (wikipedia)



The Law Of odahONE

We are all one...Odah & One...Odah + One = OdahOne, a simple equation but with a very big answer

My name is also One...one love, one heart & one soul...i'm the only one nothing but the one, but please don't call me hai 'one' (haiwan)...the only one who loves & make you weep...you're One in a million...yeah! that's what you are

Therefore, in the name of who I AM, and I am One with all to Odah...I ask that; Only That Which Is The Highest Good Of All Concerned happen here and now, and through all time and entire space


When one of us is harmed, all are harmed...When one is helped, all are healed...one for all & all for one, even the word were adapted from The Three Musketeers not One Musketeers

If you add the one (1s) in 11.11.11 you also get two (2s)...Two is the number of togetherness (OdahOne all together as one)...It’s time we all realised we are all connected to all life everywhere...and If you add up all the 1s in 11.11.11 you get 6 - the number of love & romance (numerology)


One Malaysia...what is the definition of One Malaysia? Is it only ONE country named Malaysia in the whole world?...hoho...just kidding

Actually, in Malaysia, there are many ethnic groups and races...1Malaysia means people in malaysia united in anything and merged into one nation in malaysia...for me it's the same policy that has been here for long, only to be re-branded by our new Prime Minister

I think that's all about ONE...Last but not lease..."One Stop One Shop One Satisfaction"...tagline for our blogshop OdahOneBizz..sempat lagi promote tu... 

*Berapa banyak ONE daa...Jom layan lirik lagu ONE by Metallica pulak...anyway, ramai betul yang buat entry tentang 11.11.11


I can't remember anything Can't tell if this is true or dream Deep down inside I feel the scream This terrible silence stops it there Now that the war is through with me I'm waking up, I cannot see That there's not much left of me Nothing is real but pain now Hold my breath as I wish for death Oh please god, help me Back in the womb it's much too real In pumps life that I must feel But can't look forward to reveal Look to the time when I'll live Fed through the tube that sticks in me Just like a wartime novelty Tied to machines that make me be Cut this life off from me Hold my breath as I wish for death Oh please god, wake me Now the world is gone I'm just one Oh god, help me Hold my breath as I wish for death Oh please god, help me Darkness imprisoning me All that I see Absolute horror I cannot live I cannot die Trapped in myself Body my holding cell Landmines has taken my sight Taken my speech Taken my hearing Taken my arms Taken my legs Taken my soul Left me with life in hell

*nota kaki berbau :

Engkaulah yang satu Pujaan hatiku Sucinya cintaku padamu Sayangku Hanya kau yang satu Kasih dan rinduku...Milikmu...Satu Satu Satu

10 November 2011

GEMURUH SUARA DUA BERBALAS SATU


Dua Berbalas Satu? Apa tu? Hantaran Kahwin Ke? Awat sikit sangat saved bajet ke?

Apolah ingat nak kahwin jek...Tahniah! Tahniah! Tahniah! buat skuad bolasepak Sukan Sea (Harimau Muda) sebab berjaya membenam skuad Gajah Putih dengan keputusan Dua Berbalas Satu...


Tahniah jugak buat skuad hoki Projek 2013 kita yang berjaya mengalahkan pasukan Pakistan dalam Kejohanan Hoki Piala Sultan Johor 2011 juga dengan keputusan Dua Berbalas Satu


Team bolasepak kita main bagus semalam sebab banyak buat serangan tapi masalahnya tiada penyudah...kita boleh beat Thailand lebih daripada 2 gol tapi malangnya barisan serangan kita masih tumpul & kena asah lagi kasi tajam...taring harimau tu tak cukup tajam nak siat daging gajah yang memang liat...alangkah bagusnya kalau ada penyerang macam Safi Salee dalam skuad Harimau Muda...sure lebih banyak gol yang dapat kita tengok

Skuad Hoki Projek 2013 kita pulak memang menghiburkan...start dari kelmarin waktu tengok match diaorang beat Korea Selatan 4-2 OdahOne dah mula minat nak tengok game-game seterusnya...skuad ni memang boleh pergi jauh sebab ramai pemain muda yang berbakat & corak permainan diaorang memang pantas

Anyway, esok hari Jumaat 11.11.2011 pasukan hoki kita akan menentang pasukan India...13.11.2011 pulak skuad Harimau Muda akan bertemu Cambodia atau pasukan Kemboja...yang paling kita nak tengok sekali match 17.11.2011 ni, sebab team kita akan melayan skuad bolesepak Indonesia...sure akan ada drama yang lebih menarik sebab awal-awal lagi team kita dah diuji dari segi mental & fizikal oleh tuan rumah...apa-apa pun kita tengok siapa yang akan kena ganyang nanti

Hope, Team Malaysia akan terus cemerlang...Marilah kita beramai-ramai nyanyikan lagu ni untuk support Team Malaysia Tanah Tumpahnya Darahku...hayatilah lirik lagu ni dengan penuh semangat...Ayuh! julang panji Malaysia


*TELEKOM Malaysia Berhad (TM) telah memperkenalkan lagu tema untuk Team Malaysia bertajuk Gemuruh Suara. Tujuan utama adalah untuk menggabungkan bersama penyokong dan menanamkan semangat Malaysia Boleh dalam hati atlet negara. Lagu ini dihasilkan oleh KRU.




Lagu Tema Team Malaysia - Gemuruh Suara  
Team Malaysia's Theme Song - Gemuruh Suara

Kalau engkau jatuh,

Jangan engkau lemah,
Kerana hidup mengajar kita,
Jangan cepat mengalah.

Bina yakin diri,

Mampu kita lakukan,
Tiada yang mustahil,
Segalanya Boleh!

Kita bergandingan,

Meraikan Malaysia!

Gemuruh suara,

Jadi bangsa Berjaya,
Gemuruh perkasa,
Bawah satu bendera,
Nama kita bina,
Diseluruh benua rasa bangga,
Genggam amanat wira,
Julang panji Malaysia..
Genggam amanat wira,
Julang panji Malaysia!!

Download
Lagu Tema Team Malaysia - Gemuruh Suara.mp3 | mediafire | 4shared |

Sumber >> Gemuruh Suara Lagu Tema Team Malaysia | SANoktah

via sanoktah.blogspot.com

*nota kaki berbau :
Dimana tumpahnya kuah kalau tak pada nasi...dimana tumpahnya keringat Team Malaysia kalau tak pada baju & atas padang...dimana tumpahnya darah kalau tak pada tanah air sendiri

09 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY | ODAHONE #17



*nota kaki berbau :
Lemak terdiri daripada lemak tepu & tak tepu yang menyebabkan otak menjadi tepu untuk memikirkannya, selulit pula ibarat kulit sebiji buah oren

04 November 2011

IKLAN BRA & PANTIES DI BLOG ODAHONE



Please be informed that the La Senza Concept Store Launch ad will run on your blog "OdahOne" from 3 Nov onwards. If you wish to be excluded from this campaign, kindly leave a message at our helpdesk (http://www.nuffnang.com.my/help/) and we will proceed to deactivate your blog from this campaign. Thank you!

BE ke-12 dari Encik Nuff (Thank You)

Pelik jugak...biasanya En Nuff kalau nak bagi BE kat OdahOne dia takkan inform kat email...dia akan buat surprise...bila kita check earnings tiba-tiba tengok dah ada tercongok kat situ 2 or 3 BE...hati pun jadi riang & gumbira bila tengok ads tu berjoget-joget kat dalam blog...lagi lama dia berjoget lagi banyaklah duit yang masyuk...nak berjoget sampai tahun depan pun takpe...hoho

Kelihatan bra yang sedang bergantung-gantungan

Apa benda tu 'La Senza Concept Store'?...kedai alat tulis  ker or kedai basikal? Siasat punya siasat rupanya Nuffnang nak letak iklan Bra, Panties, Sleepwear, Loungewear & benda-benda dalaman yang lain kat dalam blog OdahOne...baru makcik tau...dia just inform awal-awal coz takut owner blog terperanjat tiba-tiba ada iklan girl yang hanya memakai coli keluar menari-nari dalam blog

Bra untuk hari Jumaat

OdahOne rasa tak kesah kot kalau letak kat blog iklan macam ni...lagipun pengunjung blog pun ramai yang dah matang-matang...takkan nak terangsang tengok iklan yang macam ni?...tapi, kalau iklan alkohol@arak & makanan yang dah comfirm tak halal tu memang OdahOne reject awal-awal...tak dapat BE pun takpe daripada letak iklan camtu

Rasanya iklan ni taklah melampau-lampau tahap kelucahannya...cuba try tengok iklan kat bawah entry ni (kalau bernasib baik dia keluar)...

Adakah anda terangsang wahai kaum wanita / lelaki (khasnya)? kalau rasa terangsang sila alihkan pandangan anda...apolah tengok gambar camtu pun nak terangsang...

Still consider lagilah bukannya letak gambar wanita separuh bogel yang tutup part-part penting...kalau nak tengok gambar-gambar yang macam tu tak payah datang sini ada banyak lagi blog or webpage yang menyajikan hidangan sedemikian rupa


Founded 1990 About The official page of La Senza Malaysia. Get great tips, up to date news, latest promos and more! http://www.lasenza.com.my/ Company Overview STORE LOCATIONS • Suria KLCC • One Utama • Mid Valley • The Gardens ...See More Products Bras, panties, sleepwear, loungewear, accessories, and sportswear. Website http://www.lasenza.com.my Founded 1990 About The official page of La Senza Malaysia. Get great tips, up to date news, latest promos and more! http://www.lasenza.com.my/ Company Overview STORE LOCATIONS • Suria KLCC • One Utama • Mid Valley • The Gardens • Pavilion KL • Sunway Pyramid • Empire Shopping Gallery • Queensbay Mall • Parkson Pavilion • Parkson Subang Parade • Parkson Sungei Wang Products Bras, panties, sleepwear, loungewear, accessories, and sportswear. Website http://www.lasenza.com.my
*nota kaki berbau :
Legging itu bukan sejenis seluar...Ia adalah sejenis spender yang labuh paras buku lali???

SEGMEN : saya nak pasang BACKGROUND SHOUT yang comel




Kalau nakkan BackGround Shoutbox (BGSB) anda meriah dengan design yang cantik-cantik marilah JOIN segmen ni...mudah jek & yang paling best semua orang berpeluang untuk dapat BGSB ni secara F.O.C...atau dalam bahasa melayunya percuma... tak keluar duit satu sen pun...bila shoutbox cantik barulah orang ada mood nak menjerit & tinggalkan mesej kat blog kita betul tak?

Segmen ni dianjurkan oleh shida'R blog yang penuh dengan kebiru-biruan...kaler biru yang buat sejuk mata memandang...

Segala syarat-syarat shida'R dah pun kami patuhi oleh itu tibalah masanya untuk OdahOne menuntut ganjarannya;

BGSB yang OdahOne pilih ialah "Shout Biasa" jek takmau "Hiding Shout" sebab tak suka main nyorok-nyorok nanti kena sorok dengan Hantu Kopek

OdahOne mau BG Shoutbox yang ini...

size : 260 x 550
Tapi nak request sikit boleh tak kalau customade sikit design ni khas untuk OdahOne? Kasi lawakan lagi & kalau boleh letak Helo Kitty jantan & betina...Amboi demand sungguh...sebab kalau boleh takmau sama dengan orang lain punya BGSB...hoho...tak kesahlah bagilah apa-apa pun shida yang penting kaler merah...dah siap nanti hantar kat FB One k...hope to hear from you very soon...thank you very much

*nota kaki berbau ;
Orang nak bagi BGSB free kita ambik, orang nak bagi penampar free jangan ambik nanti free-free jek masuk hospital

SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!



Setelah Di TAG oleh http://chibbyabby.blogspot.com/...OdahOne dengan bangganya secara rasmi JOIN segmen ni...

Siapa yang berminat nak JOIN sama boleh klik banner yang comel kat atas ni...jumlah Follower naik dengan mendadak tu...jom kita try JOIN & tengok hasilnya adakah mampu mencecah sampai berpuluh ribu orang?...hoho...JOIN just for fun lah saja nak memeriahkan dunia blogging bersama kawan-kawan

Kalau siapa yang ada buat segmen JoM Naikkan Income Blogging Dengan Mendadak bolehlah TAG OdahOne sepantas kilat kami akan JOIN...siapa takmau income masuk beribu-ribu just mengadap internet jek

Anyway, marilah JOIN Segmen ni beramai-ramai...tak dapat income dapat follower ramai-ramai pun jadilah...Tarikh TUTUP penyertaan segmen ialah pada 14 Zulhijjah bersamaan dengan 10 November 2011 pukul 22.00

Mereka yang di TAG secara mendadak;


*nota kaki berbau :
Gaji naik harga barang pun naik mendadak...gaji tak naik harga barang tak turun mendadak pulak...mau hari-hari makan dedak 

03 November 2011

MALAYSIA SEBUAH NEGARA YANG CUKUP INDAH | KEMBALIKAN MALAYSIAKU YANG TERCINTA


Mr. Google Images
Malaysia adalah sebuah negara yang cukup indah tapi kian dihimpit macam-macam masalah...masalah apa?  masalah politik, yang terus dikritik & mengkritik? masalah jenayah yang kian parah? masalah remaja kemaruk buat seks mengandung luar nikah & buang anak bersepah? lambakkan ragam drama & filem seram lagi tahyul kat TV & pawagam? 

Politik

Yang ni aku malas nak cerita...korang layan jeklah Buletin Utama time pukul 8.15 - 8.20pm sure tengah cerita tentang politik..time ni jugak aku tak berminat nak tengok berita...tunggu sampai berita dunia & berita sukan baru aku sambung tengok semula...cerita politik memang tak sudah-sudah kadang-kadang benda bodoh-bodoh pun nak bubuh dalam berita...apolah rakyat bijak dah boleh fikir sendiri...jangan sebab ideologi politik tergadai maruah bangsa & negara

Jenayah

Rasanya semua kaum kat Malaysia dah berganding bahu untuk setelkan masalah ni tak kira Melayu, Cina or India...cuba baca paper cerita tentang peragut kantoi kena tangkap...sure yang belasah peragut sampai lembik tu terdiri daripada berbilang bangsa & agama @ 1Malaysia...tak kiralah peragut tu berbangsa apa pun, Ali, Ah Chong & Maniam semua bagi sedas dua penumbuk...maybe sebab benda ni dah jadi isu 1Malaysia semua kaum tak terlepas dari penjenayah ragut...lembu peragut rumput maybe lagi mulia daripada peragut

Itu baru jenayah ragut belum lagi jenayah-jenayah berat yang lain...tak payah nak cerita selak jeklah halaman 2,3,4 or 5 surat kabo tu...kalau nak jenayah sifar maybe agak mustahil nak buat tapi, at lease kita boleh kurangkan kadar jenayah...tapi, masalahnya jenayah berat macam buang & bunuh anak akan terus berlaku selagi kita mengamalkan undang-undang yang dicipta oleh manusia

Warga Asing

Penjenayah kat Malaysia pun polis tak habis tangkap lagi datang pulak penjenayah import...kita tak bayar pun gaji diaorang macam pemain import tapi diaorang tetap nak datang jugak...diaorang ni penyumbang kepada kemajuan negara & dalam masa yang sama penyumbang kepada masalah jenayah negara...jasa-jasa diaorang memang kita tak lupakan & benda tak elok yang diaorang buat pun takkan kita nak diam jek

Aku sendiri pun kadang-kadang makan hasil air tangan diorang kalau tak bawak bekal makanan pergi kerja...maybe kebanyakkan rakyat Malaysia pernah rasa...makan kat kedai mamak, restoran, food court or hotel-hotel...ramai yang hire pekerja asing sebab boleh bayar gaji murah...kalau gajikan si Senah or Joyah majikan tak larat nak bayar gaji konon-kononnya...peniaga nasi lemak kat tepi-tepi jalan pun dah ramai warga asing...so, supportlah Kak Ton yang jual nasi lemak bukannya si Eka Ratnawati Putri


KLCC, Putrajaya, KLIA, Kompleks Sukan Bukit Jalil...alangkah berjasanya diaorang pada kita...namun, ada segelintir daripada mereka merompak pulak orang Malaysia...melarikan anak gadis kita, convert rakyat kita jadi keldai dadah, pecah rumah, ragut harta benda & ragut kehormatan gadis-gadis Malaysia, bunuh-membunuh & macam-macam spesies jenayah lagi...kadang-kadang ada jenayah yang memang rakyat Malaysia tak tau nak buat lagi tapi diaorang dah buat...bertapa expertnya diaorang ni...datang sebagai pelajar tapi sampai sini jadi pulak tenaga pengajar subjek jenayah 

Time cuti hujung minggu or cuti umum pun dah tak seronok nak lepak shopping kompleks or taman-taman awam sebab rasa macam tersepit kat negara sendiri...nak kena selak 5 or 6 orang Nepal, Bangladesh, Myanmar, Indonesia or yang seumpamanya baru jumpa sorang rakyat Malaysia kat situ...lagi aman cuti duduk rumah layan cerita ustad terbang lawan dengan hantu sampai keluar aura berapi-rapi...baca ayat Qurannya sikit tapi aura yang keluar pulak melebih-lebih...peh! mengarut...ini pun masalah jugak ni...hantu makin banyak atau makin banyak cerita hantu

Aku pun ada pengalaman kena sound kat negara sendiri oleh Awang Hitam...kebetulan aku just berdiri kat depan sebuah kedai tu sambil dok ushar barang-barang kulit daripada luar kedai...tak tau pulak ownernya warga asing...tiba-tiba dia datang dekat & sound;

"Why are you standing here? Just piss off!"

Aku pun terkejut beruk & mula panas telinga seraya spontan menjawab;

"Why is it wrong? This is Malaysia my country my homeland & i can be anywhere i want! Who are you?"

Aku pun tak sangka aku begitu berani tengking omhitam (omputeh kalo dia puteh) tu kuat-kuat depan khalayak ramai...padahal penumbuk dia memang dah sebesar muka aku & kalau singgah memang sure melekat...puas hati aku seolah-olah sedang memperjuangkan tahap kewarganegaraan yang aku miliki...aku just tengok barang-barang kulit yang dia jual dari luar salah ke? bukannya aku tengok kulit hitam dia tu...aku pun pelik kenapa banyak sangat kedai warga asing afrika kat area tu...authority please do something for our beloved country

Dah lah kat area kawasan perumahan pun diaorang conquer...naik lif diaorang mabuk selamba kencing dalam lif...tiap-tiap kali naik lif memang scary...ayat-ayat gangguan seksual tu memang dah biasa dengar cuma secara fizikal tu belum lagi...anak sedara aku nak main futsal pun terpaksa main kat atas jalan raya sebab gelanggang futsal dah dipenuhi dengan awang hitam...siapa yang berani sound kalau badan dah besar macam king kong

Ada sekali tu diaorang warga asing ni bawak undang-undang negara diaorang ke negara kita...ada ke kat highway LDP masa kita tengah laju bawak kereta diaorang boleh lintas jalan sambil angkat tangan?...maksudnya suruh bagi laluan diaorang nak melintaslah tu...nasib baik aku sempat brake...puas & jenuh aku rujuk undang-undang KEJARA tapi tak jumpa pulak perenggan undang-undang angkat tangan camtu...patutlah banyak perut pejalan kaki yang terburai kat atas jalan tu...almost foreigner

Rasanya setakat ini jek aku boleh cerita tentang masalah problem yang sedang melanda negara kita sekarang ni...Inilah luahan rasa dari aku Rakyat Malaysia pemegang IC biru...walaupun cip IC aku dah rosak & kena tukar IC baru, tapi aku takmau negara aku rosak sebab benda-benda camni...

*nota kaki berbau :
Malaysia Oh Tanah Airku...Tanah tempat tumpahnya darahku...negeri elok teramat ku cinta

02 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY | ODAHONE #16





*nota kaki berbau :
Peringatan : Gambar ini mungkin mengandungi unsur-unsur lucah yang agak sensitif bagi sesetengah pihak...sesiapa yang melakukan kesalahan hendaklah segera bertaubat...Don't try this at petrol station
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...